Hvilke offentlige ledere er der brug for når velfærdstænkningen flytter sig: Er Diplomuddannelsens lederprofil svaret?

Translated title of the contribution: Which Public Sector Managers Do We Need as Our Understanding of Welfare Is Changing, and Is the Diploma in Management Profile the Answer?

Elvi Weinreich

Research output: Book/ReportPh.D. thesisResearch

199 Downloads (Pure)

Abstract

Modernization of the public sector in Denmark is viewed as paradigm shifts in the Danish welfare model between 2001 and 2012, the timeframe of this thesis, involving a number of discontinuities that have created significant changes in the welfare value chain, which have and still are influencing the entire sector. It is, therefore, of great importance for the reigning governments - the stewards of the welfare value chain – that professional staff understand, accept, and are motivated to support the constant remodelling of core tasks, without losing grip on their primary service delivery. The public sector middle managers (PSMM) are thus centrally placed actors who, during the last decade, have increasingly been held accountable for ensuring both uninterrupted service delivery and the cognitive understanding and affective anchoring of the many reforms, all without jeopardizing the commitment of their professional staff. The thesis argues that this requires a circular recreation or resocialization, initially of the PSMMs and then, with their help, of their staff. The Diploma in Management (DiM) - created in 2003, and revised after the Tripartite Agreement (between the Government, Association of Municipalities, the Regional Association, and the relevant Unions) in 2007 - is seen as pivotal in the welfare value chain, and forms the contextual framework for this thesis. It is further argued that the re-creation of the PSMMs, both politically and workwise, is expected to be instrumentally guaranteed by the DiM, which leads to the problem field, central focus and research questions of this thesis. Has the recreation been accomplished; how is the curriculum written in order to ensure its objectives; what are the results to date; how do the recreated PSMMs fill their roles in practice; have they accepted the new role; do they influence decisions made by their professional staff, and are they accomplishing the recreation of their staff? Phrased differently, how do we ensure that the PSMMs are optimally educated to fill their role within the Welfare Value Chain, from the Government at the one end to the professional staff, and ultimately, the citizens, at the other end?
Original languageDanish
Place of PublicationFrederiksberg
PublisherCopenhagen Business School [Phd]
Number of pages418
ISBN (Print)9788793155626
ISBN (Electronic)9788793155633
Publication statusPublished - 2014
SeriesPh.d. Serie
Number31-2014
ISSN0906-6934

