Olie på vandene! Historien om dampskibsselskabet TORM og udviklingen af poolkonceptet i nyere dansk skibsfart

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Abstract

Denne artikel undersøger Dampskibsselskabets TORMs udvikling med særligt fokus betydningen af det såkaldte pool-koncept. TORM har været en vigtig virksomhed i den danske redersektor siden stiftelsen i 1889. Op gennem det tyvende århundrede var selskabet blandt landets ti største rederier uden dog at præge branchens udvikling, dermod var rederiet præget af ledelsesmæssig og strategisk stabilitet. Disse forhold ændrede sig markant i 1980erne og 1990erne, hvor selskabets succesfulde samarbejdsstrategi, pool-konceptet, blev en vigtig inspiration for de øvrige rederier. TORM fremstod imidlertid med store økonomiske problemer efter finanskrisen i 2008. Dette var en ulykkelig udvikling, som ifølge artiklens konklusion skyldtes et for ensidig vækstfokus i det gyldne år fra 2002 til 2008. TORM blev ramt af sin egen succes.
Original languageDanish
JournalErhvervshistorisk Aarbog
Volume61
Issue number2
Pages (from-to)31-46
ISSN0071-1152
Publication statusPublished - 2012

Cite this

@article{5049a893dda44f3fbcb06491d05a7733,
title = "Olie p{\aa} vandene!: Historien om dampskibsselskabet TORM og udviklingen af poolkonceptet i nyere dansk skibsfart",
abstract = "Denne artikel unders{\o}ger Dampskibsselskabets TORMs udvikling med s{\ae}rligt fokus betydningen af det s{\aa}kaldte pool-koncept. TORM har v{\ae}ret en vigtig virksomhed i den danske redersektor siden stiftelsen i 1889. Op gennem det tyvende {\aa}rhundrede var selskabet blandt landets ti st{\o}rste rederier uden dog at pr{\ae}ge branchens udvikling, dermod var rederiet pr{\ae}get af ledelsesm{\ae}ssig og strategisk stabilitet. Disse forhold {\ae}ndrede sig markant i 1980erne og 1990erne, hvor selskabets succesfulde samarbejdsstrategi, pool-konceptet, blev en vigtig inspiration for de {\o}vrige rederier. TORM fremstod imidlertid med store {\o}konomiske problemer efter finanskrisen i 2008. Dette var en ulykkelig udvikling, som if{\o}lge artiklens konklusion skyldtes et for ensidig v{\ae}kstfokus i det gyldne {\aa}r fra 2002 til 2008. TORM blev ramt af sin egen succes.",
keywords = "Rederihistorie, Strategi, TORM",
author = "Martin Iversen and Henrik Sornn-Friese",
year = "2012",
language = "Dansk",
volume = "61",
pages = "31--46",
journal = "Erhvervshistorisk Aarbog",
issn = "0071-1152",
publisher = "Statens Arkiver Erhvervsarkivet",
number = "2",

}

Olie på vandene! Historien om dampskibsselskabet TORM og udviklingen af poolkonceptet i nyere dansk skibsfart. / Iversen, Martin; Sornn-Friese, Henrik.

In: Erhvervshistorisk Aarbog, Vol. 61, No. 2, 2012, p. 31-46.

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

TY - JOUR

T1 - Olie på vandene!

T2 - Historien om dampskibsselskabet TORM og udviklingen af poolkonceptet i nyere dansk skibsfart

AU - Iversen, Martin

AU - Sornn-Friese, Henrik

PY - 2012

Y1 - 2012

N2 - Denne artikel undersøger Dampskibsselskabets TORMs udvikling med særligt fokus betydningen af det såkaldte pool-koncept. TORM har været en vigtig virksomhed i den danske redersektor siden stiftelsen i 1889. Op gennem det tyvende århundrede var selskabet blandt landets ti største rederier uden dog at præge branchens udvikling, dermod var rederiet præget af ledelsesmæssig og strategisk stabilitet. Disse forhold ændrede sig markant i 1980erne og 1990erne, hvor selskabets succesfulde samarbejdsstrategi, pool-konceptet, blev en vigtig inspiration for de øvrige rederier. TORM fremstod imidlertid med store økonomiske problemer efter finanskrisen i 2008. Dette var en ulykkelig udvikling, som ifølge artiklens konklusion skyldtes et for ensidig vækstfokus i det gyldne år fra 2002 til 2008. TORM blev ramt af sin egen succes.

AB - Denne artikel undersøger Dampskibsselskabets TORMs udvikling med særligt fokus betydningen af det såkaldte pool-koncept. TORM har været en vigtig virksomhed i den danske redersektor siden stiftelsen i 1889. Op gennem det tyvende århundrede var selskabet blandt landets ti største rederier uden dog at præge branchens udvikling, dermod var rederiet præget af ledelsesmæssig og strategisk stabilitet. Disse forhold ændrede sig markant i 1980erne og 1990erne, hvor selskabets succesfulde samarbejdsstrategi, pool-konceptet, blev en vigtig inspiration for de øvrige rederier. TORM fremstod imidlertid med store økonomiske problemer efter finanskrisen i 2008. Dette var en ulykkelig udvikling, som ifølge artiklens konklusion skyldtes et for ensidig vækstfokus i det gyldne år fra 2002 til 2008. TORM blev ramt af sin egen succes.

KW - Rederihistorie

KW - Strategi

KW - TORM

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 61

SP - 31

EP - 46

JO - Erhvervshistorisk Aarbog

JF - Erhvervshistorisk Aarbog

SN - 0071-1152

IS - 2

ER -