Miljømærkningens pris: En analyse af gevinster og omkostninger ved miljømærkning

Esben Rahbek Pedersen, Peter Neergaard, Mette Andersen, Line Bech, Marie-Louise Olsson

Research output: Working paperResearch

1 Downloads (Pure)

Abstract

Dette projekt har til formål at undersøge en række virksomheders oplevelse af gevinster og omkostninger i forbindelse med miljømærkning. Projektet har afgrænset sig til virksomheder med Blomst- og/eller Svanemærkede produkter. Disse to miljømærker betegnes ofte som type 1. De bygger på en livscyklusvurdering og auditeres af 3. part. Hovedparten af virksomhederne i undersøgelsen har i høj eller nogen grad opnået deres mål med miljømærkningen. Desuden viser resultaterne, at en tredjedel af virksomhederne vurderer at indtægterne ved at indføre miljømærkning overstiger omkostningerne herved. De fleste virksomheder oplever også, at miljømærkningen i højere eller mindre grad har forbedret deres image. Det kan på sigt også have en afsmittende virkning på salg og indtjening. På nuværende tidspunkt må det dog konstateres, at godt halvdelen af virksomhederne mener, at de ikke har opnået økonomiske gevinster ved at miljømærke deres produkter: - f.eks. i form af mersalg og øget indtjening. Resultaterne viser også, at omkostningerne ved at indføre Svanen og Blomsten er forholdsvis begrænsede. Der er generelt ikke noget der tyder på, at det er omkostningsbarriererne, der afholder virksomheder fra at blive miljømærket. Sammenfattende viser undersøgelsen altså, at de fleste virksomheder i høj eller nogen grad har fået opfyldt deres mål med miljømærkningen, hvorimod de økonomiske resultater er forholdsvis begrænsede. Miljømærkning rummer en række potentialer, som kan gøre disse ordninger mere attraktive. Det stiller dog en række krav til alle involverede aktører. På baggrund af resultaterne fra undersøgelsen har vi opstillet en række anbefalinger vedrørende virksomhederne, kunderne og administratorerne af mærkningsordningerne, som vi mener kan være med til at fremme udbredelsen af miljømærkning.
Original languageDanish
Place of PublicationKøbenhavn
Number of pages89
ISBN (Electronic)x645152667
Publication statusPublished - 2004

Cite this

Rahbek Pedersen, E., Neergaard, P., Andersen, M., Bech, L., & Olsson, M-L. (2004). Miljømærkningens pris: En analyse af gevinster og omkostninger ved miljømærkning. København.
Rahbek Pedersen, Esben ; Neergaard, Peter ; Andersen, Mette ; Bech, Line ; Olsson, Marie-Louise. / Miljømærkningens pris : En analyse af gevinster og omkostninger ved miljømærkning. København, 2004.
@techreport{5e4deaa0c02111db9769000ea68e967b,
title = "Milj{\o}m{\ae}rkningens pris: En analyse af gevinster og omkostninger ved milj{\o}m{\ae}rkning",
abstract = "Dette projekt har til form{\aa}l at unders{\o}ge en r{\ae}kke virksomheders oplevelse af gevinster og omkostninger i forbindelse med milj{\o}m{\ae}rkning. Projektet har afgr{\ae}nset sig til virksomheder med Blomst- og/eller Svanem{\ae}rkede produkter. Disse to milj{\o}m{\ae}rker betegnes ofte som type 1. De bygger p{\aa} en livscyklusvurdering og auditeres af 3. part. Hovedparten af virksomhederne i unders{\o}gelsen har i h{\o}j eller nogen grad opn{\aa}et deres m{\aa}l med milj{\o}m{\ae}rkningen. Desuden viser resultaterne, at en tredjedel af virksomhederne vurderer at indt{\ae}gterne ved at indf{\o}re milj{\o}m{\ae}rkning overstiger omkostningerne herved. De fleste virksomheder oplever ogs{\aa}, at milj{\o}m{\ae}rkningen i h{\o}jere eller mindre grad har forbedret deres image. Det kan p{\aa} sigt ogs{\aa} have en afsmittende virkning p{\aa} salg og indtjening. P{\aa} nuv{\ae}rende tidspunkt m{\aa} det dog konstateres, at godt halvdelen af virksomhederne mener, at de ikke har opn{\aa}et {\o}konomiske gevinster ved at milj{\o}m{\ae}rke deres produkter: - f.eks. i form af mersalg og {\o}get indtjening. Resultaterne viser ogs{\aa}, at omkostningerne ved at indf{\o}re Svanen og Blomsten er forholdsvis begr{\ae}nsede. Der er generelt ikke noget der tyder p{\aa}, at det er omkostningsbarriererne, der afholder virksomheder fra at blive milj{\o}m{\ae}rket. Sammenfattende viser unders{\o}gelsen alts{\aa}, at de fleste virksomheder i h{\o}j eller nogen grad har f{\aa}et opfyldt deres m{\aa}l med milj{\o}m{\ae}rkningen, hvorimod de {\o}konomiske resultater er forholdsvis begr{\ae}nsede. Milj{\o}m{\ae}rkning rummer en r{\ae}kke potentialer, som kan g{\o}re disse ordninger mere attraktive. Det stiller dog en r{\ae}kke krav til alle involverede akt{\o}rer. P{\aa} baggrund af resultaterne fra unders{\o}gelsen har vi opstillet en r{\ae}kke anbefalinger vedr{\o}rende virksomhederne, kunderne og administratorerne af m{\ae}rkningsordningerne, som vi mener kan v{\ae}re med til at fremme udbredelsen af milj{\o}m{\ae}rkning.",
keywords = "Milj{\o}m{\ae}rkning, Milj{\o} og Handel, Forbrugerinformation, Blomsten, Svanen, Svanem{\ae}rket",
author = "{Rahbek Pedersen}, Esben and Peter Neergaard and Mette Andersen and Line Bech and Marie-Louise Olsson",
year = "2004",
language = "Dansk",
type = "WorkingPaper",

