Formål og mål i New Public Management

Ressource, begrænsning, trivialitet eller byrde?

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Abstract

Ét vigtigt princip for New Public Management (NPM) er, at mål er en god måde at konkretisere udviklingsønsker på. Udgangspunktet er, at formål skal oversættes til et nuanceret målhierarki. Dette målhierarki antages at fylde formålet ud med mål. Dilemmaet er her, at mål sjældent er det samme som de formål, man ønsker at fremme, men er kvantificeringer defineret i forlængelse heraf. Det er en styringsform, som driver forandring ved at insistere på, at det er muligt, om end på det givne tidspunkt uklart, hvordan at skabe ikke blot forandring, men forbedring. Da forandring ikke er det samme som forbedring, er der et muligt gap mellem formål og mål. Men hvordan ser et sådant gap ud? Og hvordan ville en ledelsesmæssig indsats kunne hjælpe med at håndtere det? Dette todelte spørgsmål organiserer denne artikel.
Original languageDanish
JournalSamfundslederskab i Skandinavien
Volume33
Issue number3
Pages (from-to)222-235
Number of pages14
ISSN2596-6200
DOIs
Publication statusPublished - 2018

Cite this

@article{ff11476e3c3145c598f2b879d34f3072,
title = "Form{\aa}l og m{\aa}l i New Public Management: Ressource, begr{\ae}nsning, trivialitet eller byrde?",
abstract = "{\'E}t vigtigt princip for New Public Management (NPM) er, at m{\aa}l er en god m{\aa}de at konkretisere udviklings{\o}nsker p{\aa}. Udgangspunktet er, at form{\aa}l skal overs{\ae}ttes til et nuanceret m{\aa}lhierarki. Dette m{\aa}lhierarki antages at fylde form{\aa}let ud med m{\aa}l. Dilemmaet er her, at m{\aa}l sj{\ae}ldent er det samme som de form{\aa}l, man {\o}nsker at fremme, men er kvantificeringer defineret i forl{\ae}ngelse heraf. Det er en styringsform, som driver forandring ved at insistere p{\aa}, at det er muligt, om end p{\aa} det givne tidspunkt uklart, hvordan at skabe ikke blot forandring, men forbedring. Da forandring ikke er det samme som forbedring, er der et muligt gap mellem form{\aa}l og m{\aa}l. Men hvordan ser et s{\aa}dant gap ud? Og hvordan ville en ledelsesm{\ae}ssig indsats kunne hj{\ae}lpe med at h{\aa}ndtere det? Dette todelte sp{\o}rgsm{\aa}l organiserer denne artikel.",
author = "Jan Mouritsen",
year = "2018",
doi = "10.22439/sis.v33i3.5551",
language = "Dansk",
volume = "33",
pages = "222--235",
journal = "Samfundslederskab i Skandinavien",
issn = "2596-6200",
publisher = "DenOffentlige",
number = "3",

}

Formål og mål i New Public Management : Ressource, begrænsning, trivialitet eller byrde? / Mouritsen, Jan.

In: Samfundslederskab i Skandinavien, Vol. 33, No. 3, 2018, p. 222-235.

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

TY - JOUR

T1 - Formål og mål i New Public Management

T2 - Ressource, begrænsning, trivialitet eller byrde?

AU - Mouritsen, Jan

PY - 2018

Y1 - 2018

N2 - Ét vigtigt princip for New Public Management (NPM) er, at mål er en god måde at konkretisere udviklingsønsker på. Udgangspunktet er, at formål skal oversættes til et nuanceret målhierarki. Dette målhierarki antages at fylde formålet ud med mål. Dilemmaet er her, at mål sjældent er det samme som de formål, man ønsker at fremme, men er kvantificeringer defineret i forlængelse heraf. Det er en styringsform, som driver forandring ved at insistere på, at det er muligt, om end på det givne tidspunkt uklart, hvordan at skabe ikke blot forandring, men forbedring. Da forandring ikke er det samme som forbedring, er der et muligt gap mellem formål og mål. Men hvordan ser et sådant gap ud? Og hvordan ville en ledelsesmæssig indsats kunne hjælpe med at håndtere det? Dette todelte spørgsmål organiserer denne artikel.

AB - Ét vigtigt princip for New Public Management (NPM) er, at mål er en god måde at konkretisere udviklingsønsker på. Udgangspunktet er, at formål skal oversættes til et nuanceret målhierarki. Dette målhierarki antages at fylde formålet ud med mål. Dilemmaet er her, at mål sjældent er det samme som de formål, man ønsker at fremme, men er kvantificeringer defineret i forlængelse heraf. Det er en styringsform, som driver forandring ved at insistere på, at det er muligt, om end på det givne tidspunkt uklart, hvordan at skabe ikke blot forandring, men forbedring. Da forandring ikke er det samme som forbedring, er der et muligt gap mellem formål og mål. Men hvordan ser et sådant gap ud? Og hvordan ville en ledelsesmæssig indsats kunne hjælpe med at håndtere det? Dette todelte spørgsmål organiserer denne artikel.

U2 - 10.22439/sis.v33i3.5551

DO - 10.22439/sis.v33i3.5551

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 33

SP - 222

EP - 235

JO - Samfundslederskab i Skandinavien

JF - Samfundslederskab i Skandinavien

SN - 2596-6200

IS - 3

ER -