Militært chefvirke: Kritik og retfærdiggørelse mellem politik og profession

Vilhelm Holsting

Research output: Book/ReportPh.D. thesisResearch

45 Downloads (Pure)

Abstract

Siden den Kolde Krigs afslutning har det militære officersvirke været præget af vedvarende forandringer i den sikkerheds- og forvaltningspolitiske kontekst. Behovet for øget fleksibilitet på en stadigt mere kompleks kampplads og vedvarende moderniseringer af den militære organisation kombineret med strammere ressourcestyring stiller stadigt nye og ofte modstridende krav til den militære ledelse. Spørgsmålet er, hvordan disse forandringer og iboende spændinger sætter sig igennem i de militære aktørers professionelle selvforståelse. For at belyse dette spørgsmål undersøger afhandlingen, hvordan militære chefer retfærdiggør og reprofessionaliserer det militære chefvirke i mødet med postkoldkrigens stigende offentlige kritik af den militære ledelse. Det sker med en diskursiv analysestrategi, der kombinerer historiske analyser af chefvirkets retfærdiggørelse med samtidsanalyser af en aktuel strid om chefvirkets retfærdiggørelse. Hertil anvendes Luc Boltanskis, Laurent Thévenots og Eve Chiapellos konventionssociologiske analysebegreber i kombination med Reinhart Kosellecks begrebshistoriske analysebegreber. Med denne analysestrategi fremstilles forståelsen af chefvirket i et spændingsfelt mellem det professionelle erfaringsrum og den professionelle forventningshorisont. Afhandlingens empiriske grundlag hviler dels på en diakron undersøgelse af et historisk arkiv af personelbedømmelser af militære chefer, dels på en synkron undersøgelse af den aktuelle retfærdiggørelseskamp, der har udfoldet sig under implementeringen af Forsvarsforliget 2013-2017. Hermed danner analysestrategien grundlag for en samlet professionsdiagnose, der opsporer og anskueliggør de væsentligste tendenser og transformationer i chefvirkets retfærdiggørelse.
Original languageDanish
Place of PublicationFrederiksberg
PublisherCopenhagen Business School [Phd]
Number of pages378
ISBN (Print)9788793579361
ISBN (Electronic)9788793579378
Publication statusPublished - 2017
SeriesPhD series
Number32-2017
ISSN0906-6934

Cite this

Holsting, V. (2017). Militært chefvirke: Kritik og retfærdiggørelse mellem politik og profession. Frederiksberg: Copenhagen Business School [Phd]. PhD series, No. 32-2017
Holsting, Vilhelm. / Militært chefvirke : Kritik og retfærdiggørelse mellem politik og profession. Frederiksberg : Copenhagen Business School [Phd], 2017. 378 p. (PhD series; No. 32-2017).
@phdthesis{2e4bbc957fc74947968e9ea5453856da,
title = "Milit{\ae}rt chefvirke: Kritik og retf{\ae}rdigg{\o}relse mellem politik og profession",
abstract = "Siden den Kolde Krigs afslutning har det milit{\ae}re officersvirke v{\ae}ret pr{\ae}get af vedvarende forandringer i den sikkerheds- og forvaltningspolitiske kontekst. Behovet for {\o}get fleksibilitet p{\aa} en stadigt mere kompleks kampplads og vedvarende moderniseringer af den milit{\ae}re organisation kombineret med strammere ressourcestyring stiller stadigt nye og ofte modstridende krav til den milit{\ae}re ledelse. Sp{\o}rgsm{\aa}let er, hvordan disse forandringer og iboende sp{\ae}ndinger s{\ae}tter sig igennem i de milit{\ae}re akt{\o}rers professionelle selvforst{\aa}else. For at belyse dette sp{\o}rgsm{\aa}l unders{\o}ger afhandlingen, hvordan milit{\ae}re chefer retf{\ae}rdigg{\o}r og reprofessionaliserer det milit{\ae}re chefvirke i m{\o}det med postkoldkrigens stigende offentlige kritik af den milit{\ae}re ledelse. Det sker med en diskursiv analysestrategi, der kombinerer historiske analyser af chefvirkets retf{\ae}rdigg{\o}relse med samtidsanalyser af en aktuel strid om chefvirkets retf{\ae}rdigg{\o}relse. Hertil anvendes Luc Boltanskis, Laurent Th{\'e}venots og Eve Chiapellos konventionssociologiske analysebegreber i kombination med Reinhart Kosellecks begrebshistoriske analysebegreber. Med denne analysestrategi fremstilles forst{\aa}elsen af chefvirket i et sp{\ae}ndingsfelt mellem det professionelle erfaringsrum og den professionelle forventningshorisont. Afhandlingens empiriske grundlag hviler dels p{\aa} en diakron unders{\o}gelse af et historisk arkiv af personelbed{\o}mmelser af milit{\ae}re chefer, dels p{\aa} en synkron unders{\o}gelse af den aktuelle retf{\ae}rdigg{\o}relseskamp, der har udfoldet sig under implementeringen af Forsvarsforliget 2013-2017. Hermed danner analysestrategien grundlag for en samlet professionsdiagnose, der opsporer og anskueligg{\o}r de v{\ae}sentligste tendenser og transformationer i chefvirkets retf{\ae}rdigg{\o}relse.",
author = "Vilhelm Holsting",
year = "2017",
language = "Dansk",
isbn = "9788793579361",
series = "PhD series",
number = "32-2017",
publisher = "Copenhagen Business School [Phd]",
address = "Danmark",

}

Holsting, V 2017, Militært chefvirke: Kritik og retfærdiggørelse mellem politik og profession. PhD series, no. 32-2017, Copenhagen Business School [Phd], Frederiksberg.

