Loyalitetsgrundsætningen i dansk ret: Indhold og retsvirkninger ved tilsidesættelse

Christian Frank Madsen, Kim Østergaard

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Abstract

Loyalitetsgrundsætningen er en obligationsretlig grundsætning, der finder anvendelse på alle typer af kontrakter. Imidlertid kommer de delforpligtelser, der følger af loyalitetsgrundsætningen, forskelligt til udtryk afhængig af kontrakttype og hvornår i kontraktens livscyklus, delforpligtelsen anskues og aktualiseres. Loyalitetsgrundsætningens indhold kan ikke anses for en eksakt størrelse, idet det retlige indhold i skikkelse af forskellige forpligtelser udvikler sig over tid. Loyalitetsgrundsætningen er derfor dynamisk. Formålet med artiklen er at systematisere og klarlægge delforpligtelsernes indhold med udgangspunkt i gældende ret for den givne kontrakts livscyklus og under hensyntagen til kontrakttypens særlige karakteristika, herunder om der foreligger en lex specialis for den givne kontrakt type. Det andet afledte formål er at klarlægge de retsvirkninger, der er knyttet til en tilsidesættelse af loyalitets forpligtelsen i forhold til den konkrete delforpligtelse, hvor der foreligger en lex specialis, og hvor en sådan ikke eksisterer for den givne kontrakttype.
Original languageDanish
Article numberET.2019.116
JournalErhvervsjuridisk Tidsskrift
Volume27
Issue number3
Pages (from-to)116-130
Number of pages15
ISSN1901-3612
Publication statusPublished - 2019

Cite this

@article{17c183e9b9b24d7580bbe7332a50eeed,
title = "Loyalitetsgrunds{\ae}tningen i dansk ret: Indhold og retsvirkninger ved tilsides{\ae}ttelse",
abstract = "Loyalitetsgrunds{\ae}tningen er en obligationsretlig grunds{\ae}tning, der finder anvendelse p{\aa} alle typer af kontrakter. Imidlertid kommer de delforpligtelser, der f{\o}lger af loyalitetsgrunds{\ae}tningen, forskelligt til udtryk afh{\ae}ngig af kontrakttype og hvorn{\aa}r i kontraktens livscyklus, delforpligtelsen anskues og aktualiseres. Loyalitetsgrunds{\ae}tningens indhold kan ikke anses for en eksakt st{\o}rrelse, idet det retlige indhold i skikkelse af forskellige forpligtelser udvikler sig over tid. Loyalitetsgrunds{\ae}tningen er derfor dynamisk. Form{\aa}let med artiklen er at systematisere og klarl{\ae}gge delforpligtelsernes indhold med udgangspunkt i g{\ae}ldende ret for den givne kontrakts livscyklus og under hensyntagen til kontrakttypens s{\ae}rlige karakteristika, herunder om der foreligger en lex specialis for den givne kontrakt type. Det andet afledte form{\aa}l er at klarl{\ae}gge de retsvirkninger, der er knyttet til en tilsides{\ae}ttelse af loyalitets forpligtelsen i forhold til den konkrete delforpligtelse, hvor der foreligger en lex specialis, og hvor en s{\aa}dan ikke eksisterer for den givne kontrakttype.",
author = "Madsen, {Christian Frank} and Kim {\O}stergaard",
year = "2019",
language = "Dansk",
volume = "27",
pages = "116--130",
journal = "Erhvervsjuridisk Tidsskrift",
issn = "1901-3612",
number = "3",

}

Loyalitetsgrundsætningen i dansk ret : Indhold og retsvirkninger ved tilsidesættelse. / Madsen, Christian Frank; Østergaard, Kim.

In: Erhvervsjuridisk Tidsskrift, Vol. 27, No. 3, ET.2019.116, 2019, p. 116-130.

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

TY - JOUR

T1 - Loyalitetsgrundsætningen i dansk ret

T2 - Indhold og retsvirkninger ved tilsidesættelse

AU - Madsen, Christian Frank

AU - Østergaard, Kim

PY - 2019

Y1 - 2019

N2 - Loyalitetsgrundsætningen er en obligationsretlig grundsætning, der finder anvendelse på alle typer af kontrakter. Imidlertid kommer de delforpligtelser, der følger af loyalitetsgrundsætningen, forskelligt til udtryk afhængig af kontrakttype og hvornår i kontraktens livscyklus, delforpligtelsen anskues og aktualiseres. Loyalitetsgrundsætningens indhold kan ikke anses for en eksakt størrelse, idet det retlige indhold i skikkelse af forskellige forpligtelser udvikler sig over tid. Loyalitetsgrundsætningen er derfor dynamisk. Formålet med artiklen er at systematisere og klarlægge delforpligtelsernes indhold med udgangspunkt i gældende ret for den givne kontrakts livscyklus og under hensyntagen til kontrakttypens særlige karakteristika, herunder om der foreligger en lex specialis for den givne kontrakt type. Det andet afledte formål er at klarlægge de retsvirkninger, der er knyttet til en tilsidesættelse af loyalitets forpligtelsen i forhold til den konkrete delforpligtelse, hvor der foreligger en lex specialis, og hvor en sådan ikke eksisterer for den givne kontrakttype.

AB - Loyalitetsgrundsætningen er en obligationsretlig grundsætning, der finder anvendelse på alle typer af kontrakter. Imidlertid kommer de delforpligtelser, der følger af loyalitetsgrundsætningen, forskelligt til udtryk afhængig af kontrakttype og hvornår i kontraktens livscyklus, delforpligtelsen anskues og aktualiseres. Loyalitetsgrundsætningens indhold kan ikke anses for en eksakt størrelse, idet det retlige indhold i skikkelse af forskellige forpligtelser udvikler sig over tid. Loyalitetsgrundsætningen er derfor dynamisk. Formålet med artiklen er at systematisere og klarlægge delforpligtelsernes indhold med udgangspunkt i gældende ret for den givne kontrakts livscyklus og under hensyntagen til kontrakttypens særlige karakteristika, herunder om der foreligger en lex specialis for den givne kontrakt type. Det andet afledte formål er at klarlægge de retsvirkninger, der er knyttet til en tilsidesættelse af loyalitets forpligtelsen i forhold til den konkrete delforpligtelse, hvor der foreligger en lex specialis, og hvor en sådan ikke eksisterer for den givne kontrakttype.

UR - https://sfx-45cbs.hosted.exlibrisgroup.com/45cbs?url_ver=Z39.88-2004&url_ctx_fmt=info:ofi/fmt:kev:mtx:ctx&ctx_enc=info:ofi/enc:UTF-8&ctx_ver=Z39.88-2004&rfr_id=info:sid/sfxit.com:azlist&sfx.ignore_date_threshold=1&rft.object_id=1000000000378512&rft.object_portfolio_id=&svc.holdings=yes&svc.fulltext=yes

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 27

SP - 116

EP - 130

JO - Erhvervsjuridisk Tidsskrift

JF - Erhvervsjuridisk Tidsskrift

SN - 1901-3612

IS - 3

M1 - ET.2019.116

ER -