Barriere for studerendes læring af holistisk systemudvikling

Sabine Madsen, Karin Tweddell Levinsen

  Research output: Working paperResearch

  Abstract

  Ud fra aktionsforskning af faget Informationsbehandling på bachelorprogrammet HA/DØK ved Copenhagen Business School undersøger vi i denne artikel hvilke barriere de studerende oplever i forbindelse med læring af holistisk systemudvikling og hvorfor. Siden 1980'erne har man i (dele af) litteraturen anset den 'gode' systemudvikler for at være en, der kunne fungere som brobygger mellem brugere og programmører og navigere ubesværet inden for og imellem anvendelses- og problemområdet (dvs. mellem brugernes og IT systemets område og opgaver). HA/DØK uddannelsen blev udviklet for at uddanne studerende med brobyggerkompetencer. En summativ kvalitetsvurdering har dog vist, at der eksisterer et misforhold mellem den uddannelsesmæssige intention og de studerendes faktiske læring og eksamenspræstationer på faget Informationsbehandling. Vores undersøgelse af dette misforhold viser, at mens de studerende er gode til at tænke og handle udfra problemområdet,så kæmper alle studerende uanset fagligt niveau med at nå de læringsmål, der omhandler forståelse for og inddragelse af viden om anvendelsesområdet. Vi foreslår, at de studerendes vanskeligheder skyldes, at de pga. HA/DØK studiet tilrettelæggelse allerede er proficiente funktionalister når de starter på Informationsbehandling, mens de i forhold til anvendelsesområdet må betegnes som novicer. Vi opridser forskellige alternativer til at hjælpe de studerende med at overvinde barriererne og/eller opfylde læringsmålene.
  Original languageDanish
  Place of PublicationFrederiksberg
  PublisherDepartment of Informatics INF, Copenhagen Business School
  Number of pages17
  Publication statusPublished - 2007
  SeriesWorking Paper / Institut for Informatik. Handelshøjskolen i København
  Number2-2007
  ISSN1399-1779

  Cite this

  Madsen, S., & Tweddell Levinsen, K. (2007). Barriere for studerendes læring af holistisk systemudvikling. Frederiksberg: Department of Informatics INF, Copenhagen Business School. Working Paper / Institut for Informatik. Handelshøjskolen i København, No. 2-2007
  Madsen, Sabine ; Tweddell Levinsen, Karin. / Barriere for studerendes læring af holistisk systemudvikling. Frederiksberg : Department of Informatics INF, Copenhagen Business School, 2007. (Working Paper / Institut for Informatik. Handelshøjskolen i København; No. 2-2007).
  @techreport{4bc6b9c02eb711dc9d0d000ea68e967b,
  title = "Barriere for studerendes l{\ae}ring af holistisk systemudvikling",
  abstract = "Ud fra aktionsforskning af faget Informationsbehandling p{\aa} bachelorprogrammet HA/D{\O}K ved Copenhagen Business School unders{\o}ger vi i denne artikel hvilke barriere de studerende oplever i forbindelse med l{\ae}ring af holistisk systemudvikling og hvorfor. Siden 1980'erne har man i (dele af) litteraturen anset den 'gode' systemudvikler for at v{\ae}re en, der kunne fungere som brobygger mellem brugere og programm{\o}rer og navigere ubesv{\ae}ret inden for og imellem anvendelses- og problemomr{\aa}det (dvs. mellem brugernes og IT systemets omr{\aa}de og opgaver). HA/D{\O}K uddannelsen blev udviklet for at uddanne studerende med brobyggerkompetencer. En summativ kvalitetsvurdering har dog vist, at der eksisterer et misforhold mellem den uddannelsesm{\ae}ssige intention og de studerendes faktiske l{\ae}ring og eksamenspr{\ae}stationer p{\aa} faget Informationsbehandling. Vores unders{\o}gelse af dette misforhold viser, at mens de studerende er gode til at t{\ae}nke og handle udfra problemomr{\aa}det,s{\aa} k{\ae}mper alle studerende uanset fagligt niveau med at n{\aa} de l{\ae}ringsm{\aa}l, der omhandler forst{\aa}else for og inddragelse af viden om anvendelsesomr{\aa}det. Vi foresl{\aa}r, at de studerendes vanskeligheder skyldes, at de pga. HA/D{\O}K studiet tilrettel{\ae}ggelse allerede er proficiente funktionalister n{\aa}r de starter p{\aa} Informationsbehandling, mens de i forhold til anvendelsesomr{\aa}det m{\aa} betegnes som novicer. Vi opridser forskellige alternativer til at hj{\ae}lpe de studerende med at overvinde barriererne og/eller opfylde l{\ae}ringsm{\aa}lene.",
  author = "Sabine Madsen and {Tweddell Levinsen}, Karin",
  year = "2007",
  language = "Dansk",
  series = "Working Paper / Institut for Informatik. Handelsh{\o}jskolen i K{\o}benhavn",
  publisher = "Department of Informatics INF, Copenhagen Business School",
  number = "2-2007",
  address = "Danmark",
  type = "WorkingPaper",
  institution = "Department of Informatics INF, Copenhagen Business School",

  }

  Madsen, S & Tweddell Levinsen, K 2007 'Barriere for studerendes læring af holistisk systemudvikling' Department of Informatics INF, Copenhagen Business School, Frederiksberg.

