Point of Grammar: Conjuncts or Linking Adverbials

  Research output: Contribution to journalJournal articleResearch

  Abstract

  Anglo Files har i dette nummer valgt at sætte fokus på grammatik, bl.a. fordi grammatik og sprogbrug nu indgår i den skriftlige eksamen i engelsk. Jeg håber imidlertid også, at dette initiativ er et tegn på, at grammatik, der i mange år var en forkætret disciplin, som man i hvert fald i dansk og engelsk brugte mindst mulig – om overhovedet nogen – tid på, er på vej ind i varmen igen. Jeg håber det for elevernes skyld, fordi de via grammatikken stifter bekendtskab med sprogets systematik. De får mulighed for at se, at der – undtagelserne til trods – er en vis grad af regelmæssighed i sproget, og det vil forhåbentlig somme tider resultere i ’aha’-oplevelser af den type, som jeg for nogle år siden hørte Michael Swan (forfatter til bl.a. Practical English Usage) tale om. Ved en TESOL-konference var han og to andre kendte grammatikere og lærebogsforfattere blevet bedt om at fortælle, hvad grammatik havde betydet for dem. Han besvarede spørgsmålet ved at fortælle om en personlig oplevelse: Han havde
  i mange år forsøgt at lære tysk, men aldrig kunnet gennemskue, hvordan verberne skulle placeres, indtil en behjertet sjæl forklarede ham den grammatiske regel for dette, og så faldt det hele på plads.
  Original languageDanish
  JournalAnglo-Files
  Issue number168
  Pages (from-to)73-76
  ISSN0900-6516
  Publication statusPublished - May 2013

  Cite this

  @article{529fd53151c34c439adb52a3ce8f4de8,
  title = "Point of Grammar: Conjuncts or Linking Adverbials",
  abstract = "Anglo Files har i dette nummer valgt at s{\ae}tte fokus p{\aa} grammatik, bl.a. fordi grammatik og sprogbrug nu indg{\aa}r i den skriftlige eksamen i engelsk. Jeg h{\aa}ber imidlertid ogs{\aa}, at dette initiativ er et tegn p{\aa}, at grammatik, der i mange {\aa}r var en fork{\ae}tret disciplin, som man i hvert fald i dansk og engelsk brugte mindst mulig – om overhovedet nogen – tid p{\aa}, er p{\aa} vej ind i varmen igen. Jeg h{\aa}ber det for elevernes skyld, fordi de via grammatikken stifter bekendtskab med sprogets systematik. De f{\aa}r mulighed for at se, at der – undtagelserne til trods – er en vis grad af regelm{\ae}ssighed i sproget, og det vil forh{\aa}bentlig somme tider resultere i ’aha’-oplevelser af den type, som jeg for nogle {\aa}r siden h{\o}rte Michael Swan (forfatter til bl.a. Practical English Usage) tale om. Ved en TESOL-konference var han og to andre kendte grammatikere og l{\ae}rebogsforfattere blevet bedt om at fort{\ae}lle, hvad grammatik havde betydet for dem. Han besvarede sp{\o}rgsm{\aa}let ved at fort{\ae}lle om en personlig oplevelse: Han havde i mange {\aa}r fors{\o}gt at l{\ae}re tysk, men aldrig kunnet gennemskue, hvordan verberne skulle placeres, indtil en behjertet sj{\ae}l forklarede ham den grammatiske regel for dette, og s{\aa} faldt det hele p{\aa} plads.",
  author = "Lise-Lotte Hjulmand",
  year = "2013",
  month = "5",
  language = "Dansk",
  pages = "73--76",
  journal = "Anglo-Files",
  issn = "0900-6516",
  number = "168",

  }

  Point of Grammar : Conjuncts or Linking Adverbials. / Hjulmand, Lise-Lotte.

  In: Anglo-Files, No. 168, 05.2013, p. 73-76.

  Research output: Contribution to journalJournal articleResearch

  TY - JOUR

  T1 - Point of Grammar

  T2 - Conjuncts or Linking Adverbials

  AU - Hjulmand, Lise-Lotte

  PY - 2013/5

  Y1 - 2013/5

  N2 - Anglo Files har i dette nummer valgt at sætte fokus på grammatik, bl.a. fordi grammatik og sprogbrug nu indgår i den skriftlige eksamen i engelsk. Jeg håber imidlertid også, at dette initiativ er et tegn på, at grammatik, der i mange år var en forkætret disciplin, som man i hvert fald i dansk og engelsk brugte mindst mulig – om overhovedet nogen – tid på, er på vej ind i varmen igen. Jeg håber det for elevernes skyld, fordi de via grammatikken stifter bekendtskab med sprogets systematik. De får mulighed for at se, at der – undtagelserne til trods – er en vis grad af regelmæssighed i sproget, og det vil forhåbentlig somme tider resultere i ’aha’-oplevelser af den type, som jeg for nogle år siden hørte Michael Swan (forfatter til bl.a. Practical English Usage) tale om. Ved en TESOL-konference var han og to andre kendte grammatikere og lærebogsforfattere blevet bedt om at fortælle, hvad grammatik havde betydet for dem. Han besvarede spørgsmålet ved at fortælle om en personlig oplevelse: Han havde i mange år forsøgt at lære tysk, men aldrig kunnet gennemskue, hvordan verberne skulle placeres, indtil en behjertet sjæl forklarede ham den grammatiske regel for dette, og så faldt det hele på plads.

  AB - Anglo Files har i dette nummer valgt at sætte fokus på grammatik, bl.a. fordi grammatik og sprogbrug nu indgår i den skriftlige eksamen i engelsk. Jeg håber imidlertid også, at dette initiativ er et tegn på, at grammatik, der i mange år var en forkætret disciplin, som man i hvert fald i dansk og engelsk brugte mindst mulig – om overhovedet nogen – tid på, er på vej ind i varmen igen. Jeg håber det for elevernes skyld, fordi de via grammatikken stifter bekendtskab med sprogets systematik. De får mulighed for at se, at der – undtagelserne til trods – er en vis grad af regelmæssighed i sproget, og det vil forhåbentlig somme tider resultere i ’aha’-oplevelser af den type, som jeg for nogle år siden hørte Michael Swan (forfatter til bl.a. Practical English Usage) tale om. Ved en TESOL-konference var han og to andre kendte grammatikere og lærebogsforfattere blevet bedt om at fortælle, hvad grammatik havde betydet for dem. Han besvarede spørgsmålet ved at fortælle om en personlig oplevelse: Han havde i mange år forsøgt at lære tysk, men aldrig kunnet gennemskue, hvordan verberne skulle placeres, indtil en behjertet sjæl forklarede ham den grammatiske regel for dette, og så faldt det hele på plads.

  M3 - Tidsskriftartikel

  SP - 73

  EP - 76

  JO - Anglo-Files

  JF - Anglo-Files

  SN - 0900-6516

  IS - 168

  ER -