Cite this

Weinreich, E. (2014). Hvilke offentlige ledere er der brug for når velfærdstænkningen flytter sig: Er Diplomuddannelsens lederprofil svaret? Frederiksberg: Copenhagen Business School [Phd]. Ph.d. Serie, No. 31-2014
Weinreich, Elvi. / Hvilke offentlige ledere er der brug for når velfærdstænkningen flytter sig : Er Diplomuddannelsens lederprofil svaret?. Frederiksberg : Copenhagen Business School [Phd], 2014. 418 p. (Ph.d. Serie; No. 31-2014).
@phdthesis{85bdefc9052b425e9bcd4ccf7dd8cbce,
title = "Hvilke offentlige ledere er der brug for n{\aa}r velf{\ae}rdst{\ae}nkningen flytter sig: Er Diplomuddannelsens lederprofil svaret?",
abstract = "Moderniseringen af den offentlige sektor ses i denne afhandling som ramme for paradigmeskift i den danske velf{\ae}rdsmodel i perioden 2001 – 2012, hvilket er afhandlings tidsm{\ae}ssige kontekst. Disse paradigmeskift indeb{\ae}rer flere diskontinuiteter, som har skabt store indholdsm{\ae}ssige {\ae}ndringer i velf{\ae}rdsv{\ae}rdik{\ae}den, og som har p{\aa}virket og stadig p{\aa}virker hele den offentlige sektor. Det er derfor af stor betydning for staten og den til enhver tid siddende regering - som politisk forvalter af denne velf{\ae}rdsv{\ae}rdik{\ae}de, der str{\ae}kker sig fra regeringen til borgerne - at de fagprofessionelle forst{\aa}r, accepterer - og er motiveret til at gennemf{\o}re den stadige omstillingsproces af kerneopgaver og velf{\ae}rdsydelser i velf{\ae}rdsinstitutionerne uden at miste grebet om den daglige leverance af de prim{\ae}re ydelser. De offentlige mellemledere bliver dermed centrale akt{\o}rer, og de har over de sidste mere end 10 {\aa}r i stadig h{\o}jere grad f{\aa}et tildelt ansvaret for at sikre den daglige drift i den offentlige sektor. Det kr{\ae}ver b{\aa}de en kognitiv forst{\aa}else og en affektiv forankring af de mange reformer hos fagprofessionelle medarbejdere uden at de mister deres engagement. I afhandlingen argumenteres for, at dette fordrer en cirkul{\ae}r omdannelse eller en nyskabelse, f{\o}rst af de offentlige ledere og dern{\ae}st med deres hj{\ae}lp af de fagprofessionelle. Diplomuddannelsen i Ledelse blev i 2003 etableret for at medvirke til denne omskabelse af de offentlige ledere, og anses derfor som et vigtigt led i velf{\ae}rdsv{\ae}rdik{\ae}den, og denne uddannelse er den kontekstuelle platform for afhandlingen. Der argumenteres endvidere i afhandlingen for at nyskabelse af de offentlige ledere politisk og arbejdsm{\ae}ssigt forventes at blive instrumentelt b{\aa}ret af Diplomuddannelsen i Ledelse, hvilket f{\o}rer til afhandlingens problemfelt, centrale fokus og sp{\o}rgsm{\aa}l. Er nyskabelsen blevet realiseret? Hvordan er uddannelsen egentlig tilrettelagt for at leve op til form{\aa}let? Hvad er det forel{\o}bige resultat? Hvordan fremtr{\ae}der den ny professionelle offentlige leder i sin praksis? Har lederne taget opgaven p{\aa} sig? Intervenerer de ind i de fagprofessionelles faglige beslutninger? F{\aa}r de omstillingen til at ske?",
author = "Elvi Weinreich",
year = "2014",
language = "Dansk",
isbn = "9788793155626",
series = "Ph.d. Serie",
number = "31-2014",
publisher = "Copenhagen Business School [Phd]",
address = "Danmark",

}

Weinreich, E 2014, Hvilke offentlige ledere er der brug for når velfærdstænkningen flytter sig: Er Diplomuddannelsens lederprofil svaret? Ph.d. Serie, no. 31-2014, Copenhagen Business School [Phd], Frederiksberg.

Hvilke offentlige ledere er der brug for når velfærdstænkningen flytter sig : Er Diplomuddannelsens lederprofil svaret? / Weinreich, Elvi.

Frederiksberg : Copenhagen Business School [Phd], 2014. 418 p. (Ph.d. Serie; No. 31-2014).

Research output: Book/ReportPh.D. thesisResearch

TY - BOOK

T1 - Hvilke offentlige ledere er der brug for når velfærdstænkningen flytter sig

T2 - Er Diplomuddannelsens lederprofil svaret?