}

Rahbek Pedersen, E, Neergaard, P, Andersen, M, Bech, L & Olsson, M-L 2004 'Miljømærkningens pris: En analyse af gevinster og omkostninger ved miljømærkning' København.

Miljømærkningens pris : En analyse af gevinster og omkostninger ved miljømærkning. / Rahbek Pedersen, Esben; Neergaard, Peter; Andersen, Mette; Bech, Line; Olsson, Marie-Louise.

København, 2004.

Research output: Working paperResearch

TY - UNPB

T1 - Miljømærkningens pris

T2 - En analyse af gevinster og omkostninger ved miljømærkning

AU - Rahbek Pedersen, Esben

AU - Neergaard, Peter

AU - Andersen, Mette

AU - Bech, Line

AU - Olsson, Marie-Louise

PY - 2004

Y1 - 2004

N2 - Dette projekt har til formål at undersøge en række virksomheders oplevelse af gevinster og omkostninger i forbindelse med miljømærkning. Projektet har afgrænset sig til virksomheder med Blomst- og/eller Svanemærkede produkter. Disse to miljømærker betegnes ofte som type 1. De bygger på en livscyklusvurdering og auditeres af 3. part. Hovedparten af virksomhederne i undersøgelsen har i høj eller nogen grad opnået deres mål med miljømærkningen. Desuden viser resultaterne, at en tredjedel af virksomhederne vurderer at indtægterne ved at indføre miljømærkning overstiger omkostningerne herved. De fleste virksomheder oplever også, at miljømærkningen i højere eller mindre grad har forbedret deres image. Det kan på sigt også have en afsmittende virkning på salg og indtjening. På nuværende tidspunkt må det dog konstateres, at godt halvdelen af virksomhederne mener, at de ikke har opnået økonomiske gevinster ved at miljømærke deres produkter: - f.eks. i form af mersalg og øget indtjening. Resultaterne viser også, at omkostningerne ved at indføre Svanen og Blomsten er forholdsvis begrænsede. Der er generelt ikke noget der tyder på, at det er omkostningsbarriererne, der afholder virksomheder fra at blive miljømærket. Sammenfattende viser undersøgelsen altså, at de fleste virksomheder i høj eller nogen grad har fået opfyldt deres mål med miljømærkningen, hvorimod de økonomiske resultater er forholdsvis begrænsede. Miljømærkning rummer en række potentialer, som kan gøre disse ordninger mere attraktive. Det stiller dog en række krav til alle involverede aktører. På baggrund af resultaterne fra undersøgelsen har vi opstillet en række anbefalinger vedrørende virksomhederne, kunderne og administratorerne af mærkningsordningerne, som vi mener kan være med til at fremme udbredelsen af miljømærkning.

AB - Dette projekt har til formål at undersøge en række virksomheders oplevelse af gevinster og omkostninger i forbindelse med miljømærkning. Projektet har afgrænset sig til virksomheder med Blomst- og/eller Svanemærkede produkter. Disse to miljømærker betegnes ofte som type 1. De bygger på en livscyklusvurdering og auditeres af 3. part. Hovedparten af virksomhederne i undersøgelsen har i høj eller nogen grad opnået deres mål med miljømærkningen. Desuden viser resultaterne, at en tredjedel af virksomhederne vurderer at indtægterne ved at indføre miljømærkning overstiger omkostningerne herved. De fleste virksomheder oplever også, at miljømærkningen i højere eller mindre grad har forbedret deres image. Det kan på sigt også have en afsmittende virkning på salg og indtjening. På nuværende tidspunkt må det dog konstateres, at godt halvdelen af virksomhederne mener, at de ikke har opnået økonomiske gevinster ved at miljømærke deres produkter: - f.eks. i form af mersalg og øget indtjening. Resultaterne viser også, at omkostningerne ved at indføre Svanen og Blomsten er forholdsvis begrænsede. Der er generelt ikke noget der tyder på, at det er omkostningsbarriererne, der afholder virksomheder fra at blive miljømærket. Sammenfattende viser undersøgelsen altså, at de fleste virksomheder i høj eller nogen grad har fået opfyldt deres mål med miljømærkningen, hvorimod de økonomiske resultater er forholdsvis begrænsede. Miljømærkning rummer en række potentialer, som kan gøre disse ordninger mere attraktive. Det stiller dog en række krav til alle involverede aktører. På baggrund af resultaterne fra undersøgelsen har vi opstillet en række anbefalinger vedrørende virksomhederne, kunderne og administratorerne af mærkningsordningerne, som vi mener kan være med til at fremme udbredelsen af miljømærkning.

KW - Miljømærkning

KW - Miljø og Handel

KW - Forbrugerinformation

KW - Blomsten

KW - Svanen

KW - Svanemærket

M3 - Working paper

BT - Miljømærkningens pris

CY - København

ER -