Franchising: Den solgte beslutningsrettighed

Mikkel Larsen, Tamás S. Vámosi

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Abstract

Allokering af beslutningsrettigheder har gennem mange år været et meget diskuteret forhold i relation til organisationers økonomiske arkitektur. Når beslutningsrettigheder decentraliseres begrundes det ofte med, at ledelser på denne måde ønsker at maksimere effektiviteten af beslutningerne gennem at udnytte så meget lokal og specifik viden hos medarbejderne som muligt. For kædevirksomheder kan franchisekonceptet derfor ses som et værktøj til at løse problematikken vedrørende uddelegering og udnyttelse af medarbejdernes specifikke viden. Ser man på franchisekonceptet v.h.a. økonomisk organisationsteori forekommer konceptet effektivt, da man ved at gøre købere/lejere af den enkelte franchise ansvarlig for butikkens økonomiske præstation automatisk konstruerer et incitament til at forfølge målsætningen om profitmaksimering for den samlede virksomhed. Det er dog væsentligt for disse kædevirksomheder at få håndteret nogle centrale problemstillinger af incitamentsmæssig karakter.
Original languageDanish
JournalØkonomistyring & informatik
Volume22
Issue number2
Pages (from-to)149-167
ISSN0900-8322
Publication statusPublished - 2007

Cite this

@article{e2678f70f8ad11db9160000ea68e967b,
title = "Franchising: Den solgte beslutningsrettighed",
abstract = "Allokering af beslutningsrettigheder har gennem mange {\aa}r v{\ae}ret et meget diskuteret forhold i relation til organisationers {\o}konomiske arkitektur. N{\aa}r beslutningsrettigheder decentraliseres begrundes det ofte med, at ledelser p{\aa} denne m{\aa}de {\o}nsker at maksimere effektiviteten af beslutningerne gennem at udnytte s{\aa} meget lokal og specifik viden hos medarbejderne som muligt. For k{\ae}devirksomheder kan franchisekonceptet derfor ses som et v{\ae}rkt{\o}j til at l{\o}se problematikken vedr{\o}rende uddelegering og udnyttelse af medarbejdernes specifikke viden. Ser man p{\aa} franchisekonceptet v.h.a. {\o}konomisk organisationsteori forekommer konceptet effektivt, da man ved at g{\o}re k{\o}bere/lejere af den enkelte franchise ansvarlig for butikkens {\o}konomiske pr{\ae}station automatisk konstruerer et incitament til at forf{\o}lge m{\aa}ls{\ae}tningen om profitmaksimering for den samlede virksomhed. Det er dog v{\ae}sentligt for disse k{\ae}devirksomheder at f{\aa} h{\aa}ndteret nogle centrale problemstillinger af incitamentsm{\ae}ssig karakter.",
keywords = "Butiksk{\ae}der, Franchising, Uddelegering, {\O}konomistyring",
author = "Mikkel Larsen and V{\'a}mosi, {Tam{\'a}s S.}",
year = "2007",
language = "Dansk",
volume = "22",
pages = "149--167",
journal = "Samfundslederskab i Skandinavien",
issn = "2596-6200",
publisher = "DenOffentlige",
number = "2",

}

Franchising : Den solgte beslutningsrettighed. / Larsen, Mikkel; Vámosi, Tamás S.

In: Økonomistyring & informatik, Vol. 22, No. 2, 2007, p. 149-167.

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

TY - JOUR

T1 - Franchising

T2 - Den solgte beslutningsrettighed

AU - Larsen, Mikkel

AU - Vámosi, Tamás S.

PY - 2007

Y1 - 2007

N2 - Allokering af beslutningsrettigheder har gennem mange år været et meget diskuteret forhold i relation til organisationers økonomiske arkitektur. Når beslutningsrettigheder decentraliseres begrundes det ofte med, at ledelser på denne måde ønsker at maksimere effektiviteten af beslutningerne gennem at udnytte så meget lokal og specifik viden hos medarbejderne som muligt. For kædevirksomheder kan franchisekonceptet derfor ses som et værktøj til at løse problematikken vedrørende uddelegering og udnyttelse af medarbejdernes specifikke viden. Ser man på franchisekonceptet v.h.a. økonomisk organisationsteori forekommer konceptet effektivt, da man ved at gøre købere/lejere af den enkelte franchise ansvarlig for butikkens økonomiske præstation automatisk konstruerer et incitament til at forfølge målsætningen om profitmaksimering for den samlede virksomhed. Det er dog væsentligt for disse kædevirksomheder at få håndteret nogle centrale problemstillinger af incitamentsmæssig karakter.

AB - Allokering af beslutningsrettigheder har gennem mange år været et meget diskuteret forhold i relation til organisationers økonomiske arkitektur. Når beslutningsrettigheder decentraliseres begrundes det ofte med, at ledelser på denne måde ønsker at maksimere effektiviteten af beslutningerne gennem at udnytte så meget lokal og specifik viden hos medarbejderne som muligt. For kædevirksomheder kan franchisekonceptet derfor ses som et værktøj til at løse problematikken vedrørende uddelegering og udnyttelse af medarbejdernes specifikke viden. Ser man på franchisekonceptet v.h.a. økonomisk organisationsteori forekommer konceptet effektivt, da man ved at gøre købere/lejere af den enkelte franchise ansvarlig for butikkens økonomiske præstation automatisk konstruerer et incitament til at forfølge målsætningen om profitmaksimering for den samlede virksomhed. Det er dog væsentligt for disse kædevirksomheder at få håndteret nogle centrale problemstillinger af incitamentsmæssig karakter.

KW - Butikskæder

KW - Franchising

KW - Uddelegering

KW - Økonomistyring

UR - https://sfx-45cbs.hosted.exlibrisgroup.com/45cbs?url_ver=Z39.88-2004&url_ctx_fmt=info:ofi/fmt:kev:mtx:ctx&ctx_enc=info:ofi/enc:UTF-8&ctx_ver=Z39.88-2004&rfr_id=info:sid/sfxit.com:azlist&sfx.ignore_date_threshold=1&rft.object_id=110978979266850&rft.object_portfolio_id=&svc.holdings=yes&svc.fulltext=yes

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 22

SP - 149

EP - 167

JO - Samfundslederskab i Skandinavien

JF - Samfundslederskab i Skandinavien

SN - 2596-6200

IS - 2

ER -