Nydanske medarbejdere i 11 danske virksomheder: Forskellighed og innovation

Ole Hinz, Thomas Uhlenfeldt

  Research output: Book/ReportReportCommunication

  Abstract

  I nærværende rapport belyses de konkrete muligheder og udfordringer der møder danske virksomheder i forbindelse med ansættelsen af nydanskere. Herunder ser vi nærmere på, i hvilket omfang etnisk diversitet overhovedet opleves som et relevant tema ude i virksomhederne, hvilke organisatoriske konsekvenser den øgede diversitet har medført, og i givet fald hvordan den søges håndteret. Sidst, men ikke mindst undersøges, hvorvidt virksomhederne formår at omsætte medarbejdernes forskelligheder til konkret innovation eller anden form for værdiskabelse. Rapporten bygger på casestudier i 11 danske virksomheder fra forskellige brancher. Den overordnede konklusion på disse studier er at langt den overvejende del af de adspurgte ledere i virksomhederne oplever ansættelsen af nydanskere som værende helt eller hovedsageligt problemfrit. De nydanske medarbejdere opleves således som en særdeles stabil og samvittighedsfuld arbejdskraft som assimileres relativt problemfrit ind i den eksisterende virksomhedskultur. I enkelte tilfælde har ansættelsen af nydanskere dog krævet forskellige tiltag og tilpasninger af varierende omfang fra lidt mere lederopmærksomhed til mere omfattende programmer. Samtidig fremhæves især sprogvanskeligheder som en væsentlig udfordring. Derudover er det for ingeniørvirksomhedernes vedkommende ofte vanskeligt at oversætte en udenlandsk ingeniøruddannelses kompetencer til danske forhold. Personaleafdelingernes evne til at vurdere disse nydanskeres kvalifikationer er i disse virksomheder kritisk. I rapporten præsenteres afslutningsvis en model som beskriver tre forskellige måder hvorpå nydanskere kan bidrage til virksomheders værdiskabelse.
  Original languageDanish
  Place of PublicationKøbenhavn
  PublisherCopenhagen Business School [wp]
  VolumeII
  Number of pages67
  Publication statusPublished - 2007

  Cite this

  Hinz, O., & Uhlenfeldt, T. (2007). Nydanske medarbejdere i 11 danske virksomheder: Forskellighed og innovation. København: Copenhagen Business School [wp].
  Hinz, Ole ; Uhlenfeldt, Thomas. / Nydanske medarbejdere i 11 danske virksomheder : Forskellighed og innovation. København : Copenhagen Business School [wp], 2007. 67 p.
  @book{4fce8940aca111dc9bb5000ea68e967b,
  title = "Nydanske medarbejdere i 11 danske virksomheder: Forskellighed og innovation",
  abstract = "I n{\ae}rv{\ae}rende rapport belyses de konkrete muligheder og udfordringer der m{\o}der danske virksomheder i forbindelse med ans{\ae}ttelsen af nydanskere. Herunder ser vi n{\ae}rmere p{\aa}, i hvilket omfang etnisk diversitet overhovedet opleves som et relevant tema ude i virksomhederne, hvilke organisatoriske konsekvenser den {\o}gede diversitet har medf{\o}rt, og i givet fald hvordan den s{\o}ges h{\aa}ndteret. Sidst, men ikke mindst unders{\o}ges, hvorvidt virksomhederne form{\aa}r at oms{\ae}tte medarbejdernes forskelligheder til konkret innovation eller anden form for v{\ae}rdiskabelse. Rapporten bygger p{\aa} casestudier i 11 danske virksomheder fra forskellige brancher. Den overordnede konklusion p{\aa} disse studier er at langt den overvejende del af de adspurgte ledere i virksomhederne oplever ans{\ae}ttelsen af nydanskere som v{\ae}rende helt eller hovedsageligt problemfrit. De nydanske medarbejdere opleves s{\aa}ledes som en s{\ae}rdeles stabil og samvittighedsfuld arbejdskraft som assimileres relativt problemfrit ind i den eksisterende virksomhedskultur. I enkelte tilf{\ae}lde har ans{\ae}ttelsen af nydanskere dog kr{\ae}vet forskellige tiltag og tilpasninger af varierende omfang fra lidt mere lederopm{\ae}rksomhed til mere omfattende programmer. Samtidig fremh{\ae}ves is{\ae}r sprogvanskeligheder som en v{\ae}sentlig udfordring. Derudover er det for ingeni{\o}rvirksomhedernes vedkommende ofte vanskeligt at overs{\ae}tte en udenlandsk ingeni{\o}ruddannelses kompetencer til danske forhold. Personaleafdelingernes evne til at vurdere disse nydanskeres kvalifikationer er i disse virksomheder kritisk. I rapporten pr{\ae}senteres afslutningsvis en model som beskriver tre forskellige m{\aa}der hvorp{\aa} nydanskere kan bidrage til virksomheders v{\ae}rdiskabelse.",
  keywords = "Ans{\ae}ttelse, Nydanskere",
  author = "Ole Hinz and Thomas Uhlenfeldt",
  year = "2007",
  language = "Dansk",
  volume = "II",
  publisher = "Copenhagen Business School [wp]",
  address = "Danmark",

  }

  Hinz, O & Uhlenfeldt, T 2007, Nydanske medarbejdere i 11 danske virksomheder: Forskellighed og innovation. vol. II, Copenhagen Business School [wp], København.

