Konsekvenser af ejerstrukturen i danske pengeinstitutter

  Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

  Abstract

  Spørgsmålet om stemme- og ejerbegrænsninger i danske pengeinstitutter har været genstand for debat. Et hovedspørgsmål er, i hvilket omfang stemme- og ejerbegrænsningerne har øget risikotagningen i det danske finansielle system og derved eventuelt har bidraget til den igangværende finansielle krise. Artiklen bringer nyt til denne debat på to områder. For det første argumenteres det, at konklusionerne fra den traditionelle corporate governance-litteratur ikke uden videre kan anvendes på finansielle virksomheder. Det diskuteres, at det tværtimod i kreditinstitutter kan være en fordel at begrænse aktionærindflydelsen. For det andet belyser artiklen virkningerne af stemme- og ejerbegrænsningerne på et bredere udsnit af danske pengeinstitutter end i tidligere undersøgelser. Det er resultatet, at stemme- og ejerbegrænsninger har haft effekt hverken på pengeinstitutternes risikotagning eller på tab. Konkret kan stemme- og ejerbegrænsningerne have bidraget til at mindske omfanget af den igangværende finanskrise, idet de har udgjort en hindring for spekulative ejeres udøvelse af ejerindflydelse i danske pengeinstitutter.
  Original languageDanish
  JournalErhvervsjuridisk Tidsskrift
  Issue number3
  Pages (from-to)237-252
  ISSN1901-3612
  Publication statusPublished - 2013

  Cite this

  @article{f697ec5afc0a4c6abcfa999e6a4e2692,
  title = "Konsekvenser af ejerstrukturen i danske pengeinstitutter",
  abstract = "Sp{\o}rgsm{\aa}let om stemme- og ejerbegr{\ae}nsninger i danske pengeinstitutter har v{\ae}ret genstand for debat. Et hovedsp{\o}rgsm{\aa}l er, i hvilket omfang stemme- og ejerbegr{\ae}nsningerne har {\o}get risikotagningen i det danske finansielle system og derved eventuelt har bidraget til den igangv{\ae}rende finansielle krise. Artiklen bringer nyt til denne debat p{\aa} to omr{\aa}der. For det f{\o}rste argumenteres det, at konklusionerne fra den traditionelle corporate governance-litteratur ikke uden videre kan anvendes p{\aa} finansielle virksomheder. Det diskuteres, at det tv{\ae}rtimod i kreditinstitutter kan v{\ae}re en fordel at begr{\ae}nse aktion{\ae}rindflydelsen. For det andet belyser artiklen virkningerne af stemme- og ejerbegr{\ae}nsningerne p{\aa} et bredere udsnit af danske pengeinstitutter end i tidligere unders{\o}gelser. Det er resultatet, at stemme- og ejerbegr{\ae}nsninger har haft effekt hverken p{\aa} pengeinstitutternes risikotagning eller p{\aa} tab. Konkret kan stemme- og ejerbegr{\ae}nsningerne have bidraget til at mindske omfanget af den igangv{\ae}rende finanskrise, idet de har udgjort en hindring for spekulative ejeres ud{\o}velse af ejerindflydelse i danske pengeinstitutter.",
  keywords = "Pengeinstitutter, Bankv{\ae}sen, Ejerstruktur, Danmark",
  author = "Finn {\O}strup",
  year = "2013",
  language = "Dansk",
  pages = "237--252",
  journal = "Erhvervsjuridisk Tidsskrift",
  issn = "1901-3612",
  number = "3",

  }

  Konsekvenser af ejerstrukturen i danske pengeinstitutter. / Østrup, Finn.

  In: Erhvervsjuridisk Tidsskrift, No. 3, 2013, p. 237-252.

  Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

  TY - JOUR

  T1 - Konsekvenser af ejerstrukturen i danske pengeinstitutter

  AU - Østrup, Finn

  PY - 2013

  Y1 - 2013

  N2 - Spørgsmålet om stemme- og ejerbegrænsninger i danske pengeinstitutter har været genstand for debat. Et hovedspørgsmål er, i hvilket omfang stemme- og ejerbegrænsningerne har øget risikotagningen i det danske finansielle system og derved eventuelt har bidraget til den igangværende finansielle krise. Artiklen bringer nyt til denne debat på to områder. For det første argumenteres det, at konklusionerne fra den traditionelle corporate governance-litteratur ikke uden videre kan anvendes på finansielle virksomheder. Det diskuteres, at det tværtimod i kreditinstitutter kan være en fordel at begrænse aktionærindflydelsen. For det andet belyser artiklen virkningerne af stemme- og ejerbegrænsningerne på et bredere udsnit af danske pengeinstitutter end i tidligere undersøgelser. Det er resultatet, at stemme- og ejerbegrænsninger har haft effekt hverken på pengeinstitutternes risikotagning eller på tab. Konkret kan stemme- og ejerbegrænsningerne have bidraget til at mindske omfanget af den igangværende finanskrise, idet de har udgjort en hindring for spekulative ejeres udøvelse af ejerindflydelse i danske pengeinstitutter.

  AB - Spørgsmålet om stemme- og ejerbegrænsninger i danske pengeinstitutter har været genstand for debat. Et hovedspørgsmål er, i hvilket omfang stemme- og ejerbegrænsningerne har øget risikotagningen i det danske finansielle system og derved eventuelt har bidraget til den igangværende finansielle krise. Artiklen bringer nyt til denne debat på to områder. For det første argumenteres det, at konklusionerne fra den traditionelle corporate governance-litteratur ikke uden videre kan anvendes på finansielle virksomheder. Det diskuteres, at det tværtimod i kreditinstitutter kan være en fordel at begrænse aktionærindflydelsen. For det andet belyser artiklen virkningerne af stemme- og ejerbegrænsningerne på et bredere udsnit af danske pengeinstitutter end i tidligere undersøgelser. Det er resultatet, at stemme- og ejerbegrænsninger har haft effekt hverken på pengeinstitutternes risikotagning eller på tab. Konkret kan stemme- og ejerbegrænsningerne have bidraget til at mindske omfanget af den igangværende finanskrise, idet de har udgjort en hindring for spekulative ejeres udøvelse af ejerindflydelse i danske pengeinstitutter.

  KW - Pengeinstitutter

  KW - Bankvæsen

  KW - Ejerstruktur

  KW - Danmark

  M3 - Tidsskriftartikel

  SP - 237

  EP - 252

  JO - Erhvervsjuridisk Tidsskrift

  JF - Erhvervsjuridisk Tidsskrift

  SN - 1901-3612

  IS - 3

  ER -