Benchmarking af fjernvarmesektoren

Jens Leth Hougaard, Thomas Rønde

Research output: Book/ReportReportResearch

Abstract

I denne rapport skitserer vi udfordringerne ved at bruge benchmarking‐metoderne kendt fra vandsektoren til regulering af fjernvarmesektoren. Vi vurderer, at metoderne kræver, at alle enheder opererer under de samme teknologiske og økonomiske rammevilkår. På grund af en stærkt heterogen produktionsstruktur blandt fjernvarmeværkerne vil det derfor være nødvendigt at splitte værkerne op i mere sammenlignelige undergrupper. Hvis disse undergrupper bliver for små, vil metoderne finde, at mange værker er fuldt efficiente. Dette vil – imod hensigten med loven – mindske effektivisering‐presset på selskaberne. Man kan også frygte, at datamaterialet for nogle undergrupper bliver for ”tyndt” til at kunne bruge metoderne meningsfuldt idet de estimerede effektiviseringspotentialer bliver meget usikre.
Original languageDanish
Place of PublicationFrederiksberg
PublisherDansk Energi
Number of pages13
Commissioning bodyDansk Energi
Publication statusPublished - Nov 2018

Cite this

Hougaard, J. L., & Rønde, T. (2018). Benchmarking af fjernvarmesektoren. Frederiksberg: Dansk Energi.
Hougaard, Jens Leth ; Rønde, Thomas. / Benchmarking af fjernvarmesektoren. Frederiksberg : Dansk Energi, 2018. 13 p.
@book{adf8a2a010514845ab1715dc55609139,
title = "Benchmarking af fjernvarmesektoren",
abstract = "I denne rapport skitserer vi udfordringerne ved at bruge benchmarking‐metoderne kendt fra vandsektoren til regulering af fjernvarmesektoren. Vi vurderer, at metoderne kr{\ae}ver, at alle enheder opererer under de samme teknologiske og {\o}konomiske rammevilk{\aa}r. P{\aa} grund af en st{\ae}rkt heterogen produktionsstruktur blandt fjernvarmev{\ae}rkerne vil det derfor v{\ae}re n{\o}dvendigt at splitte v{\ae}rkerne op i mere sammenlignelige undergrupper. Hvis disse undergrupper bliver for sm{\aa}, vil metoderne finde, at mange v{\ae}rker er fuldt efficiente. Dette vil – imod hensigten med loven – mindske effektivisering‐presset p{\aa} selskaberne. Man kan ogs{\aa} frygte, at datamaterialet for nogle undergrupper bliver for ”tyndt” til at kunne bruge metoderne meningsfuldt idet de estimerede effektiviseringspotentialer bliver meget usikre.",
author = "Hougaard, {Jens Leth} and Thomas R{\o}nde",
year = "2018",
month = "11",
language = "Dansk",
publisher = "Dansk Energi",
address = "Danmark",

}

Hougaard, JL & Rønde, T 2018, Benchmarking af fjernvarmesektoren. Dansk Energi, Frederiksberg.

Benchmarking af fjernvarmesektoren. / Hougaard, Jens Leth; Rønde, Thomas.

Frederiksberg : Dansk Energi, 2018. 13 p.

Research output: Book/ReportReportResearch

TY - RPRT

T1 - Benchmarking af fjernvarmesektoren

AU - Hougaard, Jens Leth

AU - Rønde, Thomas

PY - 2018/11

Y1 - 2018/11

N2 - I denne rapport skitserer vi udfordringerne ved at bruge benchmarking‐metoderne kendt fra vandsektoren til regulering af fjernvarmesektoren. Vi vurderer, at metoderne kræver, at alle enheder opererer under de samme teknologiske og økonomiske rammevilkår. På grund af en stærkt heterogen produktionsstruktur blandt fjernvarmeværkerne vil det derfor være nødvendigt at splitte værkerne op i mere sammenlignelige undergrupper. Hvis disse undergrupper bliver for små, vil metoderne finde, at mange værker er fuldt efficiente. Dette vil – imod hensigten med loven – mindske effektivisering‐presset på selskaberne. Man kan også frygte, at datamaterialet for nogle undergrupper bliver for ”tyndt” til at kunne bruge metoderne meningsfuldt idet de estimerede effektiviseringspotentialer bliver meget usikre.

AB - I denne rapport skitserer vi udfordringerne ved at bruge benchmarking‐metoderne kendt fra vandsektoren til regulering af fjernvarmesektoren. Vi vurderer, at metoderne kræver, at alle enheder opererer under de samme teknologiske og økonomiske rammevilkår. På grund af en stærkt heterogen produktionsstruktur blandt fjernvarmeværkerne vil det derfor være nødvendigt at splitte værkerne op i mere sammenlignelige undergrupper. Hvis disse undergrupper bliver for små, vil metoderne finde, at mange værker er fuldt efficiente. Dette vil – imod hensigten med loven – mindske effektivisering‐presset på selskaberne. Man kan også frygte, at datamaterialet for nogle undergrupper bliver for ”tyndt” til at kunne bruge metoderne meningsfuldt idet de estimerede effektiviseringspotentialer bliver meget usikre.

M3 - Rapport

BT - Benchmarking af fjernvarmesektoren

PB - Dansk Energi

CY - Frederiksberg

ER -

Hougaard JL, Rønde T. Benchmarking af fjernvarmesektoren. Frederiksberg: Dansk Energi, 2018. 13 p.