Europa-Parlamentet og Repræsentation af De Nordiske Befolkninger

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Abstract

Europaparlamentet (EP) har gennem de seneste årtier oplevet stigende magtbeføjelser og agerer nu medlovgiver på store dele af lovgivningsarbejdet i Den Europæiske Union (EU). En sådan udvikling medfører et øget fokus på, hvordan EP konstitueres som aktør, samt hvem det søger at repræsentere. Denne artikel undersøger repræsentationsmæssige aspekter af EP. Artiklen tager udgangspunkt i Hanna Pitkins (1967) fire klassiske typer af repræsentation: Formalistisk, symbolsk, deskriptiv og substantiel med det formål at nuancere spørgsmålet om nordiske befolkningers repræsentation i EP. Analysen er begrænset til de nordiske lande i EU: Danmark, Finland og Sverige, da det muliggør en stringent sammenligning af potentielle kilder til variation med adskillelige baggrundsvariable holdt konstant. Artiklen finder i en nordisk kontekst intet bevis for den generelle overbevisning, at ældre mænd skulle bestride en signifikant, disproportional andel af pladserne i EP. Artiklen dokumenterer i stedet mulige udfordringer, når det kommer til den symbolske repræsentation, idet de nordiske befolkninger føler sig afkoblet fra deres MEP’er.
Original languageDanish
JournalØkonomi og Politik
Volume87
Issue number2
Pages (from-to)57-70
Number of pages14
ISSN0030-1906
Publication statusPublished - 2014
Externally publishedYes

Cite this

@article{60d1d8cfaf734bb1ab5142b1d2435a9e,
title = "Europa-Parlamentet og Repr{\ae}sentation af De Nordiske Befolkninger",
abstract = "Europaparlamentet (EP) har gennem de seneste {\aa}rtier oplevet stigende magtbef{\o}jelser og agerer nu medlovgiver p{\aa} store dele af lovgivningsarbejdet i Den Europ{\ae}iske Union (EU). En s{\aa}dan udvikling medf{\o}rer et {\o}get fokus p{\aa}, hvordan EP konstitueres som akt{\o}r, samt hvem det s{\o}ger at repr{\ae}sentere. Denne artikel unders{\o}ger repr{\ae}sentationsm{\ae}ssige aspekter af EP. Artiklen tager udgangspunkt i Hanna Pitkins (1967) fire klassiske typer af repr{\ae}sentation: Formalistisk, symbolsk, deskriptiv og substantiel med det form{\aa}l at nuancere sp{\o}rgsm{\aa}let om nordiske befolkningers repr{\ae}sentation i EP. Analysen er begr{\ae}nset til de nordiske lande i EU: Danmark, Finland og Sverige, da det muligg{\o}r en stringent sammenligning af potentielle kilder til variation med adskillelige baggrundsvariable holdt konstant. Artiklen finder i en nordisk kontekst intet bevis for den generelle overbevisning, at {\ae}ldre m{\ae}nd skulle bestride en signifikant, disproportional andel af pladserne i EP. Artiklen dokumenterer i stedet mulige udfordringer, n{\aa}r det kommer til den symbolske repr{\ae}sentation, idet de nordiske befolkninger f{\o}ler sig afkoblet fra deres MEP’er.",
author = "Jensen, {Mads Dagnis}",
year = "2014",
language = "Dansk",
volume = "87",
pages = "57--70",
journal = "{\O}konomi og Politik",
issn = "0030-1906",
publisher = "Dj{\o}f Forlag",
number = "2",

}

Europa-Parlamentet og Repræsentation af De Nordiske Befolkninger. / Jensen, Mads Dagnis.

In: Økonomi og Politik, Vol. 87, No. 2, 2014, p. 57-70.

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

TY - JOUR

T1 - Europa-Parlamentet og Repræsentation af De Nordiske Befolkninger

AU - Jensen, Mads Dagnis

PY - 2014

Y1 - 2014

N2 - Europaparlamentet (EP) har gennem de seneste årtier oplevet stigende magtbeføjelser og agerer nu medlovgiver på store dele af lovgivningsarbejdet i Den Europæiske Union (EU). En sådan udvikling medfører et øget fokus på, hvordan EP konstitueres som aktør, samt hvem det søger at repræsentere. Denne artikel undersøger repræsentationsmæssige aspekter af EP. Artiklen tager udgangspunkt i Hanna Pitkins (1967) fire klassiske typer af repræsentation: Formalistisk, symbolsk, deskriptiv og substantiel med det formål at nuancere spørgsmålet om nordiske befolkningers repræsentation i EP. Analysen er begrænset til de nordiske lande i EU: Danmark, Finland og Sverige, da det muliggør en stringent sammenligning af potentielle kilder til variation med adskillelige baggrundsvariable holdt konstant. Artiklen finder i en nordisk kontekst intet bevis for den generelle overbevisning, at ældre mænd skulle bestride en signifikant, disproportional andel af pladserne i EP. Artiklen dokumenterer i stedet mulige udfordringer, når det kommer til den symbolske repræsentation, idet de nordiske befolkninger føler sig afkoblet fra deres MEP’er.

AB - Europaparlamentet (EP) har gennem de seneste årtier oplevet stigende magtbeføjelser og agerer nu medlovgiver på store dele af lovgivningsarbejdet i Den Europæiske Union (EU). En sådan udvikling medfører et øget fokus på, hvordan EP konstitueres som aktør, samt hvem det søger at repræsentere. Denne artikel undersøger repræsentationsmæssige aspekter af EP. Artiklen tager udgangspunkt i Hanna Pitkins (1967) fire klassiske typer af repræsentation: Formalistisk, symbolsk, deskriptiv og substantiel med det formål at nuancere spørgsmålet om nordiske befolkningers repræsentation i EP. Analysen er begrænset til de nordiske lande i EU: Danmark, Finland og Sverige, da det muliggør en stringent sammenligning af potentielle kilder til variation med adskillelige baggrundsvariable holdt konstant. Artiklen finder i en nordisk kontekst intet bevis for den generelle overbevisning, at ældre mænd skulle bestride en signifikant, disproportional andel af pladserne i EP. Artiklen dokumenterer i stedet mulige udfordringer, når det kommer til den symbolske repræsentation, idet de nordiske befolkninger føler sig afkoblet fra deres MEP’er.

UR - https://sfx-45cbs.hosted.exlibrisgroup.com/45cbs?url_ver=Z39.88-2004&url_ctx_fmt=info:ofi/fmt:kev:mtx:ctx&ctx_enc=info:ofi/enc:UTF-8&ctx_ver=Z39.88-2004&rfr_id=info:sid/sfxit.com:azlist&sfx.ignore_date_threshold=1&rft.object_id=110978976475913&rft.object_portfolio_id=&svc.holdings=yes&svc.fulltext=yes

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 87

SP - 57

EP - 70

JO - Økonomi og Politik

JF - Økonomi og Politik

SN - 0030-1906

IS - 2

ER -