Offentligt lederskab som interaktioner og relationer

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Abstract

Interessen for ledelse, lederskab og lederskabsteori i offentlig sektor er steget betydeligt de seneste 20 år. I artiklen argumenteres for, at den måde vi tænker om og taler om lederskab, kan have stor betydning for hvordan det kan udøves i praksis. Lederskab er en lille, men vigtig del af det at være leder, og handler dybest set om at skabe indflydelse, bevægelse og om at mobilisere mennesker. I såvel forskningslitteraturen som i mere populære tekster bliver begrebet lederskab brugt i mange forskellige betydninger. Oftest handler det dog om en enkelt person, det vil sige lederen. Ikke mindst i offentlige organisationer, som typisk tilbyder en kompleks og mangfoldig kontekst, er værdien af fokus på en enkeltperson dog begrænset. I stedet kan vi søge inspiration i den del af lederskabsforskningen, som mere fokuserer på elementer som delt lederskab og som lægger vægt på relationer og interaktioner, og som opfatter lederskab som en proces. I denne artikel gennemgår vi nogle af de centrale teoretiske retninger indenfor feltet, og illustrerer brugbarheden i at italesætte lederskab mere i termer af interaktioner og relationer, end i termer af personer.
Original languageDanish
JournalPublic Governance Research
Volume5
Pages (from-to)1-20
Number of pages20
ISSN2445-5377
DOIs
Publication statusPublished - 2019

Cite this

@article{14279e2e841d4f0ba0b92f491f66e380,
title = "Offentligt lederskab som interaktioner og relationer",
abstract = "Interessen for ledelse, lederskab og lederskabsteori i offentlig sektor er steget betydeligt de seneste 20 {\aa}r. I artiklen argumenteres for, at den m{\aa}de vi t{\ae}nker om og taler om lederskab, kan have stor betydning for hvordan det kan ud{\o}ves i praksis. Lederskab er en lille, men vigtig del af det at v{\ae}re leder, og handler dybest set om at skabe indflydelse, bev{\ae}gelse og om at mobilisere mennesker. I s{\aa}vel forskningslitteraturen som i mere popul{\ae}re tekster bliver begrebet lederskab brugt i mange forskellige betydninger. Oftest handler det dog om en enkelt person, det vil sige lederen. Ikke mindst i offentlige organisationer, som typisk tilbyder en kompleks og mangfoldig kontekst, er v{\ae}rdien af fokus p{\aa} en enkeltperson dog begr{\ae}nset. I stedet kan vi s{\o}ge inspiration i den del af lederskabsforskningen, som mere fokuserer p{\aa} elementer som delt lederskab og som l{\ae}gger v{\ae}gt p{\aa} relationer og interaktioner, og som opfatter lederskab som en proces. I denne artikel gennemg{\aa}r vi nogle af de centrale teoretiske retninger indenfor feltet, og illustrerer brugbarheden i at itales{\ae}tte lederskab mere i termer af interaktioner og relationer, end i termer af personer.",
author = "Magnus Larsson and Frank Meier",
year = "2019",
doi = "10.22439/pgr.v5i0.5882",
language = "Dansk",
volume = "5",
pages = "1--20",
journal = "Public Governance Research",
issn = "2445-5377",
publisher = "Copenhagen Business School",

}

Offentligt lederskab som interaktioner og relationer. / Larsson, Magnus; Meier, Frank.

In: Public Governance Research, Vol. 5, 2019, p. 1-20.

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

TY - JOUR

T1 - Offentligt lederskab som interaktioner og relationer

AU - Larsson, Magnus

AU - Meier, Frank

PY - 2019

Y1 - 2019

N2 - Interessen for ledelse, lederskab og lederskabsteori i offentlig sektor er steget betydeligt de seneste 20 år. I artiklen argumenteres for, at den måde vi tænker om og taler om lederskab, kan have stor betydning for hvordan det kan udøves i praksis. Lederskab er en lille, men vigtig del af det at være leder, og handler dybest set om at skabe indflydelse, bevægelse og om at mobilisere mennesker. I såvel forskningslitteraturen som i mere populære tekster bliver begrebet lederskab brugt i mange forskellige betydninger. Oftest handler det dog om en enkelt person, det vil sige lederen. Ikke mindst i offentlige organisationer, som typisk tilbyder en kompleks og mangfoldig kontekst, er værdien af fokus på en enkeltperson dog begrænset. I stedet kan vi søge inspiration i den del af lederskabsforskningen, som mere fokuserer på elementer som delt lederskab og som lægger vægt på relationer og interaktioner, og som opfatter lederskab som en proces. I denne artikel gennemgår vi nogle af de centrale teoretiske retninger indenfor feltet, og illustrerer brugbarheden i at italesætte lederskab mere i termer af interaktioner og relationer, end i termer af personer.

AB - Interessen for ledelse, lederskab og lederskabsteori i offentlig sektor er steget betydeligt de seneste 20 år. I artiklen argumenteres for, at den måde vi tænker om og taler om lederskab, kan have stor betydning for hvordan det kan udøves i praksis. Lederskab er en lille, men vigtig del af det at være leder, og handler dybest set om at skabe indflydelse, bevægelse og om at mobilisere mennesker. I såvel forskningslitteraturen som i mere populære tekster bliver begrebet lederskab brugt i mange forskellige betydninger. Oftest handler det dog om en enkelt person, det vil sige lederen. Ikke mindst i offentlige organisationer, som typisk tilbyder en kompleks og mangfoldig kontekst, er værdien af fokus på en enkeltperson dog begrænset. I stedet kan vi søge inspiration i den del af lederskabsforskningen, som mere fokuserer på elementer som delt lederskab og som lægger vægt på relationer og interaktioner, og som opfatter lederskab som en proces. I denne artikel gennemgår vi nogle af de centrale teoretiske retninger indenfor feltet, og illustrerer brugbarheden i at italesætte lederskab mere i termer af interaktioner og relationer, end i termer af personer.

UR - https://sfx-45cbs.hosted.exlibrisgroup.com/45cbs?url_ver=Z39.88-2004&url_ctx_fmt=info:ofi/fmt:kev:mtx:ctx&ctx_enc=info:ofi/enc:UTF-8&ctx_ver=Z39.88-2004&rfr_id=info:sid/sfxit.com:azlist&sfx.ignore_date_threshold=1&rft.object_id=4340000000116787&rft.object_portfolio_id=&svc.holdings=yes&svc.fulltext=yes

U2 - 10.22439/pgr.v5i0.5882

DO - 10.22439/pgr.v5i0.5882

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 5

SP - 1

EP - 20

JO - Public Governance Research

JF - Public Governance Research

SN - 2445-5377

ER -