Kommunale rammer om virksomheder, der ansætter udsatte: Socialt og økonomisk?

Research output: Book/ReportReportResearch

8 Downloads (Pure)

Abstract

Denne rapport handler om socialøkonomi – eller rettere sagt om virksomheder, der tager et særligt ansvar ved at inkludere socialt udsatte gennem ansættelse og/eller erhvervsuddannelse i eksisterende arbejdsfællesskaber. Altså arbejdsintegrerende virksomheder – eller mere mundret: virksomheder, der ansætter udsatte. Projektet er gennemført med støtte fra TrygFonden, men ansvaret for undersøgelsernes tilrettelæggelse og rapportens udformning hviler udelukkende på forskerne fra CBS Center for Civilsamfundsstudier. Arbejdsintegrerende virksomheder er værd at sætte fokus på, fordi de forsøger at fremme trivsel for de mange, der af sociale grunde er blevet udelukket fra arbejdsmarkedet. I mange tilfælde lykkes det faktisk på den måde at bringe udsatte ind på det ordinære arbejdsmarked – eller i det mindste at give dem anerkendelse og andre trivselsfremmende oplevelser i forbindelse med forskellige former for beskæftigelsesforløb. Både hvad angår beskæftigelseseffekter og trivsel på arbejdspladsen er arbejdsintegrerende virksomheder i det store og hele fuldt ud på højde med traditionelle erhvervsvirksomheder. Selvom disse virksomheder med social- økonomiske formål netop er karakteriseret ved at rekruttere mennesker, der typisk befinder sig ganske langt væk fra det ordinære arbejdsmarked. Arbejdsintegrerende virksomhed kan således både være en gevinst for skatteborgerne og de socialt udsatte. Alene af den grund virker det oplagt, at kommunerne burde være interesserede i at fremme vilkårene for den slags aktiviteter. Der er da også mange af dem, der arbejder ihærdigt for at få arbejdsintegrerende virksomheder til at trives. Men samtidig er der også store udfordringer i samarbejdet.
Original languageDanish
Place of PublicationFrederiksberg
PublisherCopenhagen Business School, CBS
Number of pages24
ISBN (Electronic)9788793571143
Publication statusPublished - 2018

Cite this

Sørensen, K. I., Lund, A. B., & Martinussen, G. (2018). Kommunale rammer om virksomheder, der ansætter udsatte: Socialt og økonomisk? Frederiksberg: Copenhagen Business School, CBS.
Sørensen, Katja Isa ; Lund, Anker Brink ; Martinussen, Gurli. / Kommunale rammer om virksomheder, der ansætter udsatte : Socialt og økonomisk?. Frederiksberg : Copenhagen Business School, CBS, 2018. 24 p.
@book{307e4d9c38eb47188fa7d62c7714d5a9,
title = "Kommunale rammer om virksomheder, der ans{\ae}tter udsatte: Socialt og {\o}konomisk?",
abstract = "Denne rapport handler om social{\o}konomi – eller rettere sagt om virksomheder, der tager et s{\ae}rligt ansvar ved at inkludere socialt udsatte gennem ans{\ae}ttelse og/eller erhvervsuddannelse i eksisterende arbejdsf{\ae}llesskaber. Alts{\aa} arbejdsintegrerende virksomheder – eller mere mundret: virksomheder, der ans{\ae}tter udsatte. Projektet er gennemf{\o}rt med st{\o}tte fra TrygFonden, men ansvaret for unders{\o}gelsernes tilrettel{\ae}ggelse og rapportens udformning hviler udelukkende p{\aa} forskerne fra CBS Center for Civilsamfundsstudier. Arbejdsintegrerende virksomheder er v{\ae}rd at s{\ae}tte fokus p{\aa}, fordi de fors{\o}ger at fremme trivsel for de mange, der af sociale grunde er blevet udelukket fra arbejdsmarkedet. I mange tilf{\ae}lde lykkes det faktisk p{\aa} den m{\aa}de at bringe udsatte ind p{\aa} det ordin{\ae}re arbejdsmarked – eller i det mindste at give dem anerkendelse og andre trivselsfremmende oplevelser i forbindelse med forskellige former for besk{\ae}ftigelsesforl{\o}b. B{\aa}de hvad ang{\aa}r besk{\ae}ftigelseseffekter og trivsel p{\aa} arbejdspladsen er arbejdsintegrerende virksomheder i det store og hele fuldt ud p{\aa} h{\o}jde med traditionelle erhvervsvirksomheder. Selvom disse virksomheder med social- {\o}konomiske form{\aa}l netop er karakteriseret ved at rekruttere mennesker, der typisk befinder sig ganske langt v{\ae}k fra det ordin{\ae}re arbejdsmarked. Arbejdsintegrerende virksomhed kan s{\aa}ledes b{\aa}de v{\ae}re en gevinst for skatteborgerne og de socialt udsatte. Alene af den grund virker det oplagt, at kommunerne burde v{\ae}re interesserede i at fremme vilk{\aa}rene for den slags aktiviteter. Der er da ogs{\aa} mange af dem, der arbejder ih{\ae}rdigt for at f{\aa} arbejdsintegrerende virksomheder til at trives. Men samtidig er der ogs{\aa} store udfordringer i samarbejdet.",
author = "S{\o}rensen, {Katja Isa} and Lund, {Anker Brink} and Gurli Martinussen",
year = "2018",
language = "Dansk",
publisher = "Copenhagen Business School, CBS",
address = "Danmark",

}

Sørensen, KI, Lund, AB & Martinussen, G 2018, Kommunale rammer om virksomheder, der ansætter udsatte: Socialt og økonomisk? Copenhagen Business School, CBS, Frederiksberg.

