Hvordan foretager større danske virksomheder periodiske lønsomhedsmålinger?

Morten Jensen, Thomas Nielsen, Thomas Plenborg, Carsten Rohde

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Abstract

Dette eksplorative studie undersøger, 1) hvilke beslutninger som bliver truffet på baggrund af den periodiske lønsomhedsopgørelse, 2) hvilke indtægtssegmenter der foretages lønsomhedsmålinger på og hvor hyppigt, 3) hvordan lønsomhedsopgørelserne er designet med hensyn til hvilke omkostninger som medtages samt hvilke lønsomhedssnit der vurderes at være vigtigst, 4) og endelig i hvilket omfang kapitalapparatet inddrages.
Undersøgelsen bekræfter, at mange danske virksomheder udarbejder ganske nuancerede lønsomhedsopgørelser. Men undersøgelsen dokumenter også, at der i en række virksomheder er potentiale for forbedringer. Knapt 10 % af virksomhederne undlader helt at måle lønsomhed på deres vigtigste indtægtssegment. Den afledte kapitalomkostning som følge af kapitalbindinger i anlægsaktiver og arbejdskapital medtages ikke i ca. 60 % af virksomhederne. Endelig er der en del virksomheder, som ikke har fokus på kunders lønsomhed. Hvert af disse områder kan med fordel styrkes i praksis.
Original languageDanish
JournalLedelse og Erhvervsoekonomi
Volume76
Issue number1
Pages (from-to)37-54
ISSN0902-3704
Publication statusPublished - 2011

Cite this

@article{62f587738e204534851394634c3cb547,
title = "Hvordan foretager st{\o}rre danske virksomheder periodiske l{\o}nsomhedsm{\aa}linger?",
abstract = "Dette eksplorative studie unders{\o}ger, 1) hvilke beslutninger som bliver truffet p{\aa} baggrund af den periodiske l{\o}nsomhedsopg{\o}relse, 2) hvilke indt{\ae}gtssegmenter der foretages l{\o}nsomhedsm{\aa}linger p{\aa} og hvor hyppigt, 3) hvordan l{\o}nsomhedsopg{\o}relserne er designet med hensyn til hvilke omkostninger som medtages samt hvilke l{\o}nsomhedssnit der vurderes at v{\ae}re vigtigst, 4) og endelig i hvilket omfang kapitalapparatet inddrages.Unders{\o}gelsen bekr{\ae}fter, at mange danske virksomheder udarbejder ganske nuancerede l{\o}nsomhedsopg{\o}relser. Men unders{\o}gelsen dokumenter ogs{\aa}, at der i en r{\ae}kke virksomheder er potentiale for forbedringer. Knapt 10 {\%} af virksomhederne undlader helt at m{\aa}le l{\o}nsomhed p{\aa} deres vigtigste indt{\ae}gtssegment. Den afledte kapitalomkostning som f{\o}lge af kapitalbindinger i anl{\ae}gsaktiver og arbejdskapital medtages ikke i ca. 60 {\%} af virksomhederne. Endelig er der en del virksomheder, som ikke har fokus p{\aa} kunders l{\o}nsomhed. Hvert af disse omr{\aa}der kan med fordel styrkes i praksis.",
author = "Morten Jensen and Thomas Nielsen and Thomas Plenborg and Carsten Rohde",
year = "2011",
language = "Dansk",
volume = "76",
pages = "37--54",
journal = "Ledelse & Erhvervsoekonomi",
issn = "0902-3704",
publisher = "Dj{\o}f Forlag",
number = "1",

}

Hvordan foretager større danske virksomheder periodiske lønsomhedsmålinger? / Jensen, Morten ; Nielsen, Thomas; Plenborg, Thomas; Rohde, Carsten.

In: Ledelse og Erhvervsoekonomi, Vol. 76, No. 1, 2011, p. 37-54.

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

TY - JOUR

T1 - Hvordan foretager større danske virksomheder periodiske lønsomhedsmålinger?

AU - Jensen, Morten

AU - Nielsen, Thomas

AU - Plenborg, Thomas

AU - Rohde, Carsten

PY - 2011

Y1 - 2011

N2 - Dette eksplorative studie undersøger, 1) hvilke beslutninger som bliver truffet på baggrund af den periodiske lønsomhedsopgørelse, 2) hvilke indtægtssegmenter der foretages lønsomhedsmålinger på og hvor hyppigt, 3) hvordan lønsomhedsopgørelserne er designet med hensyn til hvilke omkostninger som medtages samt hvilke lønsomhedssnit der vurderes at være vigtigst, 4) og endelig i hvilket omfang kapitalapparatet inddrages.Undersøgelsen bekræfter, at mange danske virksomheder udarbejder ganske nuancerede lønsomhedsopgørelser. Men undersøgelsen dokumenter også, at der i en række virksomheder er potentiale for forbedringer. Knapt 10 % af virksomhederne undlader helt at måle lønsomhed på deres vigtigste indtægtssegment. Den afledte kapitalomkostning som følge af kapitalbindinger i anlægsaktiver og arbejdskapital medtages ikke i ca. 60 % af virksomhederne. Endelig er der en del virksomheder, som ikke har fokus på kunders lønsomhed. Hvert af disse områder kan med fordel styrkes i praksis.

AB - Dette eksplorative studie undersøger, 1) hvilke beslutninger som bliver truffet på baggrund af den periodiske lønsomhedsopgørelse, 2) hvilke indtægtssegmenter der foretages lønsomhedsmålinger på og hvor hyppigt, 3) hvordan lønsomhedsopgørelserne er designet med hensyn til hvilke omkostninger som medtages samt hvilke lønsomhedssnit der vurderes at være vigtigst, 4) og endelig i hvilket omfang kapitalapparatet inddrages.Undersøgelsen bekræfter, at mange danske virksomheder udarbejder ganske nuancerede lønsomhedsopgørelser. Men undersøgelsen dokumenter også, at der i en række virksomheder er potentiale for forbedringer. Knapt 10 % af virksomhederne undlader helt at måle lønsomhed på deres vigtigste indtægtssegment. Den afledte kapitalomkostning som følge af kapitalbindinger i anlægsaktiver og arbejdskapital medtages ikke i ca. 60 % af virksomhederne. Endelig er der en del virksomheder, som ikke har fokus på kunders lønsomhed. Hvert af disse områder kan med fordel styrkes i praksis.

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 76

SP - 37

EP - 54

JO - Ledelse & Erhvervsoekonomi

JF - Ledelse & Erhvervsoekonomi

SN - 0902-3704

IS - 1

ER -