Succes eller fiasko? Et komparativt blik på den danske konkurrencestat

Mikkel Dehlholm, Ove K. Pedersen

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Abstract

Artiklen belyser den danske konkurrencestat sammenlignet med andre vestlige lande. I analysen fokuseres på fire dimensioner: 2. Ulighed, fattigdom og skat, 2. Social mobilitet, 3. Økonomisk vækst, konkurrenceevne og økonomisk holdbarhed, og 4. Beskæftigelse, arbejdsløshed og arbejdsmarkedspolitik. Sideløbende analyseres sammenhænge mellem dimensionerne, eksempelvis ligheds betydning for social mobilitet, vækst mv. På baggrund af den komparative analyse argumenterer vi for, at Danmark overordnet set kan karakteriseres som en universalistisk konkurrencestat med en lav grad af ulighed (om end den er steget) og fattigdom kombineret med en konkurrencedygtig og holdbar økonomi, der fastholder den traditionelle velfærdsstats fokus på social sikring og lige adgang til velfærdsservice, om end reformer af dagpenge og kontanthjælp har mindsket graden af sikring i forbindelse med arbejdsløshed. Som den største udfordring for den danske konkurrencestat peger vi på, at Danmark på trods af et stærkt fokus på området stadig er udfordret af, at erhvervsdeltagelsen blandt 25-54 årige mænd er væsentligt lavere, end den var før 1973 og end i de lande, der klarer sig bedst på dette parameter (Schweiz, Japan, Island). På denne baggrund diskuteres, hvad der skal til for at øge beskæftigelsesfrekvensen.
Original languageDanish
JournalDansk Sociologi
Volume29
Issue number2
Pages (from-to)51-75
Number of pages25
ISSN0905-5908
DOIs
Publication statusPublished - 2018

Cite this

@article{692a9187225f467ebcf40733ef42532d,
title = "Succes eller fiasko?: Et komparativt blik p{\aa} den danske konkurrencestat",
abstract = "Artiklen belyser den danske konkurrencestat sammenlignet med andre vestlige lande. I analysen fokuseres p{\aa} fire dimensioner: 2. Ulighed, fattigdom og skat, 2. Social mobilitet, 3. {\O}konomisk v{\ae}kst, konkurrenceevne og {\o}konomisk holdbarhed, og 4. Besk{\ae}ftigelse, arbejdsl{\o}shed og arbejdsmarkedspolitik. Sidel{\o}bende analyseres sammenh{\ae}nge mellem dimensionerne, eksempelvis ligheds betydning for social mobilitet, v{\ae}kst mv. P{\aa} baggrund af den komparative analyse argumenterer vi for, at Danmark overordnet set kan karakteriseres som en universalistisk konkurrencestat med en lav grad af ulighed (om end den er steget) og fattigdom kombineret med en konkurrencedygtig og holdbar {\o}konomi, der fastholder den traditionelle velf{\ae}rdsstats fokus p{\aa} social sikring og lige adgang til velf{\ae}rdsservice, om end reformer af dagpenge og kontanthj{\ae}lp har mindsket graden af sikring i forbindelse med arbejdsl{\o}shed. Som den st{\o}rste udfordring for den danske konkurrencestat peger vi p{\aa}, at Danmark p{\aa} trods af et st{\ae}rkt fokus p{\aa} omr{\aa}det stadig er udfordret af, at erhvervsdeltagelsen blandt 25-54 {\aa}rige m{\ae}nd er v{\ae}sentligt lavere, end den var f{\o}r 1973 og end i de lande, der klarer sig bedst p{\aa} dette parameter (Schweiz, Japan, Island). P{\aa} denne baggrund diskuteres, hvad der skal til for at {\o}ge besk{\ae}ftigelsesfrekvensen.",
author = "Mikkel Dehlholm and Pedersen, {Ove K.}",
year = "2018",
doi = "10.22439/dansoc.v29i2.5752",
language = "Dansk",
volume = "29",
pages = "51--75",
journal = "Dansk Sociologi",
issn = "0905-5908",
publisher = "Dansk Sociologforening",
number = "2",

}

Succes eller fiasko? Et komparativt blik på den danske konkurrencestat. / Dehlholm, Mikkel; Pedersen, Ove K.

