Virksomhedsleksikografien viser tænder: Leksikografiske løsninger i København Zoo og Fagerberg A/S

Translated title of the contribution: Corporate Lexicography up Front and Personal: Lexicographic Solutions in Copenhagen Zoo and Fagerberg A/S

  Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingArticle in proceedingsResearch

  Abstract

  I mange danske virksomheder og organisationer arbejder flere og flere medarbejdere uden sproglig uddannelse med sprog og kommunikation. Disse medarbejdere, men også de uddannede sprog- og kommunikationsmedarbejdere, har i forbindelse med løsning af højt specialiserede fagsproglige opgaver nogle særlige leksikografiske behov, ligesom virksomheden eller organisationen har nogle særlige krav til virksomhedsordbogen.

  Dette bidrag tager udgangspunkt i netop disse særlige behov. En sprogmedarbejder og en "almindelig" medarbejder i en virksomhed har i forbindelse med løsning af højt specialiserede fagsproglige opgaver for det første kognitionsorienterede behov, dvs. de har brug for at vide noget mere for at kunne løse opgaven og for det andet kommunikationsorienterede behov, dvs. de har brug for hjælp til at kunne kommunikere effektivt.

  Med henblik på netop at tilfredsstille disse behov i virksomhedsordbøgerne ZooLex og FagerbergLex i virksomhederne København Zoo og Fagerberg A/S, blev konvergensprincippet videreudviklet. Konvergensprincippet sikrer omfattende integration af den leksikografiske ordbogsartikel, internettet som tekstkorpus, virksomhedens intranet som tekstkorpus, nationale tekstkorpora samt de virksomhedsspecifikke tekstkorpora, og der argumenteres i bidraget for, at netop dette princip understøtter de kognitive og kommunikative leksikografiske funktioner og at fremgangsmåden opfylder virksomhedens krav til en virksomhedsordbog, der er værdiskabende for alle typer medarbejdere og nem at opdatere og vedligeholde.

  Den empiriske basis for dette bidrag udgøres især af teoretiske og praktiske erfaringer fra de to udviklings- og forskningsprojekter i virksomhederne København Zoo og Fagerberg A/S, hvor de to intranet-baserede virksomhedsordbøger ZooLex og FagerbergLex er under udvikling i forskellige faser. Den teoretiske basis i bidraget udgøres især af de generelle metaleksikografiske overvejelser om ordbogsfunktioner samt af de mere specifikke metaleksikografiske overvejelser om virksomhedsleksikografi og internet-leksikografi.

  Bidraget demonstrerer endelig vha. udvalgte skærmbilleder fra ZooLex og FagerbergLex, hvorledes konvergensprincippet hjælper brugeren med at løse forskellige opgaver.

  Translated title of the contributionCorporate Lexicography up Front and Personal: Lexicographic Solutions in Copenhagen Zoo and Fagerberg A/S
  Original languageDanish
  Title of host publicationNordiske studier i leksikografi 9 : Rapport fra Konference om leksikografi i Norden. Island 22.-26. maj 2007
  Number of pages15
  Place of PublicationKøbenhavn
  PublisherNordisk forening for leksikografi
  Publication date2007
  Publication statusPublished - 2007
  Event9. Konferanse om leksikografi i Norden - Akureyri, Iceland
  Duration: 22 May 200726 May 2007
  Conference number: 9

  Conference

  Conference9. Konferanse om leksikografi i Norden
  Number9
  Country/TerritoryIceland
  CityAkureyri
  Period22/05/200726/05/2007

  Cite this