  Barriere for studerendes læring af holistisk systemudvikling. / Madsen, Sabine; Tweddell Levinsen, Karin.

  Frederiksberg : Department of Informatics INF, Copenhagen Business School, 2007.

  Research output: Working paperResearch

  TY - UNPB

  T1 - Barriere for studerendes læring af holistisk systemudvikling

  AU - Madsen, Sabine

  AU - Tweddell Levinsen, Karin

  PY - 2007

  Y1 - 2007

  N2 - Ud fra aktionsforskning af faget Informationsbehandling på bachelorprogrammet HA/DØK ved Copenhagen Business School undersøger vi i denne artikel hvilke barriere de studerende oplever i forbindelse med læring af holistisk systemudvikling og hvorfor. Siden 1980'erne har man i (dele af) litteraturen anset den 'gode' systemudvikler for at være en, der kunne fungere som brobygger mellem brugere og programmører og navigere ubesværet inden for og imellem anvendelses- og problemområdet (dvs. mellem brugernes og IT systemets område og opgaver). HA/DØK uddannelsen blev udviklet for at uddanne studerende med brobyggerkompetencer. En summativ kvalitetsvurdering har dog vist, at der eksisterer et misforhold mellem den uddannelsesmæssige intention og de studerendes faktiske læring og eksamenspræstationer på faget Informationsbehandling. Vores undersøgelse af dette misforhold viser, at mens de studerende er gode til at tænke og handle udfra problemområdet,så kæmper alle studerende uanset fagligt niveau med at nå de læringsmål, der omhandler forståelse for og inddragelse af viden om anvendelsesområdet. Vi foreslår, at de studerendes vanskeligheder skyldes, at de pga. HA/DØK studiet tilrettelæggelse allerede er proficiente funktionalister når de starter på Informationsbehandling, mens de i forhold til anvendelsesområdet må betegnes som novicer. Vi opridser forskellige alternativer til at hjælpe de studerende med at overvinde barriererne og/eller opfylde læringsmålene.

  AB - Ud fra aktionsforskning af faget Informationsbehandling på bachelorprogrammet HA/DØK ved Copenhagen Business School undersøger vi i denne artikel hvilke barriere de studerende oplever i forbindelse med læring af holistisk systemudvikling og hvorfor. Siden 1980'erne har man i (dele af) litteraturen anset den 'gode' systemudvikler for at være en, der kunne fungere som brobygger mellem brugere og programmører og navigere ubesværet inden for og imellem anvendelses- og problemområdet (dvs. mellem brugernes og IT systemets område og opgaver). HA/DØK uddannelsen blev udviklet for at uddanne studerende med brobyggerkompetencer. En summativ kvalitetsvurdering har dog vist, at der eksisterer et misforhold mellem den uddannelsesmæssige intention og de studerendes faktiske læring og eksamenspræstationer på faget Informationsbehandling. Vores undersøgelse af dette misforhold viser, at mens de studerende er gode til at tænke og handle udfra problemområdet,så kæmper alle studerende uanset fagligt niveau med at nå de læringsmål, der omhandler forståelse for og inddragelse af viden om anvendelsesområdet. Vi foreslår, at de studerendes vanskeligheder skyldes, at de pga. HA/DØK studiet tilrettelæggelse allerede er proficiente funktionalister når de starter på Informationsbehandling, mens de i forhold til anvendelsesområdet må betegnes som novicer. Vi opridser forskellige alternativer til at hjælpe de studerende med at overvinde barriererne og/eller opfylde læringsmålene.

  M3 - Working paper

  T3 - Working Paper / Institut for Informatik. Handelshøjskolen i København

  BT - Barriere for studerendes læring af holistisk systemudvikling

  PB - Department of Informatics INF, Copenhagen Business School

  CY - Frederiksberg

  ER -

  Madsen S, Tweddell Levinsen K. Barriere for studerendes læring af holistisk systemudvikling. Frederiksberg: Department of Informatics INF, Copenhagen Business School. 2007.