Udkast til et nyt copingbegreb: En kvalifikation af ledelsesmuligheder for at forebygge sygefravær ved psykiske problemer

Research output: Book/ReportPh.D. thesisResearch

3 Downloads (Pure)

Abstract

Sygefravær på grund af psykiske problemer udgør op mod halvdelen af det samlede sygefravær på det danske arbejdsmarked. Ledelsesindsatser er afgørende for at forebygge sygefravær ved psykiske problemer, viser flere undersøgelser. Imidlertid mangler der forskningsbaseret viden om, hvordan ledelse kan bidrage i denne henseende. Et udbredt dogme synes at være, at medarbejderens fysiske og mentale sundhed er et ledelsesansvar. Heraf følger f.eks., at medarbejderens selvværd og mentale robusthed bliver anset som et vigtigt omdrejningspunkt for ledelsesindsatser. Udgangspunktet for afhandlingen har imidlertid været at undersøge, om der findes ledelsesmuligheder, der ikke indebærer en udvidelse af lederrollen til også at omfatte aktiviteter, der kan sammenlignes med terapeutiske indsatser. Dette giver anledning til spørgsmålet : ”Hvilken ledelsesopgave kan knyttes til forebyggelse af sygefravær ved psykiske problemer?”
Denne afhandling handler i forlængelse heraf om, hvordan det er muligt for ledelse at gribe forebyggende ind, så problemerne ikke vokser sig så store, at de nødvendiggør en sygemelding. Ud fra en problematiseringsanalyse af sygefraværsprocesser, har afhandlingen undersøgt dette spørgsmål ved at følge udviklingen fra en uvelkommen forandring til indtrædelse af sygefravær. Afhandlingen har kastet lys over eksistensen af en skamfølelse, der ikke har fået så meget opmærksomhed i studiet af sygefravær, men som imidlertid er fundet vigtig for en leders mulighed for at håndtere problemer i sygefraværsprocesser. Det er mit ærinde at vise, at en leder, der vil forebygge sygefravær, deltager i en kamp om anerkendelse med skamfølelsen som en central følelse.
Original languageDanish
Place of PublicationFrederiksberg
PublisherCopenhagen Business School [Phd]
Number of pages271
ISBN (Print)9788793339743
ISBN (Electronic)9788793339750
Publication statusPublished - 2016
SeriesPhD series
Number05-2016
ISSN0906-6934

Cite this

@phdthesis{b656fc5ccd0441a98ac5dd16a1ff7b19,
title = "Udkast til et nyt copingbegreb: En kvalifikation af ledelsesmuligheder for at forebygge sygefrav{\ae}r ved psykiske problemer",
abstract = "Sygefrav{\ae}r p{\aa} grund af psykiske problemer udg{\o}r op mod halvdelen af det samlede sygefrav{\ae}r p{\aa} det danske arbejdsmarked. Ledelsesindsatser er afg{\o}rende for at forebygge sygefrav{\ae}r ved psykiske problemer, viser flere unders{\o}gelser. Imidlertid mangler der forskningsbaseret viden om, hvordan ledelse kan bidrage i denne henseende. Et udbredt dogme synes at v{\ae}re, at medarbejderens fysiske og mentale sundhed er et ledelsesansvar. Heraf f{\o}lger f.eks., at medarbejderens selvv{\ae}rd og mentale robusthed bliver anset som et vigtigt omdrejningspunkt for ledelsesindsatser. Udgangspunktet for afhandlingen har imidlertid v{\ae}ret at unders{\o}ge, om der findes ledelsesmuligheder, der ikke indeb{\ae}rer en udvidelse af lederrollen til ogs{\aa} at omfatte aktiviteter, der kan sammenlignes med terapeutiske indsatser. Dette giver anledning til sp{\o}rgsm{\aa}let : ”Hvilken ledelsesopgave kan knyttes til forebyggelse af sygefrav{\ae}r ved psykiske problemer?” Denne afhandling handler i forl{\ae}ngelse heraf om, hvordan det er muligt for ledelse at gribe forebyggende ind, s{\aa} problemerne ikke vokser sig s{\aa} store, at de n{\o}dvendigg{\o}r en sygemelding. Ud fra en problematiseringsanalyse af sygefrav{\ae}rsprocesser, har afhandlingen unders{\o}gt dette sp{\o}rgsm{\aa}l ved at f{\o}lge udviklingen fra en uvelkommen forandring til indtr{\ae}delse af sygefrav{\ae}r. Afhandlingen har kastet lys over eksistensen af en skamf{\o}lelse, der ikke har f{\aa}et s{\aa} meget opm{\ae}rksomhed i studiet af sygefrav{\ae}r, men som imidlertid er fundet vigtig for en leders mulighed for at h{\aa}ndtere problemer i sygefrav{\ae}rsprocesser. Det er mit {\ae}rinde at vise, at en leder, der vil forebygge sygefrav{\ae}r, deltager i en kamp om anerkendelse med skamf{\o}lelsen som en central f{\o}lelse.",
author = "Pedersen, {Pernille Steen}",
year = "2016",
language = "Dansk",
isbn = "9788793339743",
series = "PhD series",
number = "05-2016",
publisher = "Copenhagen Business School [Phd]",
address = "Danmark",

}

Udkast til et nyt copingbegreb : En kvalifikation af ledelsesmuligheder for at forebygge sygefravær ved psykiske problemer. / Pedersen, Pernille Steen.

