Den moderate revolution

Arbejds- og ledelsesforhold i ny-økonomiske virksomheder

Research output: Working paperResearch

Abstract

Organisations- og ledelsesformerne er studeret i 5 "ny-økonomiske" virksomheder, der formodes at illustrere fremtidens organisationsformer. Virksomhederne er udvalgt, fordi de er præget af relativt højt tempo og tidskrav, fleksibel organisation og selvledelse, en sammenglidning mellem ude og inde, højtuddannede unge medarbejdere og viden som produktionsfaktor. I praksis viser det sig, at der er højt tempo - og en noget kaotisk dagligdag, og at de fungerer i et miljø med meget viden - men med endnu mere uvidenhed. Fleksibiliteten, selvledelsen og sammenglidningen mellem ude og inde er nok større end i "normale" industrivirksomheder, men den er absolut set begrænset. Årsagerne til denne kun "moderate revolution" af organisationsformerne diskuteres: Er det fordi klassisk organisation og social nærkontakt er nødvendig i den nye økonomi, eller er det manglende fantasi og tryghedsbehov? Begge muligheder holdes åbne. Endelig drøftes, om udviklingen er på vej til at realisere en utopi eller dystopi om fremtidens arbejdsplads. Væsentlige dystopiske træk fremhæves.
Original languageDanish
Place of PublicationKøbenhavn
PublisherCenter for Virksomhedsudvikling og Ledelse, Copenhagen Business School
Number of pages35
ISBN (Print)8791757010
Publication statusPublished - 2006

Cite this

Larsen, B. (2006). Den moderate revolution: Arbejds- og ledelsesforhold i ny-økonomiske virksomheder. København: Center for Virksomhedsudvikling og Ledelse, Copenhagen Business School.
Larsen, Bøje. / Den moderate revolution : Arbejds- og ledelsesforhold i ny-økonomiske virksomheder. København : Center for Virksomhedsudvikling og Ledelse, Copenhagen Business School, 2006.
@techreport{cf0566f0f8ad11db9160000ea68e967b,
title = "Den moderate revolution: Arbejds- og ledelsesforhold i ny-{\o}konomiske virksomheder",
abstract = "Organisations- og ledelsesformerne er studeret i 5 {"}ny-{\o}konomiske{"} virksomheder, der formodes at illustrere fremtidens organisationsformer. Virksomhederne er udvalgt, fordi de er pr{\ae}get af relativt h{\o}jt tempo og tidskrav, fleksibel organisation og selvledelse, en sammenglidning mellem ude og inde, h{\o}jtuddannede unge medarbejdere og viden som produktionsfaktor. I praksis viser det sig, at der er h{\o}jt tempo - og en noget kaotisk dagligdag, og at de fungerer i et milj{\o} med meget viden - men med endnu mere uvidenhed. Fleksibiliteten, selvledelsen og sammenglidningen mellem ude og inde er nok st{\o}rre end i {"}normale{"} industrivirksomheder, men den er absolut set begr{\ae}nset. {\AA}rsagerne til denne kun {"}moderate revolution{"} af organisationsformerne diskuteres: Er det fordi klassisk organisation og social n{\ae}rkontakt er n{\o}dvendig i den nye {\o}konomi, eller er det manglende fantasi og tryghedsbehov? Begge muligheder holdes {\aa}bne. Endelig dr{\o}ftes, om udviklingen er p{\aa} vej til at realisere en utopi eller dystopi om fremtidens arbejdsplads. V{\ae}sentlige dystopiske tr{\ae}k fremh{\ae}ves.",
keywords = "x",
author = "B{\o}je Larsen",
year = "2006",
language = "Dansk",
isbn = "8791757010",
publisher = "Center for Virksomhedsudvikling og Ledelse, Copenhagen Business School",
type = "WorkingPaper",
institution = "Center for Virksomhedsudvikling og Ledelse, Copenhagen Business School",

}

Larsen, B 2006 'Den moderate revolution: Arbejds- og ledelsesforhold i ny-økonomiske virksomheder' Center for Virksomhedsudvikling og Ledelse, Copenhagen Business School, København.

Den moderate revolution : Arbejds- og ledelsesforhold i ny-økonomiske virksomheder. / Larsen, Bøje.

København : Center for Virksomhedsudvikling og Ledelse, Copenhagen Business School, 2006.

Research output: Working paperResearch

TY - UNPB

T1 - Den moderate revolution

T2 - Arbejds- og ledelsesforhold i ny-økonomiske virksomheder

AU - Larsen, Bøje

PY - 2006

Y1 - 2006

N2 - Organisations- og ledelsesformerne er studeret i 5 "ny-økonomiske" virksomheder, der formodes at illustrere fremtidens organisationsformer. Virksomhederne er udvalgt, fordi de er præget af relativt højt tempo og tidskrav, fleksibel organisation og selvledelse, en sammenglidning mellem ude og inde, højtuddannede unge medarbejdere og viden som produktionsfaktor. I praksis viser det sig, at der er højt tempo - og en noget kaotisk dagligdag, og at de fungerer i et miljø med meget viden - men med endnu mere uvidenhed. Fleksibiliteten, selvledelsen og sammenglidningen mellem ude og inde er nok større end i "normale" industrivirksomheder, men den er absolut set begrænset. Årsagerne til denne kun "moderate revolution" af organisationsformerne diskuteres: Er det fordi klassisk organisation og social nærkontakt er nødvendig i den nye økonomi, eller er det manglende fantasi og tryghedsbehov? Begge muligheder holdes åbne. Endelig drøftes, om udviklingen er på vej til at realisere en utopi eller dystopi om fremtidens arbejdsplads. Væsentlige dystopiske træk fremhæves.

AB - Organisations- og ledelsesformerne er studeret i 5 "ny-økonomiske" virksomheder, der formodes at illustrere fremtidens organisationsformer. Virksomhederne er udvalgt, fordi de er præget af relativt højt tempo og tidskrav, fleksibel organisation og selvledelse, en sammenglidning mellem ude og inde, højtuddannede unge medarbejdere og viden som produktionsfaktor. I praksis viser det sig, at der er højt tempo - og en noget kaotisk dagligdag, og at de fungerer i et miljø med meget viden - men med endnu mere uvidenhed. Fleksibiliteten, selvledelsen og sammenglidningen mellem ude og inde er nok større end i "normale" industrivirksomheder, men den er absolut set begrænset. Årsagerne til denne kun "moderate revolution" af organisationsformerne diskuteres: Er det fordi klassisk organisation og social nærkontakt er nødvendig i den nye økonomi, eller er det manglende fantasi og tryghedsbehov? Begge muligheder holdes åbne. Endelig drøftes, om udviklingen er på vej til at realisere en utopi eller dystopi om fremtidens arbejdsplads. Væsentlige dystopiske træk fremhæves.

KW - x

M3 - Working paper

SN - 8791757010

BT - Den moderate revolution

PB - Center for Virksomhedsudvikling og Ledelse, Copenhagen Business School

CY - København

ER -

Larsen B. Den moderate revolution: Arbejds- og ledelsesforhold i ny-økonomiske virksomheder. København: Center for Virksomhedsudvikling og Ledelse, Copenhagen Business School. 2006.