TY - BOOK
T1 - Samskabelse med en sommerfuglemodel
T2 - Hybrid ret i forbindelse med et partnerskabsprojekt mellem 100 selvejende daginstitutioner, deres paraplyorganisation, tre kommuner og CBS
AU - Biil, Charlotte
PY - 2020
Y1 - 2020
N2 - I Danmark og i en række andre vestlige velfærdsstater søsættes i disse år en række initiativer under overskriften samskabelse, der handler om at udvikle samarbejdet på tværs af den offentlige og frivillige sektor, så at det giver merværdi, for velfærdssamfundet er presset på sine ressourcer. Noget der ikke er blevet mindre relevant i 2020, hvor vi på verdensplan med Corona-krisen har fået udstillet, hvilken kæmpe forskel det gør at være en del af et velfungerende velfærdssamfund, som det vi har i Norden, overfor ikke at være det. I Danmark er samskabelse mellem den offentlige og frivillige sektor på dagsordenen både hos kommuner og regioner, særligt inden for ældreomsorg, børneinstitutioner og forebyggende sundhedsindsatser. Med afsæt i et New Public Governance paradigme har forskningen i samskabelse i Danmark især fokus på de lyse sider af samskabelse og den offentlige leders rolle i forhold til at understøtte og facilitere denne. I den internationale forskning diskuteres i stigende omfang også samskabelsens mørke sider i form af høje transaktionsomkostninger, manglende demokrati og at retslig regulering er vanskelig. Det anføres, at når den retslige regulering ikke er tilstrækkelig integreret i samarbejdet, kan samskabelsen ende med at ødelægge det, som den ville skabe.Selvejende daginstitutioner er en særlig dansk organisationsform, der er i familie med frivillige organisationer, og som har rødder tilbage til reformationen. De selvejende daginstitutioner kan siges at være oplagte til at samskabe med den offentlige sektor, fordi de involverer et samarbejde mellem kommuner og frivillige bestyrelser og forældre om daginstitutionsydelsen. Igennem de sidste 20 år er et fortsat stigende antal selvejende daginstitutioner imidlertid blevet lukket af kommunerne, uden at der er blevet åbnet nye, og et voksende problematisk samarbejde over driftsoverenskomsten har fået skylden herfor. I 2010 blev der afsat en finanslovsbevilling til et partnerskabsprojekt, der skulle udnytte de selvejende daginstitutioners og kommunernes forskellighed og skabe merværdi i samarbejdet om daginstitutionsydelsen ved at udvikle dette over driftsoverenskomsten. På den måde kan man sige, at der var en ambition om samskabelse med projektet. Det blev til et 4-årigt partnerskabsprojekt mellem paraplyorganisationen Menighedernes Daginstitutioner (MDI), kommunerne Aarhus, København og Svendborg og 100 selvejende daginstitutioner i perioden 2011-2015.
AB - I Danmark og i en række andre vestlige velfærdsstater søsættes i disse år en række initiativer under overskriften samskabelse, der handler om at udvikle samarbejdet på tværs af den offentlige og frivillige sektor, så at det giver merværdi, for velfærdssamfundet er presset på sine ressourcer. Noget der ikke er blevet mindre relevant i 2020, hvor vi på verdensplan med Corona-krisen har fået udstillet, hvilken kæmpe forskel det gør at være en del af et velfungerende velfærdssamfund, som det vi har i Norden, overfor ikke at være det. I Danmark er samskabelse mellem den offentlige og frivillige sektor på dagsordenen både hos kommuner og regioner, særligt inden for ældreomsorg, børneinstitutioner og forebyggende sundhedsindsatser. Med afsæt i et New Public Governance paradigme har forskningen i samskabelse i Danmark især fokus på de lyse sider af samskabelse og den offentlige leders rolle i forhold til at understøtte og facilitere denne. I den internationale forskning diskuteres i stigende omfang også samskabelsens mørke sider i form af høje transaktionsomkostninger, manglende demokrati og at retslig regulering er vanskelig. Det anføres, at når den retslige regulering ikke er tilstrækkelig integreret i samarbejdet, kan samskabelsen ende med at ødelægge det, som den ville skabe.Selvejende daginstitutioner er en særlig dansk organisationsform, der er i familie med frivillige organisationer, og som har rødder tilbage til reformationen. De selvejende daginstitutioner kan siges at være oplagte til at samskabe med den offentlige sektor, fordi de involverer et samarbejde mellem kommuner og frivillige bestyrelser og forældre om daginstitutionsydelsen. Igennem de sidste 20 år er et fortsat stigende antal selvejende daginstitutioner imidlertid blevet lukket af kommunerne, uden at der er blevet åbnet nye, og et voksende problematisk samarbejde over driftsoverenskomsten har fået skylden herfor. I 2010 blev der afsat en finanslovsbevilling til et partnerskabsprojekt, der skulle udnytte de selvejende daginstitutioners og kommunernes forskellighed og skabe merværdi i samarbejdet om daginstitutionsydelsen ved at udvikle dette over driftsoverenskomsten. På den måde kan man sige, at der var en ambition om samskabelse med projektet. Det blev til et 4-årigt partnerskabsprojekt mellem paraplyorganisationen Menighedernes Daginstitutioner (MDI), kommunerne Aarhus, København og Svendborg og 100 selvejende daginstitutioner i perioden 2011-2015.
M3 - Ph.d.-afhandling
SN - 9788793956469
T3 - PhD Series
BT - Samskabelse med en sommerfuglemodel
PB - Copenhagen Business School [Phd]
CY - Frederiksberg
ER -