Spirituelt baseret lederskab

Når spiritualitet og rationalitet integreres

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Abstract

Artiklen præsenterer et overblik over en ny udvikling i ledelsesteori og -praksis, »spirituelt baseret ledelse« (SBL). Mange af vidensamfundets ledere oplever i dag hyppigt et pres, både fra deres samvittighed og deres organisationer, for at udvide deres perspektiv på organisatorisk og personlig succes i forhold til de klassiske økonomiske perspektiver. Spirituelt baseret ledelse kan bidrage til at opfylde behovet for en mere inklusiv ledelsesoptik. Selv om SBL er et begreb, som endnu ikke hører til det gængse lederskabsvokabularium eller til MBA-pensum i Danmark, er der tale om et meningsfuldt begreb, som kan bidrage til den enkelte leders indsigt i sit lederskab og såvel personlig som professionel succes.
Udgangspunktet er den enkelte leders søgen efter mening og selvforståelse ud fra egen spiritualitet. I organisatorisk sammenhæng er der tale om en gryende international kultur, hvor rationalitet og spiritualitet integreres, og hvor virksomheden og dens ledere orienterer sig mod bredere og dybere funderede forståelsesrammer for organisationens – og den enkelte lederes egen – identitet, formål, værdier, visioner og succes.
Med udgangspunkt i begrebet »spiritualitet« samt resultaterne af et internationalt forskningsprojekt præsenteres SBL som et overordnet perspektiv på andre nyere tilgange til ledelse såsom organisationsetik, værdiledelse, virksomheders sociale ansvar og bæredygtighed, og det forklares, hvorfor dette perspektiv er ved at vinde indpas som en vigtig forståelsesramme for ledelse. Et appendiks giver et overblik over SBL’s evolution siden 1990´erne.
Original languageDanish
JournalLedelse og Erhvervsoekonomi
Volume76
Issue number1
Pages (from-to)7-19
ISSN0902-3704
Publication statusPublished - Mar 2011

Cite this

@article{65c8e7b89e174d90bfdfe25cb98622f8,
title = "Spirituelt baseret lederskab: N{\aa}r spiritualitet og rationalitet integreres",
abstract = "Artiklen pr{\ae}senterer et overblik over en ny udvikling i ledelsesteori og -praksis, »spirituelt baseret ledelse« (SBL). Mange af vidensamfundets ledere oplever i dag hyppigt et pres, b{\aa}de fra deres samvittighed og deres organisationer, for at udvide deres perspektiv p{\aa} organisatorisk og personlig succes i forhold til de klassiske {\o}konomiske perspektiver. Spirituelt baseret ledelse kan bidrage til at opfylde behovet for en mere inklusiv ledelsesoptik. Selv om SBL er et begreb, som endnu ikke h{\o}rer til det g{\ae}ngse lederskabsvokabularium eller til MBA-pensum i Danmark, er der tale om et meningsfuldt begreb, som kan bidrage til den enkelte leders indsigt i sit lederskab og s{\aa}vel personlig som professionel succes. Udgangspunktet er den enkelte leders s{\o}gen efter mening og selvforst{\aa}else ud fra egen spiritualitet. I organisatorisk sammenh{\ae}ng er der tale om en gryende international kultur, hvor rationalitet og spiritualitet integreres, og hvor virksomheden og dens ledere orienterer sig mod bredere og dybere funderede forst{\aa}elsesrammer for organisationens – og den enkelte lederes egen – identitet, form{\aa}l, v{\ae}rdier, visioner og succes. Med udgangspunkt i begrebet »spiritualitet« samt resultaterne af et internationalt forskningsprojekt pr{\ae}senteres SBL som et overordnet perspektiv p{\aa} andre nyere tilgange til ledelse s{\aa}som organisationsetik, v{\ae}rdiledelse, virksomheders sociale ansvar og b{\ae}redygtighed, og det forklares, hvorfor dette perspektiv er ved at vinde indpas som en vigtig forst{\aa}elsesramme for ledelse. Et appendiks giver et overblik over SBL’s evolution siden 1990´erne.",
author = "Peter Pruzan",
year = "2011",
month = "3",
language = "Dansk",
volume = "76",
pages = "7--19",
journal = "Ledelse & Erhvervsoekonomi",
issn = "0902-3704",
publisher = "Dj{\o}f Forlag",
number = "1",

}

Spirituelt baseret lederskab : Når spiritualitet og rationalitet integreres. / Pruzan, Peter.

