Skattereglerne for erhvervsdrivende fonde

Susanne Nørgaard

  Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

  Abstract

  Formålet med denne artikel(1) er at belyse, hvilke skatteregler der gælder for erhvervsdrivende fonde. Hensigten er at vise, hvorledes skattereglerne er opbygget, således at fondenes skattemæssige stilling kan vurderes på et oplyst grundlag. Ved indførslen af reglerne i fondsbeskatningsloven blev det stillet fondene i udsigt, at den med loven indførte risiko for dobbeltbeskatning af udbytter fra datterselskaber, den såkaldte prioriteringsregel, senere ville blive ophævet. Dette skete aldrig, og siden har fortolkningsbidrag fra Skatteministeriet, Landsskatteretten og Skatterådet søgt at råde bod herpå. Artiklen skal især belyse de udfordringer, fondene har for at undgå dobbeltbeskatning.
  Det kan konkluderes, at motiverne for at indføre den såkaldte prioriteringsregel hviler på et tvivlsomt grundlag og fører til en helt forskellig skattemæssig stilling for de enkelte erhvervsdrivende fonde. Det vil spare mange administrative ressourcer at ophæve prioriteringsreglen. Under en sådan beskatningsform ville datterselskabet eller
  fonden under alle omstændigheder altid betale skat, hvis de fradragsberettigede uddelinger ikke er tilstrækkelige. Samtidig sikrer fondsbeskatningsloven, at afkast af formue, der måtte blive akkumuleret, underkastes indkomstbeskatning i fonden. Hvis overskuddet i et underliggende datterselskab ikke er udloddet til fonden, betaler datterselskabet selv selskabsskat af afkastet.
  Original languageDanish
  JournalRevision & Regnskabsvaesen
  Volume82
  Issue number8
  Pages (from-to)48-62
  ISSN0034-6918
  Publication statusPublished - 2013

  Cite this

  Nørgaard, Susanne . / Skattereglerne for erhvervsdrivende fonde. In: Revision & Regnskabsvaesen. 2013 ; Vol. 82, No. 8. pp. 48-62.
  @article{91d0f56d340b45f58734a1840f595b56,
  title = "Skattereglerne for erhvervsdrivende fonde",
  abstract = "Form{\aa}let med denne artikel(1) er at belyse, hvilke skatteregler der g{\ae}lder for erhvervsdrivende fonde. Hensigten er at vise, hvorledes skattereglerne er opbygget, s{\aa}ledes at fondenes skattem{\ae}ssige stilling kan vurderes p{\aa} et oplyst grundlag. Ved indf{\o}rslen af reglerne i fondsbeskatningsloven blev det stillet fondene i udsigt, at den med loven indf{\o}rte risiko for dobbeltbeskatning af udbytter fra datterselskaber, den s{\aa}kaldte prioriteringsregel, senere ville blive oph{\ae}vet. Dette skete aldrig, og siden har fortolkningsbidrag fra Skatteministeriet, Landsskatteretten og Skatter{\aa}det s{\o}gt at r{\aa}de bod herp{\aa}. Artiklen skal is{\ae}r belyse de udfordringer, fondene har for at undg{\aa} dobbeltbeskatning.Det kan konkluderes, at motiverne for at indf{\o}re den s{\aa}kaldte prioriteringsregel hviler p{\aa} et tvivlsomt grundlag og f{\o}rer til en helt forskellig skattem{\ae}ssig stilling for de enkelte erhvervsdrivende fonde. Det vil spare mange administrative ressourcer at oph{\ae}ve prioriteringsreglen. Under en s{\aa}dan beskatningsform ville datterselskabet ellerfonden under alle omst{\ae}ndigheder altid betale skat, hvis de fradragsberettigede uddelinger ikke er tilstr{\ae}kkelige. Samtidig sikrer fondsbeskatningsloven, at afkast af formue, der m{\aa}tte blive akkumuleret, underkastes indkomstbeskatning i fonden. Hvis overskuddet i et underliggende datterselskab ikke er udloddet til fonden, betaler datterselskabet selv selskabsskat af afkastet.",
  author = "Susanne N{\o}rgaard",
  year = "2013",
  language = "Dansk",
  volume = "82",
  pages = "48--62",
  journal = "Revision & Regnskabsv{\ae}sen",
  issn = "0034-6918",
  publisher = "Karnov Group",
  number = "8",

  }

  Nørgaard, S 2013, 'Skattereglerne for erhvervsdrivende fonde', Revision & Regnskabsvaesen, vol. 82, no. 8, pp. 48-62.

