Institutionel konkurrenceevne på mediemarkedet

Tiltrædelsesforelæsning 18.3.2005

  Research output: Working paperResearch

  Abstract

  Jeg har valgt at benytte denne anledning til at introducere et nyt forskningsfelt, som CBS International Center for Business and Politics har prioriteret som et af sine fem indsatsområder. Vi kalder det 'institutionel konkurrence på mediemarkedet' og signalerer derved nogle frontale opgør med traditionelle dogmer i dansk medieforskning: For det første ser vi medierne som et marked for meninger, varer og tjenesteydelser - ikke primært som en kulturel offentlighed med ensidig fokus på public service. For det andet betragter vi medievirksomhed i et samfundsvidenskabeligt ledelsesperspektiv - ikke primært i et journalistisk medarbejderperspektiv eller et ideologikritisk licensbetalerperspektiv.For det tredje betragter vi konkurrencen på mediemarkedet som et institutionelt fænomen - ikke alene som noget driftsøkonomisk betinget. Vi forsøger kort sagt at finde en tredje vej mellem økonomisk determinisme og politisk reguleringsoptimisme. Derved placeres medievirksomhed som en institutionaliseret praksis i skæringspunktet mellem marked og politik. Vi anerkender, at dagspresse, radio og tv i Danmark er vokset ud af en publicistisk tradition med vægt på idealer om ytringsfrihed, demokrati og folkeoplysning. Men vi understreger samtidig, at medievirksomheden world-wide er big business - og at det får stadig større betydning for dansk konkurrenceevne og erhvervsudvikling mere alment. Ikke kun som kanal for andres meninger, men som en politisk aktør og et potentielt erhvervslokomotiv i den såkaldte oplevelsesøkonomi.
  Original languageDanish
  Place of PublicationKøbenhavn
  PublisherDepartment of Business and Politics. Copenhagen Business School
  Number of pages15
  ISBN (Print)8791690048
  Publication statusPublished - 2005

  Cite this

  Lund, A. B. (2005). Institutionel konkurrenceevne på mediemarkedet: Tiltrædelsesforelæsning 18.3.2005. København: Department of Business and Politics. Copenhagen Business School.
  Lund, Anker Brink. / Institutionel konkurrenceevne på mediemarkedet : Tiltrædelsesforelæsning 18.3.2005. København : Department of Business and Politics. Copenhagen Business School, 2005.
  @techreport{80ec4b60dd3b11db84f6000ea68e967b,
  title = "Institutionel konkurrenceevne p{\aa} mediemarkedet: Tiltr{\ae}delsesforel{\ae}sning 18.3.2005",
  abstract = "Jeg har valgt at benytte denne anledning til at introducere et nyt forskningsfelt, som CBS International Center for Business and Politics har prioriteret som et af sine fem indsatsomr{\aa}der. Vi kalder det 'institutionel konkurrence p{\aa} mediemarkedet' og signalerer derved nogle frontale opg{\o}r med traditionelle dogmer i dansk medieforskning: For det f{\o}rste ser vi medierne som et marked for meninger, varer og tjenesteydelser - ikke prim{\ae}rt som en kulturel offentlighed med ensidig fokus p{\aa} public service. For det andet betragter vi medievirksomhed i et samfundsvidenskabeligt ledelsesperspektiv - ikke prim{\ae}rt i et journalistisk medarbejderperspektiv eller et ideologikritisk licensbetalerperspektiv.For det tredje betragter vi konkurrencen p{\aa} mediemarkedet som et institutionelt f{\ae}nomen - ikke alene som noget drifts{\o}konomisk betinget. Vi fors{\o}ger kort sagt at finde en tredje vej mellem {\o}konomisk determinisme og politisk reguleringsoptimisme. Derved placeres medievirksomhed som en institutionaliseret praksis i sk{\ae}ringspunktet mellem marked og politik. Vi anerkender, at dagspresse, radio og tv i Danmark er vokset ud af en publicistisk tradition med v{\ae}gt p{\aa} idealer om ytringsfrihed, demokrati og folkeoplysning. Men vi understreger samtidig, at medievirksomheden world-wide er big business - og at det f{\aa}r stadig st{\o}rre betydning for dansk konkurrenceevne og erhvervsudvikling mere alment. Ikke kun som kanal for andres meninger, men som en politisk akt{\o}r og et potentielt erhvervslokomotiv i den s{\aa}kaldte oplevelses{\o}konomi.",
  keywords = "Massemedier, Mediebranche, Institutionel konkurrence, Mediemarked",
  author = "Lund, {Anker Brink}",
  year = "2005",
  language = "Dansk",
  isbn = "8791690048",
  publisher = "Department of Business and Politics. Copenhagen Business School",
  type = "WorkingPaper",
  institution = "Department of Business and Politics. Copenhagen Business School",

  }

  Lund, AB 2005 'Institutionel konkurrenceevne på mediemarkedet: Tiltrædelsesforelæsning 18.3.2005' Department of Business and Politics. Copenhagen Business School, København.

