Pas godt på arbejdsmarkedspensionerne

Research output: Contribution to journalContribution to newspaper - Feature articleCommunication

Abstract

Guldæg. Arbejdsmarkedspensionerne er et guldæg for dansk økonomi. Men for op imod en million danskere, som sparer op til pension, gælder dette desværre ikke. Vi kan krydse fingre for, at borgerne vælger at ignorere denne kendsgerning. Når verdens pensionssystemer bliver målt og vejet, stryger det danske helt til tops. Det er vigtigt at komme i gang tidligt, for en god opsparing kræver en lang horisont. Arbejdsmarkedspensionerne løser på denne måde en central samfundsøkonomisk opgave baseret på kollektive valg. Kunne man ikke opnå det samme via lovgivning, f. eks. i form af en tvungen opsparing på et par tusinde kroner om måneden gældende for alle? På den måde ville man måske nok løse problemet med, at nogle pga. modregning mister penge på at spare op til alderdommen - og at nogle slet ikke sparer op. En høj effektiv marginalskat på opsparing er derfor også en høj effektiv marginalskat på løn med de incitamentsproblemer, det skaber. Aftalebaseret opsparing har yderligere et fortrin i sammenligning med lovbaseret opsparing: Hvis bidragene aftales ved overenskomsterne, vil der typisk blive foretaget en helhedsvurdering, hvor løn, pension og andre lønmodtagerrelaterede omkostninger for virksomheden kan holdes op mod produktivitet, konkurrenceevne m. v. Her kommer »pensionsbelastningen« altså ind på linje med virksomhedens øvrige omkostninger.
Original languageDanish
JournalBerlingske Tidende
Pages (from-to)23
ISSN0106-4223
Publication statusPublished - 8 Aug 2015

Cite this

@article{26b7364eea2d46afa90e740ccdba1645,
title = "Pas godt p{\aa} arbejdsmarkedspensionerne",
abstract = "Guld{\ae}g. Arbejdsmarkedspensionerne er et guld{\ae}g for dansk {\o}konomi. Men for op imod en million danskere, som sparer op til pension, g{\ae}lder dette desv{\ae}rre ikke. Vi kan krydse fingre for, at borgerne v{\ae}lger at ignorere denne kendsgerning. N{\aa}r verdens pensionssystemer bliver m{\aa}lt og vejet, stryger det danske helt til tops. Det er vigtigt at komme i gang tidligt, for en god opsparing kr{\ae}ver en lang horisont. Arbejdsmarkedspensionerne l{\o}ser p{\aa} denne m{\aa}de en central samfunds{\o}konomisk opgave baseret p{\aa} kollektive valg. Kunne man ikke opn{\aa} det samme via lovgivning, f. eks. i form af en tvungen opsparing p{\aa} et par tusinde kroner om m{\aa}neden g{\ae}ldende for alle? P{\aa} den m{\aa}de ville man m{\aa}ske nok l{\o}se problemet med, at nogle pga. modregning mister penge p{\aa} at spare op til alderdommen - og at nogle slet ikke sparer op. En h{\o}j effektiv marginalskat p{\aa} opsparing er derfor ogs{\aa} en h{\o}j effektiv marginalskat p{\aa} l{\o}n med de incitamentsproblemer, det skaber. Aftalebaseret opsparing har yderligere et fortrin i sammenligning med lovbaseret opsparing: Hvis bidragene aftales ved overenskomsterne, vil der typisk blive foretaget en helhedsvurdering, hvor l{\o}n, pension og andre l{\o}nmodtagerrelaterede omkostninger for virksomheden kan holdes op mod produktivitet, konkurrenceevne m. v. Her kommer »pensionsbelastningen« alts{\aa} ind p{\aa} linje med virksomhedens {\o}vrige omkostninger.",
author = "{Hougaard Jensen}, {Svend E.}",
year = "2015",
month = "8",
day = "8",
language = "Dansk",
pages = "23",
journal = "Berlingske",
issn = "0106-4223",
publisher = "Berlingske Tidende A/S",

}

Pas godt på arbejdsmarkedspensionerne. / Hougaard Jensen, Svend E.

