Performance management i et tværdisciplinært perspektiv

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Abstract

Performance management er et begreb, der har vundet større og større indpas i både private virksomheder og offentlige organisationer. Mange bruger performance management, og mange giver det indhold og betydning. I denne artikel præsenterer vi et tværdisciplinært perspektiv på performance management i bestræbelserne på at komme tættere på, hvordan forskellige discipliner indenfor samfundsvidenskaben kan bruges til at forklare forskellige tilgange til performance management. Vi viser, at et økonomisk perspektiv på performance management repræsenterer en grundlæggende idé om at "bringe markedet ind i virksomheden" ved hjælp af konkurrence, stærke finansielle incitamenter og en udpræget grad af decentralisering med så lidt ledelsesinvolvering som muligt. Heroverfor står et psykologisk perspektiv på performance management, der bygger på en idé om at udnytte potentialerne i mennesket fuldt ud gennem anerkendelse, positiv feedback og coaching. Det betyder til gengæld meget ledelsesinvolvering. Vi redegør for potentielle styrker og svagheder ved de to perspektiver. Endelig illustrerer vi også, hvordan sociologien kan anvendes til at skabe yderligere perspektiv på disse tilgange til performance management.
Original languageDanish
JournalSamfundslederskab i Skandinavien
Volume29
Issue number2
Pages (from-to)113-151
ISSN0900-8322
Publication statusPublished - 2013

Cite this

@article{26097d2275554102a346844c0cf8688b,
title = "Performance management i et tv{\ae}rdisciplin{\ae}rt perspektiv",
abstract = "Performance management er et begreb, der har vundet st{\o}rre og st{\o}rre indpas i b{\aa}de private virksomheder og offentlige organisationer. Mange bruger performance management, og mange giver det indhold og betydning. I denne artikel pr{\ae}senterer vi et tv{\ae}rdisciplin{\ae}rt perspektiv p{\aa} performance management i bestr{\ae}belserne p{\aa} at komme t{\ae}ttere p{\aa}, hvordan forskellige discipliner indenfor samfundsvidenskaben kan bruges til at forklare forskellige tilgange til performance management. Vi viser, at et {\o}konomisk perspektiv p{\aa} performance management repr{\ae}senterer en grundl{\ae}ggende id{\'e} om at {"}bringe markedet ind i virksomheden{"} ved hj{\ae}lp af konkurrence, st{\ae}rke finansielle incitamenter og en udpr{\ae}get grad af decentralisering med s{\aa} lidt ledelsesinvolvering som muligt. Heroverfor st{\aa}r et psykologisk perspektiv p{\aa} performance management, der bygger p{\aa} en id{\'e} om at udnytte potentialerne i mennesket fuldt ud gennem anerkendelse, positiv feedback og coaching. Det betyder til geng{\ae}ld meget ledelsesinvolvering. Vi redeg{\o}r for potentielle styrker og svagheder ved de to perspektiver. Endelig illustrerer vi ogs{\aa}, hvordan sociologien kan anvendes til at skabe yderligere perspektiv p{\aa} disse tilgange til performance management.",
keywords = "Performance management, Tv{\ae}rvidenskabelig forskning, Samfundsvidenskaber",
author = "Ivar Friis and Allan Hansen",
year = "2013",
language = "Dansk",
volume = "29",
pages = "113--151",
journal = "Samfundslederskab i Skandinavien",
issn = "2596-6200",
publisher = "DenOffentlige",
number = "2",

}

Performance management i et tværdisciplinært perspektiv. / Friis, Ivar; Hansen, Allan.

In: Samfundslederskab i Skandinavien, Vol. 29, No. 2, 2013, p. 113-151.

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

TY - JOUR

T1 - Performance management i et tværdisciplinært perspektiv

AU - Friis, Ivar

AU - Hansen, Allan

PY - 2013

Y1 - 2013

N2 - Performance management er et begreb, der har vundet større og større indpas i både private virksomheder og offentlige organisationer. Mange bruger performance management, og mange giver det indhold og betydning. I denne artikel præsenterer vi et tværdisciplinært perspektiv på performance management i bestræbelserne på at komme tættere på, hvordan forskellige discipliner indenfor samfundsvidenskaben kan bruges til at forklare forskellige tilgange til performance management. Vi viser, at et økonomisk perspektiv på performance management repræsenterer en grundlæggende idé om at "bringe markedet ind i virksomheden" ved hjælp af konkurrence, stærke finansielle incitamenter og en udpræget grad af decentralisering med så lidt ledelsesinvolvering som muligt. Heroverfor står et psykologisk perspektiv på performance management, der bygger på en idé om at udnytte potentialerne i mennesket fuldt ud gennem anerkendelse, positiv feedback og coaching. Det betyder til gengæld meget ledelsesinvolvering. Vi redegør for potentielle styrker og svagheder ved de to perspektiver. Endelig illustrerer vi også, hvordan sociologien kan anvendes til at skabe yderligere perspektiv på disse tilgange til performance management.

AB - Performance management er et begreb, der har vundet større og større indpas i både private virksomheder og offentlige organisationer. Mange bruger performance management, og mange giver det indhold og betydning. I denne artikel præsenterer vi et tværdisciplinært perspektiv på performance management i bestræbelserne på at komme tættere på, hvordan forskellige discipliner indenfor samfundsvidenskaben kan bruges til at forklare forskellige tilgange til performance management. Vi viser, at et økonomisk perspektiv på performance management repræsenterer en grundlæggende idé om at "bringe markedet ind i virksomheden" ved hjælp af konkurrence, stærke finansielle incitamenter og en udpræget grad af decentralisering med så lidt ledelsesinvolvering som muligt. Heroverfor står et psykologisk perspektiv på performance management, der bygger på en idé om at udnytte potentialerne i mennesket fuldt ud gennem anerkendelse, positiv feedback og coaching. Det betyder til gengæld meget ledelsesinvolvering. Vi redegør for potentielle styrker og svagheder ved de to perspektiver. Endelig illustrerer vi også, hvordan sociologien kan anvendes til at skabe yderligere perspektiv på disse tilgange til performance management.

KW - Performance management

KW - Tværvidenskabelig forskning

KW - Samfundsvidenskaber

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 29

SP - 113

EP - 151

JO - Samfundslederskab i Skandinavien

JF - Samfundslederskab i Skandinavien

SN - 2596-6200

IS - 2

ER -