Vækst eller velfærd i kulturpolitikken

  Research output: Contribution to journalJournal articleCommunication

  Abstract

  Der findes to afgørende forskellige perspektiver, der kan anlægges på økonomisk betydning: Det velfærdsøkonomiske perspektiv og det markedsøkonomiske perspektiv. Hvor den velfærdsøkonomiske tankegang handler om at maksimere samfundets nytte og fordele ”kagen” bedst muligt, handler økonomisk vækst om at gøre den samlede ”kage” større. Det markedsøkonomiske perspektiv tager
  udgangspunkt i den værdi, som kan handles på markedet og kan opgøres på BNP. Den velfærdsøkonomiske værdi tager derimod udgangspunkt i den enkelte borgers subjektive opfattelse af livskvalitet og værdi - nemlig den enkelte borgers nytte. Og det anerkendes, at der eksisterer værdier, som ikke handles på markedet (non-marketværdier), men som alligevel repræsenterer en væsentlig værdi for borgerne og derfor må tages med i betragtning, når de offentlige ressourcer skal fordeles, og den samfundsøkonomiske værdi vurderes.
  Original languageDanish
  JournalKultur.dk
  Issue number8
  Pages (from-to)3-4
  Number of pages2
  Publication statusPublished - 2012

  Cite this

  @article{9db9370ccd1648bcb9f0ad7aa225aead,
  title = "V{\ae}kst eller velf{\ae}rd i kulturpolitikken",
  abstract = "Der findes to afg{\o}rende forskellige perspektiver, der kan anl{\ae}gges p{\aa} {\o}konomisk betydning: Det velf{\ae}rds{\o}konomiske perspektiv og det markeds{\o}konomiske perspektiv. Hvor den velf{\ae}rds{\o}konomiske tankegang handler om at maksimere samfundets nytte og fordele ”kagen” bedst muligt, handler {\o}konomisk v{\ae}kst om at g{\o}re den samlede ”kage” st{\o}rre. Det markeds{\o}konomiske perspektiv tagerudgangspunkt i den v{\ae}rdi, som kan handles p{\aa} markedet og kan opg{\o}res p{\aa} BNP. Den velf{\ae}rds{\o}konomiske v{\ae}rdi tager derimod udgangspunkt i den enkelte borgers subjektive opfattelse af livskvalitet og v{\ae}rdi - nemlig den enkelte borgers nytte. Og det anerkendes, at der eksisterer v{\ae}rdier, som ikke handles p{\aa} markedet (non-marketv{\ae}rdier), men som alligevel repr{\ae}senterer en v{\ae}sentlig v{\ae}rdi for borgerne og derfor m{\aa} tages med i betragtning, n{\aa}r de offentlige ressourcer skal fordeles, og den samfunds{\o}konomiske v{\ae}rdi vurderes.",
  author = "Trine Bille",
  year = "2012",
  language = "Dansk",
  pages = "3--4",
  journal = "Kultur.dk",
  issn = "1903-2854",
  publisher = "Landsforeningen Kulturelle Samr{\aa}d i Danmark",
  number = "8",

  }

  Vækst eller velfærd i kulturpolitikken. / Bille, Trine.

  In: Kultur.dk, No. 8, 2012, p. 3-4.

  Research output: Contribution to journalJournal articleCommunication

  TY - JOUR

  T1 - Vækst eller velfærd i kulturpolitikken

  AU - Bille, Trine

  PY - 2012

  Y1 - 2012

  N2 - Der findes to afgørende forskellige perspektiver, der kan anlægges på økonomisk betydning: Det velfærdsøkonomiske perspektiv og det markedsøkonomiske perspektiv. Hvor den velfærdsøkonomiske tankegang handler om at maksimere samfundets nytte og fordele ”kagen” bedst muligt, handler økonomisk vækst om at gøre den samlede ”kage” større. Det markedsøkonomiske perspektiv tagerudgangspunkt i den værdi, som kan handles på markedet og kan opgøres på BNP. Den velfærdsøkonomiske værdi tager derimod udgangspunkt i den enkelte borgers subjektive opfattelse af livskvalitet og værdi - nemlig den enkelte borgers nytte. Og det anerkendes, at der eksisterer værdier, som ikke handles på markedet (non-marketværdier), men som alligevel repræsenterer en væsentlig værdi for borgerne og derfor må tages med i betragtning, når de offentlige ressourcer skal fordeles, og den samfundsøkonomiske værdi vurderes.

  AB - Der findes to afgørende forskellige perspektiver, der kan anlægges på økonomisk betydning: Det velfærdsøkonomiske perspektiv og det markedsøkonomiske perspektiv. Hvor den velfærdsøkonomiske tankegang handler om at maksimere samfundets nytte og fordele ”kagen” bedst muligt, handler økonomisk vækst om at gøre den samlede ”kage” større. Det markedsøkonomiske perspektiv tagerudgangspunkt i den værdi, som kan handles på markedet og kan opgøres på BNP. Den velfærdsøkonomiske værdi tager derimod udgangspunkt i den enkelte borgers subjektive opfattelse af livskvalitet og værdi - nemlig den enkelte borgers nytte. Og det anerkendes, at der eksisterer værdier, som ikke handles på markedet (non-marketværdier), men som alligevel repræsenterer en væsentlig værdi for borgerne og derfor må tages med i betragtning, når de offentlige ressourcer skal fordeles, og den samfundsøkonomiske værdi vurderes.

  M3 - Tidsskriftartikel

  SP - 3

  EP - 4

  JO - Kultur.dk

  JF - Kultur.dk

  SN - 1903-2854

  IS - 8

  ER -