In: Dansk Sociologi, Vol. 29, No. 2, 2018, p. 51-75.

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

TY - JOUR

T1 - Succes eller fiasko?

T2 - Et komparativt blik på den danske konkurrencestat

AU - Dehlholm, Mikkel

AU - Pedersen, Ove K.

PY - 2018

Y1 - 2018

N2 - Artiklen belyser den danske konkurrencestat sammenlignet med andre vestlige lande. I analysen fokuseres på fire dimensioner: 2. Ulighed, fattigdom og skat, 2. Social mobilitet, 3. Økonomisk vækst, konkurrenceevne og økonomisk holdbarhed, og 4. Beskæftigelse, arbejdsløshed og arbejdsmarkedspolitik. Sideløbende analyseres sammenhænge mellem dimensionerne, eksempelvis ligheds betydning for social mobilitet, vækst mv. På baggrund af den komparative analyse argumenterer vi for, at Danmark overordnet set kan karakteriseres som en universalistisk konkurrencestat med en lav grad af ulighed (om end den er steget) og fattigdom kombineret med en konkurrencedygtig og holdbar økonomi, der fastholder den traditionelle velfærdsstats fokus på social sikring og lige adgang til velfærdsservice, om end reformer af dagpenge og kontanthjælp har mindsket graden af sikring i forbindelse med arbejdsløshed. Som den største udfordring for den danske konkurrencestat peger vi på, at Danmark på trods af et stærkt fokus på området stadig er udfordret af, at erhvervsdeltagelsen blandt 25-54 årige mænd er væsentligt lavere, end den var før 1973 og end i de lande, der klarer sig bedst på dette parameter (Schweiz, Japan, Island). På denne baggrund diskuteres, hvad der skal til for at øge beskæftigelsesfrekvensen.

AB - Artiklen belyser den danske konkurrencestat sammenlignet med andre vestlige lande. I analysen fokuseres på fire dimensioner: 2. Ulighed, fattigdom og skat, 2. Social mobilitet, 3. Økonomisk vækst, konkurrenceevne og økonomisk holdbarhed, og 4. Beskæftigelse, arbejdsløshed og arbejdsmarkedspolitik. Sideløbende analyseres sammenhænge mellem dimensionerne, eksempelvis ligheds betydning for social mobilitet, vækst mv. På baggrund af den komparative analyse argumenterer vi for, at Danmark overordnet set kan karakteriseres som en universalistisk konkurrencestat med en lav grad af ulighed (om end den er steget) og fattigdom kombineret med en konkurrencedygtig og holdbar økonomi, der fastholder den traditionelle velfærdsstats fokus på social sikring og lige adgang til velfærdsservice, om end reformer af dagpenge og kontanthjælp har mindsket graden af sikring i forbindelse med arbejdsløshed. Som den største udfordring for den danske konkurrencestat peger vi på, at Danmark på trods af et stærkt fokus på området stadig er udfordret af, at erhvervsdeltagelsen blandt 25-54 årige mænd er væsentligt lavere, end den var før 1973 og end i de lande, der klarer sig bedst på dette parameter (Schweiz, Japan, Island). På denne baggrund diskuteres, hvad der skal til for at øge beskæftigelsesfrekvensen.

UR - https://sfx-45cbs.hosted.exlibrisgroup.com/45cbs?url_ver=Z39.88-2004&url_ctx_fmt=info:ofi/fmt:kev:mtx:ctx&ctx_enc=info:ofi/enc:UTF-8&ctx_ver=Z39.88-2004&rfr_id=info:sid/sfxit.com:azlist&sfx.ignore_date_threshold=1&rft.object_id=960238563187

U2 - 10.22439/dansoc.v29i2.5752

DO - 10.22439/dansoc.v29i2.5752

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 29

SP - 51

EP - 75

JO - Dansk Sociologi

JF - Dansk Sociologi

SN - 0905-5908

IS - 2

ER -