  Nydanske medarbejdere i 11 danske virksomheder : Forskellighed og innovation. / Hinz, Ole; Uhlenfeldt, Thomas.

  København : Copenhagen Business School [wp], 2007. 67 p.

  Research output: Book/ReportReportCommunication

  TY - RPRT

  T1 - Nydanske medarbejdere i 11 danske virksomheder

  T2 - Forskellighed og innovation

  AU - Hinz, Ole

  AU - Uhlenfeldt, Thomas

  PY - 2007

  Y1 - 2007

  N2 - I nærværende rapport belyses de konkrete muligheder og udfordringer der møder danske virksomheder i forbindelse med ansættelsen af nydanskere. Herunder ser vi nærmere på, i hvilket omfang etnisk diversitet overhovedet opleves som et relevant tema ude i virksomhederne, hvilke organisatoriske konsekvenser den øgede diversitet har medført, og i givet fald hvordan den søges håndteret. Sidst, men ikke mindst undersøges, hvorvidt virksomhederne formår at omsætte medarbejdernes forskelligheder til konkret innovation eller anden form for værdiskabelse. Rapporten bygger på casestudier i 11 danske virksomheder fra forskellige brancher. Den overordnede konklusion på disse studier er at langt den overvejende del af de adspurgte ledere i virksomhederne oplever ansættelsen af nydanskere som værende helt eller hovedsageligt problemfrit. De nydanske medarbejdere opleves således som en særdeles stabil og samvittighedsfuld arbejdskraft som assimileres relativt problemfrit ind i den eksisterende virksomhedskultur. I enkelte tilfælde har ansættelsen af nydanskere dog krævet forskellige tiltag og tilpasninger af varierende omfang fra lidt mere lederopmærksomhed til mere omfattende programmer. Samtidig fremhæves især sprogvanskeligheder som en væsentlig udfordring. Derudover er det for ingeniørvirksomhedernes vedkommende ofte vanskeligt at oversætte en udenlandsk ingeniøruddannelses kompetencer til danske forhold. Personaleafdelingernes evne til at vurdere disse nydanskeres kvalifikationer er i disse virksomheder kritisk. I rapporten præsenteres afslutningsvis en model som beskriver tre forskellige måder hvorpå nydanskere kan bidrage til virksomheders værdiskabelse.

  AB - I nærværende rapport belyses de konkrete muligheder og udfordringer der møder danske virksomheder i forbindelse med ansættelsen af nydanskere. Herunder ser vi nærmere på, i hvilket omfang etnisk diversitet overhovedet opleves som et relevant tema ude i virksomhederne, hvilke organisatoriske konsekvenser den øgede diversitet har medført, og i givet fald hvordan den søges håndteret. Sidst, men ikke mindst undersøges, hvorvidt virksomhederne formår at omsætte medarbejdernes forskelligheder til konkret innovation eller anden form for værdiskabelse. Rapporten bygger på casestudier i 11 danske virksomheder fra forskellige brancher. Den overordnede konklusion på disse studier er at langt den overvejende del af de adspurgte ledere i virksomhederne oplever ansættelsen af nydanskere som værende helt eller hovedsageligt problemfrit. De nydanske medarbejdere opleves således som en særdeles stabil og samvittighedsfuld arbejdskraft som assimileres relativt problemfrit ind i den eksisterende virksomhedskultur. I enkelte tilfælde har ansættelsen af nydanskere dog krævet forskellige tiltag og tilpasninger af varierende omfang fra lidt mere lederopmærksomhed til mere omfattende programmer. Samtidig fremhæves især sprogvanskeligheder som en væsentlig udfordring. Derudover er det for ingeniørvirksomhedernes vedkommende ofte vanskeligt at oversætte en udenlandsk ingeniøruddannelses kompetencer til danske forhold. Personaleafdelingernes evne til at vurdere disse nydanskeres kvalifikationer er i disse virksomheder kritisk. I rapporten præsenteres afslutningsvis en model som beskriver tre forskellige måder hvorpå nydanskere kan bidrage til virksomheders værdiskabelse.

  KW - Ansættelse

  KW - Nydanskere

  M3 - Rapport

  VL - II

  BT - Nydanske medarbejdere i 11 danske virksomheder

  PB - Copenhagen Business School [wp]

  CY - København

  ER -

  Hinz O, Uhlenfeldt T. Nydanske medarbejdere i 11 danske virksomheder: Forskellighed og innovation. København: Copenhagen Business School [wp], 2007. 67 p.