In: Berlingske Tidende, 08.08.2015, p. 23.

Research output: Contribution to journalContribution to newspaper - Feature articleCommunication

TY - INPR

T1 - Pas godt på arbejdsmarkedspensionerne

AU - Hougaard Jensen, Svend E.

PY - 2015/8/8

Y1 - 2015/8/8

N2 - Guldæg. Arbejdsmarkedspensionerne er et guldæg for dansk økonomi. Men for op imod en million danskere, som sparer op til pension, gælder dette desværre ikke. Vi kan krydse fingre for, at borgerne vælger at ignorere denne kendsgerning. Når verdens pensionssystemer bliver målt og vejet, stryger det danske helt til tops. Det er vigtigt at komme i gang tidligt, for en god opsparing kræver en lang horisont. Arbejdsmarkedspensionerne løser på denne måde en central samfundsøkonomisk opgave baseret på kollektive valg. Kunne man ikke opnå det samme via lovgivning, f. eks. i form af en tvungen opsparing på et par tusinde kroner om måneden gældende for alle? På den måde ville man måske nok løse problemet med, at nogle pga. modregning mister penge på at spare op til alderdommen - og at nogle slet ikke sparer op. En høj effektiv marginalskat på opsparing er derfor også en høj effektiv marginalskat på løn med de incitamentsproblemer, det skaber. Aftalebaseret opsparing har yderligere et fortrin i sammenligning med lovbaseret opsparing: Hvis bidragene aftales ved overenskomsterne, vil der typisk blive foretaget en helhedsvurdering, hvor løn, pension og andre lønmodtagerrelaterede omkostninger for virksomheden kan holdes op mod produktivitet, konkurrenceevne m. v. Her kommer »pensionsbelastningen« altså ind på linje med virksomhedens øvrige omkostninger.

AB - Guldæg. Arbejdsmarkedspensionerne er et guldæg for dansk økonomi. Men for op imod en million danskere, som sparer op til pension, gælder dette desværre ikke. Vi kan krydse fingre for, at borgerne vælger at ignorere denne kendsgerning. Når verdens pensionssystemer bliver målt og vejet, stryger det danske helt til tops. Det er vigtigt at komme i gang tidligt, for en god opsparing kræver en lang horisont. Arbejdsmarkedspensionerne løser på denne måde en central samfundsøkonomisk opgave baseret på kollektive valg. Kunne man ikke opnå det samme via lovgivning, f. eks. i form af en tvungen opsparing på et par tusinde kroner om måneden gældende for alle? På den måde ville man måske nok løse problemet med, at nogle pga. modregning mister penge på at spare op til alderdommen - og at nogle slet ikke sparer op. En høj effektiv marginalskat på opsparing er derfor også en høj effektiv marginalskat på løn med de incitamentsproblemer, det skaber. Aftalebaseret opsparing har yderligere et fortrin i sammenligning med lovbaseret opsparing: Hvis bidragene aftales ved overenskomsterne, vil der typisk blive foretaget en helhedsvurdering, hvor løn, pension og andre lønmodtagerrelaterede omkostninger for virksomheden kan holdes op mod produktivitet, konkurrenceevne m. v. Her kommer »pensionsbelastningen« altså ind på linje med virksomhedens øvrige omkostninger.

UR - http://sfx.lib.cbs.dk:3210/sfxlcl3?url_ver=Z39.88-2004&url_ctx_fmt=info:ofi/fmt:kev:mtx:ctx&ctx_enc=info:ofi/enc:UTF-8&ctx_ver=Z39.88-2004&rfr_id=info:sid/sfxit.com:azlist&sfx.ignore_date_threshold=1&rft.object_id=110978979776819&rft.object_portfolio_id=&svc.holdings=yes&svc.fulltext=yes

M3 - Bidrag til avis - Kronik

SP - 23

JO - Berlingske

JF - Berlingske

SN - 0106-4223

ER -