Lokal ledelse og central styring: Kommunernes styring af folkeskolen fra 1970 til 2013

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Abstract

Denne artikel gennemgår de danske kommuners styring af folkeskolen fra
1970 til i dag og viser, hvordan det historisk er gået til, at kommunerne blev den centrale styringsaktør, som de er i dag.
Artiklen er baseret på et arkiv bestående af Kommunernes Landsforenings årsberetninger, debatoplæg, høringssvar, informationsmateriale samt kommunikation i Danske Kommuner og andre nyhedsmedier.
Artiklen viser, hvordan decentralisering af beslutningskompetence fra kommune
til skole ikke førte til en tilbagetrækning af den kommunale styring. Tværtimod har decentraliseringen været en kraftig motor for en fortsat udvikling og udvidelse af kommunernes indflydelse på folkeskolen. Artiklen viser også, hvordan lærerprofessionens før så selvfølgelige indflydelse på folkeskolen i over tid i stigende grad problematiseres.
Artiklen fortsætter en diskussion i NAT om forholdet mellem profession
og ledelse ved at vise, at der er en sammenhæng mellem ambitionen om at skabe lokal ledelseskraft og opgøret med de fagprofessionelles indflydelse på velfærdsorganisationerne.
Original languageDanish
JournalNordisk Administrativt Tidsskrift
Volume91
Issue number2
Pages (from-to)28-44
ISSN0029-1285
Publication statusPublished - 2014

Cite this

@article{94e0ba8c43574fc4a7d9afef0191d508,
title = "Lokal ledelse og central styring: Kommunernes styring af folkeskolen fra 1970 til 2013",
abstract = "Denne artikel gennemg{\aa}r de danske kommuners styring af folkeskolen fra1970 til i dag og viser, hvordan det historisk er g{\aa}et til, at kommunerne blev den centrale styringsakt{\o}r, som de er i dag.Artiklen er baseret p{\aa} et arkiv best{\aa}ende af Kommunernes Landsforenings {\aa}rsberetninger, debatopl{\ae}g, h{\o}ringssvar, informationsmateriale samt kommunikation i Danske Kommuner og andre nyhedsmedier.Artiklen viser, hvordan decentralisering af beslutningskompetence fra kommunetil skole ikke f{\o}rte til en tilbagetr{\ae}kning af den kommunale styring. Tv{\ae}rtimod har decentraliseringen v{\ae}ret en kraftig motor for en fortsat udvikling og udvidelse af kommunernes indflydelse p{\aa} folkeskolen. Artiklen viser ogs{\aa}, hvordan l{\ae}rerprofessionens f{\o}r s{\aa} selvf{\o}lgelige indflydelse p{\aa} folkeskolen i over tid i stigende grad problematiseres.Artiklen forts{\ae}tter en diskussion i NAT om forholdet mellem professionog ledelse ved at vise, at der er en sammenh{\ae}ng mellem ambitionen om at skabe lokal ledelseskraft og opg{\o}ret med de fagprofessionelles indflydelse p{\aa} velf{\ae}rdsorganisationerne.",
author = "Pors, {Justine Gr{\o}nb{\ae}k}",
year = "2014",
language = "Dansk",
volume = "91",
pages = "28--44",
journal = "Nordisk Administrativt Tidsskrift",
issn = "0029-1285",
publisher = "Dj{\o}f Forlag",
number = "2",

}

Lokal ledelse og central styring : Kommunernes styring af folkeskolen fra 1970 til 2013. / Pors, Justine Grønbæk.

In: Nordisk Administrativt Tidsskrift, Vol. 91, No. 2, 2014, p. 28-44.

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

TY - JOUR

T1 - Lokal ledelse og central styring

T2 - Kommunernes styring af folkeskolen fra 1970 til 2013

AU - Pors, Justine Grønbæk

PY - 2014

Y1 - 2014

N2 - Denne artikel gennemgår de danske kommuners styring af folkeskolen fra1970 til i dag og viser, hvordan det historisk er gået til, at kommunerne blev den centrale styringsaktør, som de er i dag.Artiklen er baseret på et arkiv bestående af Kommunernes Landsforenings årsberetninger, debatoplæg, høringssvar, informationsmateriale samt kommunikation i Danske Kommuner og andre nyhedsmedier.Artiklen viser, hvordan decentralisering af beslutningskompetence fra kommunetil skole ikke førte til en tilbagetrækning af den kommunale styring. Tværtimod har decentraliseringen været en kraftig motor for en fortsat udvikling og udvidelse af kommunernes indflydelse på folkeskolen. Artiklen viser også, hvordan lærerprofessionens før så selvfølgelige indflydelse på folkeskolen i over tid i stigende grad problematiseres.Artiklen fortsætter en diskussion i NAT om forholdet mellem professionog ledelse ved at vise, at der er en sammenhæng mellem ambitionen om at skabe lokal ledelseskraft og opgøret med de fagprofessionelles indflydelse på velfærdsorganisationerne.

AB - Denne artikel gennemgår de danske kommuners styring af folkeskolen fra1970 til i dag og viser, hvordan det historisk er gået til, at kommunerne blev den centrale styringsaktør, som de er i dag.Artiklen er baseret på et arkiv bestående af Kommunernes Landsforenings årsberetninger, debatoplæg, høringssvar, informationsmateriale samt kommunikation i Danske Kommuner og andre nyhedsmedier.Artiklen viser, hvordan decentralisering af beslutningskompetence fra kommunetil skole ikke førte til en tilbagetrækning af den kommunale styring. Tværtimod har decentraliseringen været en kraftig motor for en fortsat udvikling og udvidelse af kommunernes indflydelse på folkeskolen. Artiklen viser også, hvordan lærerprofessionens før så selvfølgelige indflydelse på folkeskolen i over tid i stigende grad problematiseres.Artiklen fortsætter en diskussion i NAT om forholdet mellem professionog ledelse ved at vise, at der er en sammenhæng mellem ambitionen om at skabe lokal ledelseskraft og opgøret med de fagprofessionelles indflydelse på velfærdsorganisationerne.

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 91

SP - 28

EP - 44

JO - Nordisk Administrativt Tidsskrift

JF - Nordisk Administrativt Tidsskrift

SN - 0029-1285

IS - 2

ER -