In: Ledelse og Erhvervsoekonomi, Vol. 76, No. 1, 03.2011, p. 7-19.

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

TY - JOUR

T1 - Spirituelt baseret lederskab

T2 - Når spiritualitet og rationalitet integreres

AU - Pruzan, Peter

PY - 2011/3

Y1 - 2011/3

N2 - Artiklen præsenterer et overblik over en ny udvikling i ledelsesteori og -praksis, »spirituelt baseret ledelse« (SBL). Mange af vidensamfundets ledere oplever i dag hyppigt et pres, både fra deres samvittighed og deres organisationer, for at udvide deres perspektiv på organisatorisk og personlig succes i forhold til de klassiske økonomiske perspektiver. Spirituelt baseret ledelse kan bidrage til at opfylde behovet for en mere inklusiv ledelsesoptik. Selv om SBL er et begreb, som endnu ikke hører til det gængse lederskabsvokabularium eller til MBA-pensum i Danmark, er der tale om et meningsfuldt begreb, som kan bidrage til den enkelte leders indsigt i sit lederskab og såvel personlig som professionel succes. Udgangspunktet er den enkelte leders søgen efter mening og selvforståelse ud fra egen spiritualitet. I organisatorisk sammenhæng er der tale om en gryende international kultur, hvor rationalitet og spiritualitet integreres, og hvor virksomheden og dens ledere orienterer sig mod bredere og dybere funderede forståelsesrammer for organisationens – og den enkelte lederes egen – identitet, formål, værdier, visioner og succes. Med udgangspunkt i begrebet »spiritualitet« samt resultaterne af et internationalt forskningsprojekt præsenteres SBL som et overordnet perspektiv på andre nyere tilgange til ledelse såsom organisationsetik, værdiledelse, virksomheders sociale ansvar og bæredygtighed, og det forklares, hvorfor dette perspektiv er ved at vinde indpas som en vigtig forståelsesramme for ledelse. Et appendiks giver et overblik over SBL’s evolution siden 1990´erne.

AB - Artiklen præsenterer et overblik over en ny udvikling i ledelsesteori og -praksis, »spirituelt baseret ledelse« (SBL). Mange af vidensamfundets ledere oplever i dag hyppigt et pres, både fra deres samvittighed og deres organisationer, for at udvide deres perspektiv på organisatorisk og personlig succes i forhold til de klassiske økonomiske perspektiver. Spirituelt baseret ledelse kan bidrage til at opfylde behovet for en mere inklusiv ledelsesoptik. Selv om SBL er et begreb, som endnu ikke hører til det gængse lederskabsvokabularium eller til MBA-pensum i Danmark, er der tale om et meningsfuldt begreb, som kan bidrage til den enkelte leders indsigt i sit lederskab og såvel personlig som professionel succes. Udgangspunktet er den enkelte leders søgen efter mening og selvforståelse ud fra egen spiritualitet. I organisatorisk sammenhæng er der tale om en gryende international kultur, hvor rationalitet og spiritualitet integreres, og hvor virksomheden og dens ledere orienterer sig mod bredere og dybere funderede forståelsesrammer for organisationens – og den enkelte lederes egen – identitet, formål, værdier, visioner og succes. Med udgangspunkt i begrebet »spiritualitet« samt resultaterne af et internationalt forskningsprojekt præsenteres SBL som et overordnet perspektiv på andre nyere tilgange til ledelse såsom organisationsetik, værdiledelse, virksomheders sociale ansvar og bæredygtighed, og det forklares, hvorfor dette perspektiv er ved at vinde indpas som en vigtig forståelsesramme for ledelse. Et appendiks giver et overblik over SBL’s evolution siden 1990´erne.

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 76

SP - 7

EP - 19

JO - Ledelse & Erhvervsoekonomi

JF - Ledelse & Erhvervsoekonomi

SN - 0902-3704

IS - 1

ER -