Lederudvikling og quasi-religiøse organisationsforståelser: Når professionalisering bliver idealisering

Research output: Contribution to journalComment/debateResearch

Abstract

Kronik. Ledelseskommissionens fokus på lederudvikling og på lederen som person er et ekko af de sidste godt 20 års måde at tale om ledelse på i den offentlige sektor. Fremhævelsen af det personlige lederskab er i Ledelseskommissionen - som i moderniseringen af den offentlige sektor generelt - forbundet med vigtigheden af lederudvikling. Det gør det relevant at se næremre på, hvad der ligger i lederudvikling. Med udgangspunkt i et aktuelt forskningsprojekt vil jeg diskutere et enkelt aspekt ved lederudvikling - nemlig den organisationsforståelse, som ligger mere eller mindre implicit i et ambitiøst, offentligt lederudviklingsprogram. Mere præcist vil jeg argumentere for, at der er tydelige paralleller mellem den organisationsforståelse, der ligger i programmet og så religion, sådan som antropologen Clifford Geertz forstår fænomenet. Lederudviklingsprogrammet producerer netop ikke en beskrivelse af en empirisk virkelighed, men af hvordan den egentlige og sande organisation er.Kronikken nævner nogle af de gevinster, som ligger i lederudviklingen. Men den er isør optaget af de omkostninger, der følger med det skitserede mis-match mellem forestillinger om den egentlige organisation og så de faktiske ledelsesopgaver.
Original languageDanish
JournalTidsskrift for Arbejdsliv
Volume19
Issue number3
Pages (from-to)67-73
ISSN1399-1442
DOIs
Publication statusPublished - 2017

Cite this

@article{b05647e8dcae4359b4493c1120c1f05e,
title = "Lederudvikling og quasi-religi{\o}se organisationsforst{\aa}elser: N{\aa}r professionalisering bliver idealisering",
abstract = "Kronik. Ledelseskommissionens fokus p{\aa} lederudvikling og p{\aa} lederen som person er et ekko af de sidste godt 20 {\aa}rs m{\aa}de at tale om ledelse p{\aa} i den offentlige sektor. Fremh{\ae}velsen af det personlige lederskab er i Ledelseskommissionen - som i moderniseringen af den offentlige sektor generelt - forbundet med vigtigheden af lederudvikling. Det g{\o}r det relevant at se n{\ae}remre p{\aa}, hvad der ligger i lederudvikling. Med udgangspunkt i et aktuelt forskningsprojekt vil jeg diskutere et enkelt aspekt ved lederudvikling - nemlig den organisationsforst{\aa}else, som ligger mere eller mindre implicit i et ambiti{\o}st, offentligt lederudviklingsprogram. Mere pr{\ae}cist vil jeg argumentere for, at der er tydelige paralleller mellem den organisationsforst{\aa}else, der ligger i programmet og s{\aa} religion, s{\aa}dan som antropologen Clifford Geertz forst{\aa}r f{\ae}nomenet. Lederudviklingsprogrammet producerer netop ikke en beskrivelse af en empirisk virkelighed, men af hvordan den egentlige og sande organisation er.Kronikken n{\ae}vner nogle af de gevinster, som ligger i lederudviklingen. Men den er is{\o}r optaget af de omkostninger, der f{\o}lger med det skitserede mis-match mellem forestillinger om den egentlige organisation og s{\aa} de faktiske ledelsesopgaver.",
author = "Morten Knudsen",
year = "2017",
doi = "10.7146/tfa.v19i3.109066",
language = "Dansk",
volume = "19",
pages = "67--73",
journal = "Tidsskrift for Arbejdsliv",
issn = "1399-1442",
publisher = "Werks Grafiske Hus",
number = "3",

}

Lederudvikling og quasi-religiøse organisationsforståelser : Når professionalisering bliver idealisering. / Knudsen, Morten.

In: Tidsskrift for Arbejdsliv, Vol. 19, No. 3, 2017, p. 67-73.

Research output: Contribution to journalComment/debateResearch

TY - JOUR

T1 - Lederudvikling og quasi-religiøse organisationsforståelser

T2 - Når professionalisering bliver idealisering

AU - Knudsen, Morten

PY - 2017

Y1 - 2017

N2 - Kronik. Ledelseskommissionens fokus på lederudvikling og på lederen som person er et ekko af de sidste godt 20 års måde at tale om ledelse på i den offentlige sektor. Fremhævelsen af det personlige lederskab er i Ledelseskommissionen - som i moderniseringen af den offentlige sektor generelt - forbundet med vigtigheden af lederudvikling. Det gør det relevant at se næremre på, hvad der ligger i lederudvikling. Med udgangspunkt i et aktuelt forskningsprojekt vil jeg diskutere et enkelt aspekt ved lederudvikling - nemlig den organisationsforståelse, som ligger mere eller mindre implicit i et ambitiøst, offentligt lederudviklingsprogram. Mere præcist vil jeg argumentere for, at der er tydelige paralleller mellem den organisationsforståelse, der ligger i programmet og så religion, sådan som antropologen Clifford Geertz forstår fænomenet. Lederudviklingsprogrammet producerer netop ikke en beskrivelse af en empirisk virkelighed, men af hvordan den egentlige og sande organisation er.Kronikken nævner nogle af de gevinster, som ligger i lederudviklingen. Men den er isør optaget af de omkostninger, der følger med det skitserede mis-match mellem forestillinger om den egentlige organisation og så de faktiske ledelsesopgaver.

AB - Kronik. Ledelseskommissionens fokus på lederudvikling og på lederen som person er et ekko af de sidste godt 20 års måde at tale om ledelse på i den offentlige sektor. Fremhævelsen af det personlige lederskab er i Ledelseskommissionen - som i moderniseringen af den offentlige sektor generelt - forbundet med vigtigheden af lederudvikling. Det gør det relevant at se næremre på, hvad der ligger i lederudvikling. Med udgangspunkt i et aktuelt forskningsprojekt vil jeg diskutere et enkelt aspekt ved lederudvikling - nemlig den organisationsforståelse, som ligger mere eller mindre implicit i et ambitiøst, offentligt lederudviklingsprogram. Mere præcist vil jeg argumentere for, at der er tydelige paralleller mellem den organisationsforståelse, der ligger i programmet og så religion, sådan som antropologen Clifford Geertz forstår fænomenet. Lederudviklingsprogrammet producerer netop ikke en beskrivelse af en empirisk virkelighed, men af hvordan den egentlige og sande organisation er.Kronikken nævner nogle af de gevinster, som ligger i lederudviklingen. Men den er isør optaget af de omkostninger, der følger med det skitserede mis-match mellem forestillinger om den egentlige organisation og så de faktiske ledelsesopgaver.

U2 - 10.7146/tfa.v19i3.109066

DO - 10.7146/tfa.v19i3.109066

M3 - Kommentar/debat

VL - 19

SP - 67

EP - 73

JO - Tidsskrift for Arbejdsliv

JF - Tidsskrift for Arbejdsliv

SN - 1399-1442

IS - 3

ER -