Udenlandsk arbejdskraft i Danmark

Nikolaj Malchow-Møller, Jakob Roland Munch, Jan Rose Skaksen

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Abstract

Denne artikel analyserer karakteren af den udenlandske arbejdskraft, der er kommet til Danmark, med et særligt fokus på den østeuropæiske indvandring efter Østudvidelsen af EU i maj 2004. Vi viser, at andelen af indvandrere blandt danske lønmodtagere de sidste 10 år er steget fra små 3 % til omkring 5 %. Efter Østudvidelsen er andelen af østeuropæere blandt indvandrerne desuden steget. Indvandrerne er generelt koncentreret på færre brancher og jobfunktioner end de indfødte danskere. På arbejdsmarkedet har det især været ufaglærte indfødte danskere, der har mærket konkurrencen fra indvandrerne. Dette er dog mindre udtalt, når vi betragter indvandringen fra Østeuropa. Vores analyse af løneffekter viser desuden, at der en negativ effekt på indfødte danskeres lønninger, når andelen af indvandrere inden for deres egen uddannelses-erfaringsgruppe stiger.
Original languageDanish
JournalØkonomi & Politik
Volume81
Issue number2
Pages (from-to)18-32
Number of pages15
ISSN0030-1906
Publication statusPublished - 2008

Cite this

Malchow-Møller, N., Munch, J. R., & Rose Skaksen, J. (2008). Udenlandsk arbejdskraft i Danmark. Økonomi & Politik, 81(2), 18-32.
Malchow-Møller, Nikolaj ; Munch, Jakob Roland ; Rose Skaksen, Jan. / Udenlandsk arbejdskraft i Danmark. In: Økonomi & Politik. 2008 ; Vol. 81, No. 2. pp. 18-32.
@article{ce96765050db11ddac8b000ea68e967b,
title = "Udenlandsk arbejdskraft i Danmark",
abstract = "Denne artikel analyserer karakteren af den udenlandske arbejdskraft, der er kommet til Danmark, med et s{\ae}rligt fokus p{\aa} den {\o}steurop{\ae}iske indvandring efter {\O}studvidelsen af EU i maj 2004. Vi viser, at andelen af indvandrere blandt danske l{\o}nmodtagere de sidste 10 {\aa}r er steget fra sm{\aa} 3 {\%} til omkring 5 {\%}. Efter {\O}studvidelsen er andelen af {\o}steurop{\ae}ere blandt indvandrerne desuden steget. Indvandrerne er generelt koncentreret p{\aa} f{\ae}rre brancher og jobfunktioner end de indf{\o}dte danskere. P{\aa} arbejdsmarkedet har det is{\ae}r v{\ae}ret ufagl{\ae}rte indf{\o}dte danskere, der har m{\ae}rket konkurrencen fra indvandrerne. Dette er dog mindre udtalt, n{\aa}r vi betragter indvandringen fra {\O}steuropa. Vores analyse af l{\o}neffekter viser desuden, at der en negativ effekt p{\aa} indf{\o}dte danskeres l{\o}nninger, n{\aa}r andelen af indvandrere inden for deres egen uddannelses-erfaringsgruppe stiger.",
keywords = "Arbejdskraftens mobilitet, Danmark, Indvandrere, International besk{\ae}ftigelse, Udenlandsk arbejdskraft, {\O}steurop{\ae}iske arbejdere, Arbejdskraftindvandring",
author = "Nikolaj Malchow-M{\o}ller and Munch, {Jakob Roland} and {Rose Skaksen}, Jan",
year = "2008",
language = "Dansk",
volume = "81",
pages = "18--32",
journal = "{\O}konomi og Politik",
issn = "0030-1906",
publisher = "Dj{\o}f Forlag",
number = "2",

}

Malchow-Møller, N, Munch, JR & Rose Skaksen, J 2008, 'Udenlandsk arbejdskraft i Danmark', Økonomi & Politik, vol. 81, no. 2, pp. 18-32.

Udenlandsk arbejdskraft i Danmark. / Malchow-Møller, Nikolaj; Munch, Jakob Roland; Rose Skaksen, Jan.

In: Økonomi & Politik, Vol. 81, No. 2, 2008, p. 18-32.

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

TY - JOUR

T1 - Udenlandsk arbejdskraft i Danmark

AU - Malchow-Møller, Nikolaj

AU - Munch, Jakob Roland

AU - Rose Skaksen, Jan

PY - 2008

Y1 - 2008

N2 - Denne artikel analyserer karakteren af den udenlandske arbejdskraft, der er kommet til Danmark, med et særligt fokus på den østeuropæiske indvandring efter Østudvidelsen af EU i maj 2004. Vi viser, at andelen af indvandrere blandt danske lønmodtagere de sidste 10 år er steget fra små 3 % til omkring 5 %. Efter Østudvidelsen er andelen af østeuropæere blandt indvandrerne desuden steget. Indvandrerne er generelt koncentreret på færre brancher og jobfunktioner end de indfødte danskere. På arbejdsmarkedet har det især været ufaglærte indfødte danskere, der har mærket konkurrencen fra indvandrerne. Dette er dog mindre udtalt, når vi betragter indvandringen fra Østeuropa. Vores analyse af løneffekter viser desuden, at der en negativ effekt på indfødte danskeres lønninger, når andelen af indvandrere inden for deres egen uddannelses-erfaringsgruppe stiger.

AB - Denne artikel analyserer karakteren af den udenlandske arbejdskraft, der er kommet til Danmark, med et særligt fokus på den østeuropæiske indvandring efter Østudvidelsen af EU i maj 2004. Vi viser, at andelen af indvandrere blandt danske lønmodtagere de sidste 10 år er steget fra små 3 % til omkring 5 %. Efter Østudvidelsen er andelen af østeuropæere blandt indvandrerne desuden steget. Indvandrerne er generelt koncentreret på færre brancher og jobfunktioner end de indfødte danskere. På arbejdsmarkedet har det især været ufaglærte indfødte danskere, der har mærket konkurrencen fra indvandrerne. Dette er dog mindre udtalt, når vi betragter indvandringen fra Østeuropa. Vores analyse af løneffekter viser desuden, at der en negativ effekt på indfødte danskeres lønninger, når andelen af indvandrere inden for deres egen uddannelses-erfaringsgruppe stiger.

KW - Arbejdskraftens mobilitet

KW - Danmark

KW - Indvandrere

KW - International beskæftigelse

KW - Udenlandsk arbejdskraft

KW - Østeuropæiske arbejdere

KW - Arbejdskraftindvandring

UR - https://sfx-45cbs.hosted.exlibrisgroup.com/45cbs?url_ver=Z39.88-2004&url_ctx_fmt=info:ofi/fmt:kev:mtx:ctx&ctx_enc=info:ofi/enc:UTF-8&ctx_ver=Z39.88-2004&rfr_id=info:sid/sfxit.com:azlist&sfx.ignore_date_threshold=1&rft.object_id=110978976475913&rft.object_portfolio_id=&svc.holdings=yes&svc.fulltext=yes

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 81

SP - 18

EP - 32

JO - Økonomi og Politik

JF - Økonomi og Politik

SN - 0030-1906

IS - 2

ER -

Malchow-Møller N, Munch JR, Rose Skaksen J. Udenlandsk arbejdskraft i Danmark. Økonomi & Politik. 2008;81(2):18-32.