Kommunale rammer om virksomheder, der ansætter udsatte : Socialt og økonomisk? / Sørensen, Katja Isa ; Lund, Anker Brink; Martinussen, Gurli.

Frederiksberg : Copenhagen Business School, CBS, 2018. 24 p.

Research output: Book/ReportReportResearch

TY - RPRT

T1 - Kommunale rammer om virksomheder, der ansætter udsatte

T2 - Socialt og økonomisk?

AU - Sørensen, Katja Isa

AU - Lund, Anker Brink

AU - Martinussen, Gurli

PY - 2018

Y1 - 2018

N2 - Denne rapport handler om socialøkonomi – eller rettere sagt om virksomheder, der tager et særligt ansvar ved at inkludere socialt udsatte gennem ansættelse og/eller erhvervsuddannelse i eksisterende arbejdsfællesskaber. Altså arbejdsintegrerende virksomheder – eller mere mundret: virksomheder, der ansætter udsatte. Projektet er gennemført med støtte fra TrygFonden, men ansvaret for undersøgelsernes tilrettelæggelse og rapportens udformning hviler udelukkende på forskerne fra CBS Center for Civilsamfundsstudier. Arbejdsintegrerende virksomheder er værd at sætte fokus på, fordi de forsøger at fremme trivsel for de mange, der af sociale grunde er blevet udelukket fra arbejdsmarkedet. I mange tilfælde lykkes det faktisk på den måde at bringe udsatte ind på det ordinære arbejdsmarked – eller i det mindste at give dem anerkendelse og andre trivselsfremmende oplevelser i forbindelse med forskellige former for beskæftigelsesforløb. Både hvad angår beskæftigelseseffekter og trivsel på arbejdspladsen er arbejdsintegrerende virksomheder i det store og hele fuldt ud på højde med traditionelle erhvervsvirksomheder. Selvom disse virksomheder med social- økonomiske formål netop er karakteriseret ved at rekruttere mennesker, der typisk befinder sig ganske langt væk fra det ordinære arbejdsmarked. Arbejdsintegrerende virksomhed kan således både være en gevinst for skatteborgerne og de socialt udsatte. Alene af den grund virker det oplagt, at kommunerne burde være interesserede i at fremme vilkårene for den slags aktiviteter. Der er da også mange af dem, der arbejder ihærdigt for at få arbejdsintegrerende virksomheder til at trives. Men samtidig er der også store udfordringer i samarbejdet.

AB - Denne rapport handler om socialøkonomi – eller rettere sagt om virksomheder, der tager et særligt ansvar ved at inkludere socialt udsatte gennem ansættelse og/eller erhvervsuddannelse i eksisterende arbejdsfællesskaber. Altså arbejdsintegrerende virksomheder – eller mere mundret: virksomheder, der ansætter udsatte. Projektet er gennemført med støtte fra TrygFonden, men ansvaret for undersøgelsernes tilrettelæggelse og rapportens udformning hviler udelukkende på forskerne fra CBS Center for Civilsamfundsstudier. Arbejdsintegrerende virksomheder er værd at sætte fokus på, fordi de forsøger at fremme trivsel for de mange, der af sociale grunde er blevet udelukket fra arbejdsmarkedet. I mange tilfælde lykkes det faktisk på den måde at bringe udsatte ind på det ordinære arbejdsmarked – eller i det mindste at give dem anerkendelse og andre trivselsfremmende oplevelser i forbindelse med forskellige former for beskæftigelsesforløb. Både hvad angår beskæftigelseseffekter og trivsel på arbejdspladsen er arbejdsintegrerende virksomheder i det store og hele fuldt ud på højde med traditionelle erhvervsvirksomheder. Selvom disse virksomheder med social- økonomiske formål netop er karakteriseret ved at rekruttere mennesker, der typisk befinder sig ganske langt væk fra det ordinære arbejdsmarked. Arbejdsintegrerende virksomhed kan således både være en gevinst for skatteborgerne og de socialt udsatte. Alene af den grund virker det oplagt, at kommunerne burde være interesserede i at fremme vilkårene for den slags aktiviteter. Der er da også mange af dem, der arbejder ihærdigt for at få arbejdsintegrerende virksomheder til at trives. Men samtidig er der også store udfordringer i samarbejdet.

M3 - Rapport

BT - Kommunale rammer om virksomheder, der ansætter udsatte

PB - Copenhagen Business School, CBS

CY - Frederiksberg

ER -

Sørensen KI, Lund AB, Martinussen G. Kommunale rammer om virksomheder, der ansætter udsatte: Socialt og økonomisk? Frederiksberg: Copenhagen Business School, CBS, 2018. 24 p.