Frederiksberg : Copenhagen Business School [Phd], 2016. 271 p. (PhD series; No. 05-2016).

Research output: Book/ReportPh.D. thesisResearch

TY - BOOK

T1 - Udkast til et nyt copingbegreb

T2 - En kvalifikation af ledelsesmuligheder for at forebygge sygefravær ved psykiske problemer

AU - Pedersen, Pernille Steen

PY - 2016

Y1 - 2016

N2 - Sygefravær på grund af psykiske problemer udgør op mod halvdelen af det samlede sygefravær på det danske arbejdsmarked. Ledelsesindsatser er afgørende for at forebygge sygefravær ved psykiske problemer, viser flere undersøgelser. Imidlertid mangler der forskningsbaseret viden om, hvordan ledelse kan bidrage i denne henseende. Et udbredt dogme synes at være, at medarbejderens fysiske og mentale sundhed er et ledelsesansvar. Heraf følger f.eks., at medarbejderens selvværd og mentale robusthed bliver anset som et vigtigt omdrejningspunkt for ledelsesindsatser. Udgangspunktet for afhandlingen har imidlertid været at undersøge, om der findes ledelsesmuligheder, der ikke indebærer en udvidelse af lederrollen til også at omfatte aktiviteter, der kan sammenlignes med terapeutiske indsatser. Dette giver anledning til spørgsmålet : ”Hvilken ledelsesopgave kan knyttes til forebyggelse af sygefravær ved psykiske problemer?” Denne afhandling handler i forlængelse heraf om, hvordan det er muligt for ledelse at gribe forebyggende ind, så problemerne ikke vokser sig så store, at de nødvendiggør en sygemelding. Ud fra en problematiseringsanalyse af sygefraværsprocesser, har afhandlingen undersøgt dette spørgsmål ved at følge udviklingen fra en uvelkommen forandring til indtrædelse af sygefravær. Afhandlingen har kastet lys over eksistensen af en skamfølelse, der ikke har fået så meget opmærksomhed i studiet af sygefravær, men som imidlertid er fundet vigtig for en leders mulighed for at håndtere problemer i sygefraværsprocesser. Det er mit ærinde at vise, at en leder, der vil forebygge sygefravær, deltager i en kamp om anerkendelse med skamfølelsen som en central følelse.

AB - Sygefravær på grund af psykiske problemer udgør op mod halvdelen af det samlede sygefravær på det danske arbejdsmarked. Ledelsesindsatser er afgørende for at forebygge sygefravær ved psykiske problemer, viser flere undersøgelser. Imidlertid mangler der forskningsbaseret viden om, hvordan ledelse kan bidrage i denne henseende. Et udbredt dogme synes at være, at medarbejderens fysiske og mentale sundhed er et ledelsesansvar. Heraf følger f.eks., at medarbejderens selvværd og mentale robusthed bliver anset som et vigtigt omdrejningspunkt for ledelsesindsatser. Udgangspunktet for afhandlingen har imidlertid været at undersøge, om der findes ledelsesmuligheder, der ikke indebærer en udvidelse af lederrollen til også at omfatte aktiviteter, der kan sammenlignes med terapeutiske indsatser. Dette giver anledning til spørgsmålet : ”Hvilken ledelsesopgave kan knyttes til forebyggelse af sygefravær ved psykiske problemer?” Denne afhandling handler i forlængelse heraf om, hvordan det er muligt for ledelse at gribe forebyggende ind, så problemerne ikke vokser sig så store, at de nødvendiggør en sygemelding. Ud fra en problematiseringsanalyse af sygefraværsprocesser, har afhandlingen undersøgt dette spørgsmål ved at følge udviklingen fra en uvelkommen forandring til indtrædelse af sygefravær. Afhandlingen har kastet lys over eksistensen af en skamfølelse, der ikke har fået så meget opmærksomhed i studiet af sygefravær, men som imidlertid er fundet vigtig for en leders mulighed for at håndtere problemer i sygefraværsprocesser. Det er mit ærinde at vise, at en leder, der vil forebygge sygefravær, deltager i en kamp om anerkendelse med skamfølelsen som en central følelse.

UR - http://libsearch.cbs.dk/primo_library/libweb/action/dlDisplay.do?docId=8ED06C35E5C4D16A5FD7A07F5130DCA7&vid=CBS&afterPDS=true

M3 - Ph.d.-afhandling

SN - 9788793339743

T3 - PhD series

BT - Udkast til et nyt copingbegreb

PB - Copenhagen Business School [Phd]

CY - Frederiksberg

ER -

Pedersen PS. Udkast til et nyt copingbegreb: En kvalifikation af ledelsesmuligheder for at forebygge sygefravær ved psykiske problemer. Frederiksberg: Copenhagen Business School [Phd], 2016. 271 p. (PhD series; No. 05-2016).