  Institutionel konkurrenceevne på mediemarkedet : Tiltrædelsesforelæsning 18.3.2005. / Lund, Anker Brink.

  København : Department of Business and Politics. Copenhagen Business School, 2005.

  Research output: Working paperResearch

  TY - UNPB

  T1 - Institutionel konkurrenceevne på mediemarkedet

  T2 - Tiltrædelsesforelæsning 18.3.2005

  AU - Lund, Anker Brink

  PY - 2005

  Y1 - 2005

  N2 - Jeg har valgt at benytte denne anledning til at introducere et nyt forskningsfelt, som CBS International Center for Business and Politics har prioriteret som et af sine fem indsatsområder. Vi kalder det 'institutionel konkurrence på mediemarkedet' og signalerer derved nogle frontale opgør med traditionelle dogmer i dansk medieforskning: For det første ser vi medierne som et marked for meninger, varer og tjenesteydelser - ikke primært som en kulturel offentlighed med ensidig fokus på public service. For det andet betragter vi medievirksomhed i et samfundsvidenskabeligt ledelsesperspektiv - ikke primært i et journalistisk medarbejderperspektiv eller et ideologikritisk licensbetalerperspektiv.For det tredje betragter vi konkurrencen på mediemarkedet som et institutionelt fænomen - ikke alene som noget driftsøkonomisk betinget. Vi forsøger kort sagt at finde en tredje vej mellem økonomisk determinisme og politisk reguleringsoptimisme. Derved placeres medievirksomhed som en institutionaliseret praksis i skæringspunktet mellem marked og politik. Vi anerkender, at dagspresse, radio og tv i Danmark er vokset ud af en publicistisk tradition med vægt på idealer om ytringsfrihed, demokrati og folkeoplysning. Men vi understreger samtidig, at medievirksomheden world-wide er big business - og at det får stadig større betydning for dansk konkurrenceevne og erhvervsudvikling mere alment. Ikke kun som kanal for andres meninger, men som en politisk aktør og et potentielt erhvervslokomotiv i den såkaldte oplevelsesøkonomi.

  AB - Jeg har valgt at benytte denne anledning til at introducere et nyt forskningsfelt, som CBS International Center for Business and Politics har prioriteret som et af sine fem indsatsområder. Vi kalder det 'institutionel konkurrence på mediemarkedet' og signalerer derved nogle frontale opgør med traditionelle dogmer i dansk medieforskning: For det første ser vi medierne som et marked for meninger, varer og tjenesteydelser - ikke primært som en kulturel offentlighed med ensidig fokus på public service. For det andet betragter vi medievirksomhed i et samfundsvidenskabeligt ledelsesperspektiv - ikke primært i et journalistisk medarbejderperspektiv eller et ideologikritisk licensbetalerperspektiv.For det tredje betragter vi konkurrencen på mediemarkedet som et institutionelt fænomen - ikke alene som noget driftsøkonomisk betinget. Vi forsøger kort sagt at finde en tredje vej mellem økonomisk determinisme og politisk reguleringsoptimisme. Derved placeres medievirksomhed som en institutionaliseret praksis i skæringspunktet mellem marked og politik. Vi anerkender, at dagspresse, radio og tv i Danmark er vokset ud af en publicistisk tradition med vægt på idealer om ytringsfrihed, demokrati og folkeoplysning. Men vi understreger samtidig, at medievirksomheden world-wide er big business - og at det får stadig større betydning for dansk konkurrenceevne og erhvervsudvikling mere alment. Ikke kun som kanal for andres meninger, men som en politisk aktør og et potentielt erhvervslokomotiv i den såkaldte oplevelsesøkonomi.

  KW - Massemedier

  KW - Mediebranche

  KW - Institutionel konkurrence

  KW - Mediemarked

  M3 - Working paper

  SN - 8791690048

  BT - Institutionel konkurrenceevne på mediemarkedet

  PB - Department of Business and Politics. Copenhagen Business School

  CY - København

  ER -

  Lund AB. Institutionel konkurrenceevne på mediemarkedet: Tiltrædelsesforelæsning 18.3.2005. København: Department of Business and Politics. Copenhagen Business School. 2005.