Barndom og risiko med Morten Holm: Investering på hjernen ; EP20

Morten Holm (Performer), Emil Manthey (Producer)

Research output: Non-textual formSound/Visual production (digital)Communication

Abstract

I psykologien er man opmærksom på, at vi kan have forhold i fortiden, der påvirker os. I økonomien tager man gerne udgangspunkt i at vi er rationelle beslutningstagere. De to udgangspunkter passer ikke helt sammen og nu har CBS kigget på data, der indikerer at psykologerne har ret – også når det handler om økonomi.
Morten Holm er PhD og lektor på CBS’ institut for regnskab. Det lyder måske lidt kedeligt og meget fokuseret på tal, men Morten blander også adfærd ind i sin hverdag.
I Danmark indsamler det offentlige rigtig mange datapunkter på alle os indbyggere. Vores CPR-register er relativt unikt, og med baggrund i det, kan man lære en masse om den enkelte. Eller man kan lære noget om danskerne, hvilket er muligt for forskere, der kan få adgang til disse data til forskning.
Fra 1980 er disse data meget dækkende og kan derfor bruges i forskning. Data er naturligvis anonymiserede og der stilles en række krav til forskernes arbejde med oplysningerne.
De første seks år
I forskningen har Morten Holm og hans kolleger valgt at fokusere på børns første seks år for at se om det har indflydelse på deres økonomi fremover. Noget indikerer at en række faktorer spiller kraftigt ind på din økonomi som voksen, blandt andet:
hvor du er vokset op – helt ned på gadeniveau
din familiesammensætning – en eller to forældre
Økonomi er noget vi arver fra vores forældre – på flere måder! Måske man skal inddrage det i dialogen om risikoprofiler i fremtiden. Nogen skal måske nudges til en lavere risikovillighed og andre til en højere
Original languageDanish
Publication date7 Jun 2022
Place of PublicationKolding
Media of outputPodcasts
Size53:15
Publication statusPublished - 7 Jun 2022

Cite this