Militært chefvirke : Kritik og retfærdiggørelse mellem politik og profession. / Holsting, Vilhelm.

Frederiksberg : Copenhagen Business School [Phd], 2017. 378 p. (PhD series; No. 32-2017).

Research output: Book/ReportPh.D. thesisResearch

TY - BOOK

T1 - Militært chefvirke

T2 - Kritik og retfærdiggørelse mellem politik og profession

AU - Holsting, Vilhelm

PY - 2017

Y1 - 2017

N2 - Siden den Kolde Krigs afslutning har det militære officersvirke været præget af vedvarende forandringer i den sikkerheds- og forvaltningspolitiske kontekst. Behovet for øget fleksibilitet på en stadigt mere kompleks kampplads og vedvarende moderniseringer af den militære organisation kombineret med strammere ressourcestyring stiller stadigt nye og ofte modstridende krav til den militære ledelse. Spørgsmålet er, hvordan disse forandringer og iboende spændinger sætter sig igennem i de militære aktørers professionelle selvforståelse. For at belyse dette spørgsmål undersøger afhandlingen, hvordan militære chefer retfærdiggør og reprofessionaliserer det militære chefvirke i mødet med postkoldkrigens stigende offentlige kritik af den militære ledelse. Det sker med en diskursiv analysestrategi, der kombinerer historiske analyser af chefvirkets retfærdiggørelse med samtidsanalyser af en aktuel strid om chefvirkets retfærdiggørelse. Hertil anvendes Luc Boltanskis, Laurent Thévenots og Eve Chiapellos konventionssociologiske analysebegreber i kombination med Reinhart Kosellecks begrebshistoriske analysebegreber. Med denne analysestrategi fremstilles forståelsen af chefvirket i et spændingsfelt mellem det professionelle erfaringsrum og den professionelle forventningshorisont. Afhandlingens empiriske grundlag hviler dels på en diakron undersøgelse af et historisk arkiv af personelbedømmelser af militære chefer, dels på en synkron undersøgelse af den aktuelle retfærdiggørelseskamp, der har udfoldet sig under implementeringen af Forsvarsforliget 2013-2017. Hermed danner analysestrategien grundlag for en samlet professionsdiagnose, der opsporer og anskueliggør de væsentligste tendenser og transformationer i chefvirkets retfærdiggørelse.

AB - Siden den Kolde Krigs afslutning har det militære officersvirke været præget af vedvarende forandringer i den sikkerheds- og forvaltningspolitiske kontekst. Behovet for øget fleksibilitet på en stadigt mere kompleks kampplads og vedvarende moderniseringer af den militære organisation kombineret med strammere ressourcestyring stiller stadigt nye og ofte modstridende krav til den militære ledelse. Spørgsmålet er, hvordan disse forandringer og iboende spændinger sætter sig igennem i de militære aktørers professionelle selvforståelse. For at belyse dette spørgsmål undersøger afhandlingen, hvordan militære chefer retfærdiggør og reprofessionaliserer det militære chefvirke i mødet med postkoldkrigens stigende offentlige kritik af den militære ledelse. Det sker med en diskursiv analysestrategi, der kombinerer historiske analyser af chefvirkets retfærdiggørelse med samtidsanalyser af en aktuel strid om chefvirkets retfærdiggørelse. Hertil anvendes Luc Boltanskis, Laurent Thévenots og Eve Chiapellos konventionssociologiske analysebegreber i kombination med Reinhart Kosellecks begrebshistoriske analysebegreber. Med denne analysestrategi fremstilles forståelsen af chefvirket i et spændingsfelt mellem det professionelle erfaringsrum og den professionelle forventningshorisont. Afhandlingens empiriske grundlag hviler dels på en diakron undersøgelse af et historisk arkiv af personelbedømmelser af militære chefer, dels på en synkron undersøgelse af den aktuelle retfærdiggørelseskamp, der har udfoldet sig under implementeringen af Forsvarsforliget 2013-2017. Hermed danner analysestrategien grundlag for en samlet professionsdiagnose, der opsporer og anskueliggør de væsentligste tendenser og transformationer i chefvirkets retfærdiggørelse.

UR - https://primo.kb.dk/primo-explore/fulldisplay?docid=CBS01000777134&context=L&vid=CBS&search_scope=Blended&tab=default_tab&lang=da_DK

M3 - Ph.d.-afhandling

SN - 9788793579361

T3 - PhD series

BT - Militært chefvirke

PB - Copenhagen Business School [Phd]

CY - Frederiksberg

ER -

Holsting V. Militært chefvirke: Kritik og retfærdiggørelse mellem politik og profession. Frederiksberg: Copenhagen Business School [Phd], 2017. 378 p. (PhD series; No. 32-2017).