AU - Weinreich, Elvi

PY - 2014

Y1 - 2014

N2 - Moderniseringen af den offentlige sektor ses i denne afhandling som ramme for paradigmeskift i den danske velfærdsmodel i perioden 2001 – 2012, hvilket er afhandlings tidsmæssige kontekst. Disse paradigmeskift indebærer flere diskontinuiteter, som har skabt store indholdsmæssige ændringer i velfærdsværdikæden, og som har påvirket og stadig påvirker hele den offentlige sektor. Det er derfor af stor betydning for staten og den til enhver tid siddende regering - som politisk forvalter af denne velfærdsværdikæde, der strækker sig fra regeringen til borgerne - at de fagprofessionelle forstår, accepterer - og er motiveret til at gennemføre den stadige omstillingsproces af kerneopgaver og velfærdsydelser i velfærdsinstitutionerne uden at miste grebet om den daglige leverance af de primære ydelser. De offentlige mellemledere bliver dermed centrale aktører, og de har over de sidste mere end 10 år i stadig højere grad fået tildelt ansvaret for at sikre den daglige drift i den offentlige sektor. Det kræver både en kognitiv forståelse og en affektiv forankring af de mange reformer hos fagprofessionelle medarbejdere uden at de mister deres engagement. I afhandlingen argumenteres for, at dette fordrer en cirkulær omdannelse eller en nyskabelse, først af de offentlige ledere og dernæst med deres hjælp af de fagprofessionelle. Diplomuddannelsen i Ledelse blev i 2003 etableret for at medvirke til denne omskabelse af de offentlige ledere, og anses derfor som et vigtigt led i velfærdsværdikæden, og denne uddannelse er den kontekstuelle platform for afhandlingen. Der argumenteres endvidere i afhandlingen for at nyskabelse af de offentlige ledere politisk og arbejdsmæssigt forventes at blive instrumentelt båret af Diplomuddannelsen i Ledelse, hvilket fører til afhandlingens problemfelt, centrale fokus og spørgsmål. Er nyskabelsen blevet realiseret? Hvordan er uddannelsen egentlig tilrettelagt for at leve op til formålet? Hvad er det foreløbige resultat? Hvordan fremtræder den ny professionelle offentlige leder i sin praksis? Har lederne taget opgaven på sig? Intervenerer de ind i de fagprofessionelles faglige beslutninger? Får de omstillingen til at ske?

AB - Moderniseringen af den offentlige sektor ses i denne afhandling som ramme for paradigmeskift i den danske velfærdsmodel i perioden 2001 – 2012, hvilket er afhandlings tidsmæssige kontekst. Disse paradigmeskift indebærer flere diskontinuiteter, som har skabt store indholdsmæssige ændringer i velfærdsværdikæden, og som har påvirket og stadig påvirker hele den offentlige sektor. Det er derfor af stor betydning for staten og den til enhver tid siddende regering - som politisk forvalter af denne velfærdsværdikæde, der strækker sig fra regeringen til borgerne - at de fagprofessionelle forstår, accepterer - og er motiveret til at gennemføre den stadige omstillingsproces af kerneopgaver og velfærdsydelser i velfærdsinstitutionerne uden at miste grebet om den daglige leverance af de primære ydelser. De offentlige mellemledere bliver dermed centrale aktører, og de har over de sidste mere end 10 år i stadig højere grad fået tildelt ansvaret for at sikre den daglige drift i den offentlige sektor. Det kræver både en kognitiv forståelse og en affektiv forankring af de mange reformer hos fagprofessionelle medarbejdere uden at de mister deres engagement. I afhandlingen argumenteres for, at dette fordrer en cirkulær omdannelse eller en nyskabelse, først af de offentlige ledere og dernæst med deres hjælp af de fagprofessionelle. Diplomuddannelsen i Ledelse blev i 2003 etableret for at medvirke til denne omskabelse af de offentlige ledere, og anses derfor som et vigtigt led i velfærdsværdikæden, og denne uddannelse er den kontekstuelle platform for afhandlingen. Der argumenteres endvidere i afhandlingen for at nyskabelse af de offentlige ledere politisk og arbejdsmæssigt forventes at blive instrumentelt båret af Diplomuddannelsen i Ledelse, hvilket fører til afhandlingens problemfelt, centrale fokus og spørgsmål. Er nyskabelsen blevet realiseret? Hvordan er uddannelsen egentlig tilrettelagt for at leve op til formålet? Hvad er det foreløbige resultat? Hvordan fremtræder den ny professionelle offentlige leder i sin praksis? Har lederne taget opgaven på sig? Intervenerer de ind i de fagprofessionelles faglige beslutninger? Får de omstillingen til at ske?

UR - http://libsearch.cbs.dk/primo_library/libweb/action/dlDisplay.do?docId=CBS01000680476&vid=CBS&afterPDS=true

M3 - Ph.d.-afhandling

SN - 9788793155626

T3 - Ph.d. Serie

BT - Hvilke offentlige ledere er der brug for når velfærdstænkningen flytter sig

PB - Copenhagen Business School [Phd]

CY - Frederiksberg

ER -

Weinreich E. Hvilke offentlige ledere er der brug for når velfærdstænkningen flytter sig: Er Diplomuddannelsens lederprofil svaret? Frederiksberg: Copenhagen Business School [Phd], 2014. 418 p. (Ph.d. Serie; No. 31-2014).