Det tværgående magtnetværk: Magteliten som toppen af de vigtigste sektorer i Danmark

  Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

  Abstract

  Denne forskningsnote identificerer den danske magtelite og undersøger dens sammensætning ved hjælp af netværksanalyse anvendt på det samlede danske magtnetværk 2012-13. Der gives en beskrivelse af tværsektorielle forbindelser i magtnetværket med særligt fokus på magtelitens betydning for sammenhængskraften i netværket. Det samlede magtnetværk består af 5.079 affiliations- netværk, som er indsamlet ved hjælp af den såkaldt inklusive metode. En kerne på 423 personer identificeres (magteliten), hvor koncentrationen af magtfulde forbindelser er særlig stor. Kernen er domineret af erhvervslivet, men er ligeledes et integrerende led mellem institutioner fra erhvervsliv, stat, fagbevægelse og uddannelses- og forskningsverden. Vi beregner desuden odds-ratio for sektorspecifik netværkscentralitet og finder, at personer fra sektorer, som er velrepræsenteret i kernen, har betydeligt højere sandsynlighed end forventeligt for at være velforbundne i andre sektorer.
  Original languageDanish
  JournalDansk Sociologi
  Volume26
  Issue number3
  Pages (from-to)107-113
  ISSN0905-5908
  Publication statusPublished - 2015

  Cite this

  @article{a9560b0c512348678c58e17065ed06eb,
  title = "Det tv{\ae}rg{\aa}ende magtnetv{\ae}rk: Magteliten som toppen af de vigtigste sektorer i Danmark",
  abstract = "Denne forskningsnote identificerer den danske magtelite og unders{\o}ger dens sammens{\ae}tning ved hj{\ae}lp af netv{\ae}rksanalyse anvendt p{\aa} det samlede danske magtnetv{\ae}rk 2012-13. Der gives en beskrivelse af tv{\ae}rsektorielle forbindelser i magtnetv{\ae}rket med s{\ae}rligt fokus p{\aa} magtelitens betydning for sammenh{\ae}ngskraften i netv{\ae}rket. Det samlede magtnetv{\ae}rk best{\aa}r af 5.079 affiliations- netv{\ae}rk, som er indsamlet ved hj{\ae}lp af den s{\aa}kaldt inklusive metode. En kerne p{\aa} 423 personer identificeres (magteliten), hvor koncentrationen af magtfulde forbindelser er s{\ae}rlig stor. Kernen er domineret af erhvervslivet, men er ligeledes et integrerende led mellem institutioner fra erhvervsliv, stat, fagbev{\ae}gelse og uddannelses- og forskningsverden. Vi beregner desuden odds-ratio for sektorspecifik netv{\ae}rkscentralitet og finder, at personer fra sektorer, som er velrepr{\ae}senteret i kernen, har betydeligt h{\o}jere sandsynlighed end forventeligt for at v{\ae}re velforbundne i andre sektorer.",
  keywords = "Elite, Elite integration, Institutionelle ordner, Magt, Netv{\ae}rk",
  author = "{Grau Larsen}, Anton and Christoph Ellersgaard",
  year = "2015",
  language = "Dansk",
  volume = "26",
  pages = "107--113",
  journal = "Dansk Sociologi",
  issn = "0905-5908",
  publisher = "Dansk Sociologforening",
  number = "3",

  }

  Det tværgående magtnetværk : Magteliten som toppen af de vigtigste sektorer i Danmark. / Grau Larsen, Anton; Ellersgaard, Christoph.

  In: Dansk Sociologi, Vol. 26, No. 3, 2015, p. 107-113.

  Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

  TY - JOUR

  T1 - Det tværgående magtnetværk

  T2 - Magteliten som toppen af de vigtigste sektorer i Danmark

  AU - Grau Larsen, Anton

  AU - Ellersgaard, Christoph

  PY - 2015

  Y1 - 2015

  N2 - Denne forskningsnote identificerer den danske magtelite og undersøger dens sammensætning ved hjælp af netværksanalyse anvendt på det samlede danske magtnetværk 2012-13. Der gives en beskrivelse af tværsektorielle forbindelser i magtnetværket med særligt fokus på magtelitens betydning for sammenhængskraften i netværket. Det samlede magtnetværk består af 5.079 affiliations- netværk, som er indsamlet ved hjælp af den såkaldt inklusive metode. En kerne på 423 personer identificeres (magteliten), hvor koncentrationen af magtfulde forbindelser er særlig stor. Kernen er domineret af erhvervslivet, men er ligeledes et integrerende led mellem institutioner fra erhvervsliv, stat, fagbevægelse og uddannelses- og forskningsverden. Vi beregner desuden odds-ratio for sektorspecifik netværkscentralitet og finder, at personer fra sektorer, som er velrepræsenteret i kernen, har betydeligt højere sandsynlighed end forventeligt for at være velforbundne i andre sektorer.

  AB - Denne forskningsnote identificerer den danske magtelite og undersøger dens sammensætning ved hjælp af netværksanalyse anvendt på det samlede danske magtnetværk 2012-13. Der gives en beskrivelse af tværsektorielle forbindelser i magtnetværket med særligt fokus på magtelitens betydning for sammenhængskraften i netværket. Det samlede magtnetværk består af 5.079 affiliations- netværk, som er indsamlet ved hjælp af den såkaldt inklusive metode. En kerne på 423 personer identificeres (magteliten), hvor koncentrationen af magtfulde forbindelser er særlig stor. Kernen er domineret af erhvervslivet, men er ligeledes et integrerende led mellem institutioner fra erhvervsliv, stat, fagbevægelse og uddannelses- og forskningsverden. Vi beregner desuden odds-ratio for sektorspecifik netværkscentralitet og finder, at personer fra sektorer, som er velrepræsenteret i kernen, har betydeligt højere sandsynlighed end forventeligt for at være velforbundne i andre sektorer.

  KW - Elite

  KW - Elite integration

  KW - Institutionelle ordner

  KW - Magt

  KW - Netværk

  UR - http://sfx-45cbs.hosted.exlibrisgroup.com/45cbs?url_ver=Z39.88-2004&url_ctx_fmt=info:ofi/fmt:kev:mtx:ctx&ctx_enc=info:ofi/enc:UTF-8&ctx_ver=Z39.88-2004&rfr_id=info:sid/sfxit.com:azlist&sfx.ignore_date_threshold=1&rft.object_id=960238563187

  M3 - Tidsskriftartikel

  VL - 26

  SP - 107

  EP - 113

  JO - Dansk Sociologi

  JF - Dansk Sociologi

  SN - 0905-5908

  IS - 3

  ER -