Indflydelse i vidensarbejdet: Kan man få for meget af det gode?

Ole Henning Sørensen, Anders Buch, Peter Holdt Christensen, Vibeke Andersen

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Abstract

Det rapporteres stadig oftere, at veluddannede lider af alvorlig stress. Dette forekommer paradoksalt, fordi de ifølge den meget benyttede krav-kontrolmodel ikke burde befinde sig i risiko.zonen. De har udviklende job med høj grad af indflydelse. Det tyder på, at stressforståelsen og krav-kontrolmodellen trænger til at blive diskuteret. Artiklen viser gennem en historisk beskrivelse, at stressbegrebet er til stadig genfortolkning, og at dette ikke alene skyldes akademisk definitionsarbejde. Stressbegrebet afspejler mange forskellige samfundsmæssige interesser, og de konkrete modeller og stressforståelser har stor betydning for, hvilke jobgrupper der betragtes som udsatte, og for hvilke forbyggende tiltag som kan anbefales. Artiklen argumenterer specielt for, at der er problemer med forståelsen af indflydelse i krav-kontrolmodellen, idet den leder til uhensigtsmæssige anbefalinger til forbedringer af vidensarbejdet.
Original languageDanish
JournalTidsskrift for Arbejdsliv
Volume9
Issue number2
ISSN1399-1442
DOIs
Publication statusPublished - 2007

Cite this

Sørensen, Ole Henning ; Buch, Anders ; Christensen, Peter Holdt ; Andersen, Vibeke. / Indflydelse i vidensarbejdet : Kan man få for meget af det gode?. In: Tidsskrift for Arbejdsliv. 2007 ; Vol. 9, No. 2.
@article{d10365d021aa11dc9d0d000ea68e967b,
title = "Indflydelse i vidensarbejdet: Kan man f{\aa} for meget af det gode?",
abstract = "Det rapporteres stadig oftere, at veluddannede lider af alvorlig stress. Dette forekommer paradoksalt, fordi de if{\o}lge den meget benyttede krav-kontrolmodel ikke burde befinde sig i risiko.zonen. De har udviklende job med h{\o}j grad af indflydelse. Det tyder p{\aa}, at stressforst{\aa}elsen og krav-kontrolmodellen tr{\ae}nger til at blive diskuteret. Artiklen viser gennem en historisk beskrivelse, at stressbegrebet er til stadig genfortolkning, og at dette ikke alene skyldes akademisk definitionsarbejde. Stressbegrebet afspejler mange forskellige samfundsm{\ae}ssige interesser, og de konkrete modeller og stressforst{\aa}elser har stor betydning for, hvilke jobgrupper der betragtes som udsatte, og for hvilke forbyggende tiltag som kan anbefales. Artiklen argumenterer specielt for, at der er problemer med forst{\aa}elsen af indflydelse i krav-kontrolmodellen, idet den leder til uhensigtsm{\ae}ssige anbefalinger til forbedringer af vidensarbejdet.",
keywords = "Videnarbejdere, Stress, Videnledelse, Arbejdsorganisation, Medbestemmelse, udenforomr{\aa}de",
author = "S{\o}rensen, {Ole Henning} and Anders Buch and Christensen, {Peter Holdt} and Vibeke Andersen",
year = "2007",
doi = "10.7146/tfa.v9i2.108610",
language = "Dansk",
volume = "9",
journal = "Tidsskrift for Arbejdsliv",
issn = "1399-1442",
publisher = "Werks Grafiske Hus",
number = "2",

}

Indflydelse i vidensarbejdet : Kan man få for meget af det gode? / Sørensen, Ole Henning; Buch, Anders; Christensen, Peter Holdt; Andersen, Vibeke.

In: Tidsskrift for Arbejdsliv, Vol. 9, No. 2, 2007.

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

TY - JOUR

T1 - Indflydelse i vidensarbejdet

T2 - Kan man få for meget af det gode?

AU - Sørensen, Ole Henning

AU - Buch, Anders

AU - Christensen, Peter Holdt

AU - Andersen, Vibeke

PY - 2007

Y1 - 2007

N2 - Det rapporteres stadig oftere, at veluddannede lider af alvorlig stress. Dette forekommer paradoksalt, fordi de ifølge den meget benyttede krav-kontrolmodel ikke burde befinde sig i risiko.zonen. De har udviklende job med høj grad af indflydelse. Det tyder på, at stressforståelsen og krav-kontrolmodellen trænger til at blive diskuteret. Artiklen viser gennem en historisk beskrivelse, at stressbegrebet er til stadig genfortolkning, og at dette ikke alene skyldes akademisk definitionsarbejde. Stressbegrebet afspejler mange forskellige samfundsmæssige interesser, og de konkrete modeller og stressforståelser har stor betydning for, hvilke jobgrupper der betragtes som udsatte, og for hvilke forbyggende tiltag som kan anbefales. Artiklen argumenterer specielt for, at der er problemer med forståelsen af indflydelse i krav-kontrolmodellen, idet den leder til uhensigtsmæssige anbefalinger til forbedringer af vidensarbejdet.

AB - Det rapporteres stadig oftere, at veluddannede lider af alvorlig stress. Dette forekommer paradoksalt, fordi de ifølge den meget benyttede krav-kontrolmodel ikke burde befinde sig i risiko.zonen. De har udviklende job med høj grad af indflydelse. Det tyder på, at stressforståelsen og krav-kontrolmodellen trænger til at blive diskuteret. Artiklen viser gennem en historisk beskrivelse, at stressbegrebet er til stadig genfortolkning, og at dette ikke alene skyldes akademisk definitionsarbejde. Stressbegrebet afspejler mange forskellige samfundsmæssige interesser, og de konkrete modeller og stressforståelser har stor betydning for, hvilke jobgrupper der betragtes som udsatte, og for hvilke forbyggende tiltag som kan anbefales. Artiklen argumenterer specielt for, at der er problemer med forståelsen af indflydelse i krav-kontrolmodellen, idet den leder til uhensigtsmæssige anbefalinger til forbedringer af vidensarbejdet.

KW - Videnarbejdere

KW - Stress

KW - Videnledelse

KW - Arbejdsorganisation

KW - Medbestemmelse

KW - udenforområde

U2 - 10.7146/tfa.v9i2.108610

DO - 10.7146/tfa.v9i2.108610

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 9

JO - Tidsskrift for Arbejdsliv

JF - Tidsskrift for Arbejdsliv

SN - 1399-1442

IS - 2

ER -