  Skattereglerne for erhvervsdrivende fonde. / Nørgaard, Susanne .

  In: Revision & Regnskabsvaesen, Vol. 82, No. 8, 2013, p. 48-62.

  Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

  TY - JOUR

  T1 - Skattereglerne for erhvervsdrivende fonde

  AU - Nørgaard, Susanne

  PY - 2013

  Y1 - 2013

  N2 - Formålet med denne artikel(1) er at belyse, hvilke skatteregler der gælder for erhvervsdrivende fonde. Hensigten er at vise, hvorledes skattereglerne er opbygget, således at fondenes skattemæssige stilling kan vurderes på et oplyst grundlag. Ved indførslen af reglerne i fondsbeskatningsloven blev det stillet fondene i udsigt, at den med loven indførte risiko for dobbeltbeskatning af udbytter fra datterselskaber, den såkaldte prioriteringsregel, senere ville blive ophævet. Dette skete aldrig, og siden har fortolkningsbidrag fra Skatteministeriet, Landsskatteretten og Skatterådet søgt at råde bod herpå. Artiklen skal især belyse de udfordringer, fondene har for at undgå dobbeltbeskatning.Det kan konkluderes, at motiverne for at indføre den såkaldte prioriteringsregel hviler på et tvivlsomt grundlag og fører til en helt forskellig skattemæssig stilling for de enkelte erhvervsdrivende fonde. Det vil spare mange administrative ressourcer at ophæve prioriteringsreglen. Under en sådan beskatningsform ville datterselskabet ellerfonden under alle omstændigheder altid betale skat, hvis de fradragsberettigede uddelinger ikke er tilstrækkelige. Samtidig sikrer fondsbeskatningsloven, at afkast af formue, der måtte blive akkumuleret, underkastes indkomstbeskatning i fonden. Hvis overskuddet i et underliggende datterselskab ikke er udloddet til fonden, betaler datterselskabet selv selskabsskat af afkastet.

  AB - Formålet med denne artikel(1) er at belyse, hvilke skatteregler der gælder for erhvervsdrivende fonde. Hensigten er at vise, hvorledes skattereglerne er opbygget, således at fondenes skattemæssige stilling kan vurderes på et oplyst grundlag. Ved indførslen af reglerne i fondsbeskatningsloven blev det stillet fondene i udsigt, at den med loven indførte risiko for dobbeltbeskatning af udbytter fra datterselskaber, den såkaldte prioriteringsregel, senere ville blive ophævet. Dette skete aldrig, og siden har fortolkningsbidrag fra Skatteministeriet, Landsskatteretten og Skatterådet søgt at råde bod herpå. Artiklen skal især belyse de udfordringer, fondene har for at undgå dobbeltbeskatning.Det kan konkluderes, at motiverne for at indføre den såkaldte prioriteringsregel hviler på et tvivlsomt grundlag og fører til en helt forskellig skattemæssig stilling for de enkelte erhvervsdrivende fonde. Det vil spare mange administrative ressourcer at ophæve prioriteringsreglen. Under en sådan beskatningsform ville datterselskabet ellerfonden under alle omstændigheder altid betale skat, hvis de fradragsberettigede uddelinger ikke er tilstrækkelige. Samtidig sikrer fondsbeskatningsloven, at afkast af formue, der måtte blive akkumuleret, underkastes indkomstbeskatning i fonden. Hvis overskuddet i et underliggende datterselskab ikke er udloddet til fonden, betaler datterselskabet selv selskabsskat af afkastet.

  M3 - Tidsskriftartikel

  VL - 82

  SP - 48

  EP - 62

  JO - Revision & Regnskabsvæsen

  JF - Revision & Regnskabsvæsen

  SN - 0034-6918

  IS - 8

  ER -