Bankers kapitalomkostninger: Hvad koster mere egenkapital for en bank?

Jens Dick-Nielsen, Jacob Gyntelberg, Christoffer Thimsen

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

2 Downloads (Pure)

Abstract

Hvis egenkapital er dyr finansiering for banker, så vil øgede kapitalkrav føre til højere udlånsrenter. Højere udlånsrenter vil give lavere økonomisk aktivitet i samfundet, og derved kan der være en negativ realeffekt af højere kapitalkrav. Spørgsmålet er derfor, om egenkapital er dyr finansiering for banker? Vi viser i denne artikel, at bankers kapitalomkostninger i praksis opfører sig i overensstemmelse med Modigliani-Millers teori. Det betyder, at bankers kapitalomkostninger ikke ændrer sig væsentligt, selvom egenkapitalen øges. Der vil dog stadig være et mindre værditab for banken fra et lavere skatteskjold. Øges egenkapitalen eksempelvis med 10 procentpoint, hvilket er lidt mere end en fordobling af det nuværende niveau, vil udlånsrenterne i gennemsnit stige med 8 basispoint. Dette resultat står i skarp kontrast til flere af de eksisterende internationale studier, og understøtter argumentet om, at øget egenkapital for banker i praksis ikke fører til højere samlede finansieringsomkostninger.
Original languageDanish
JournalFinans/Invest
Issue number2
Pages (from-to)26-31
Number of pages6
ISSN0106-1798
Publication statusPublished - 2019

Cite this

Dick-Nielsen, Jens ; Gyntelberg, Jacob ; Thimsen, Christoffer. / Bankers kapitalomkostninger : Hvad koster mere egenkapital for en bank?. In: Finans/Invest. 2019 ; No. 2. pp. 26-31.
@article{ab9a46807d9845f6ae9c794434b18416,
title = "Bankers kapitalomkostninger: Hvad koster mere egenkapital for en bank?",
abstract = "Hvis egenkapital er dyr finansiering for banker, s{\aa} vil {\o}gede kapitalkrav f{\o}re til h{\o}jere udl{\aa}nsrenter. H{\o}jere udl{\aa}nsrenter vil give lavere {\o}konomisk aktivitet i samfundet, og derved kan der v{\ae}re en negativ realeffekt af h{\o}jere kapitalkrav. Sp{\o}rgsm{\aa}let er derfor, om egenkapital er dyr finansiering for banker? Vi viser i denne artikel, at bankers kapitalomkostninger i praksis opf{\o}rer sig i overensstemmelse med Modigliani-Millers teori. Det betyder, at bankers kapitalomkostninger ikke {\ae}ndrer sig v{\ae}sentligt, selvom egenkapitalen {\o}ges. Der vil dog stadig v{\ae}re et mindre v{\ae}rditab for banken fra et lavere skatteskjold. {\O}ges egenkapitalen eksempelvis med 10 procentpoint, hvilket er lidt mere end en fordobling af det nuv{\ae}rende niveau, vil udl{\aa}nsrenterne i gennemsnit stige med 8 basispoint. Dette resultat st{\aa}r i skarp kontrast til flere af de eksisterende internationale studier, og underst{\o}tter argumentet om, at {\o}get egenkapital for banker i praksis ikke f{\o}rer til h{\o}jere samlede finansieringsomkostninger.",
author = "Jens Dick-Nielsen and Jacob Gyntelberg and Christoffer Thimsen",
year = "2019",
language = "Dansk",
pages = "26--31",
journal = "Finans/Invest",
issn = "0106-1798",
number = "2",

}

Bankers kapitalomkostninger : Hvad koster mere egenkapital for en bank? / Dick-Nielsen, Jens; Gyntelberg, Jacob; Thimsen, Christoffer.

In: Finans/Invest, No. 2, 2019, p. 26-31.

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

TY - JOUR

T1 - Bankers kapitalomkostninger

T2 - Hvad koster mere egenkapital for en bank?

AU - Dick-Nielsen, Jens

AU - Gyntelberg, Jacob

AU - Thimsen, Christoffer

PY - 2019

Y1 - 2019

N2 - Hvis egenkapital er dyr finansiering for banker, så vil øgede kapitalkrav føre til højere udlånsrenter. Højere udlånsrenter vil give lavere økonomisk aktivitet i samfundet, og derved kan der være en negativ realeffekt af højere kapitalkrav. Spørgsmålet er derfor, om egenkapital er dyr finansiering for banker? Vi viser i denne artikel, at bankers kapitalomkostninger i praksis opfører sig i overensstemmelse med Modigliani-Millers teori. Det betyder, at bankers kapitalomkostninger ikke ændrer sig væsentligt, selvom egenkapitalen øges. Der vil dog stadig være et mindre værditab for banken fra et lavere skatteskjold. Øges egenkapitalen eksempelvis med 10 procentpoint, hvilket er lidt mere end en fordobling af det nuværende niveau, vil udlånsrenterne i gennemsnit stige med 8 basispoint. Dette resultat står i skarp kontrast til flere af de eksisterende internationale studier, og understøtter argumentet om, at øget egenkapital for banker i praksis ikke fører til højere samlede finansieringsomkostninger.

AB - Hvis egenkapital er dyr finansiering for banker, så vil øgede kapitalkrav føre til højere udlånsrenter. Højere udlånsrenter vil give lavere økonomisk aktivitet i samfundet, og derved kan der være en negativ realeffekt af højere kapitalkrav. Spørgsmålet er derfor, om egenkapital er dyr finansiering for banker? Vi viser i denne artikel, at bankers kapitalomkostninger i praksis opfører sig i overensstemmelse med Modigliani-Millers teori. Det betyder, at bankers kapitalomkostninger ikke ændrer sig væsentligt, selvom egenkapitalen øges. Der vil dog stadig være et mindre værditab for banken fra et lavere skatteskjold. Øges egenkapitalen eksempelvis med 10 procentpoint, hvilket er lidt mere end en fordobling af det nuværende niveau, vil udlånsrenterne i gennemsnit stige med 8 basispoint. Dette resultat står i skarp kontrast til flere af de eksisterende internationale studier, og understøtter argumentet om, at øget egenkapital for banker i praksis ikke fører til højere samlede finansieringsomkostninger.

UR - https://sfx-45cbs.hosted.exlibrisgroup.com/45cbs?url_ver=Z39.88-2004&url_ctx_fmt=info:ofi/fmt:kev:mtx:ctx&ctx_enc=info:ofi/enc:UTF-8&ctx_ver=Z39.88-2004&rfr_id=info:sid/sfxit.com:azlist&sfx.ignore_date_threshold=1&rft.object_id=1000000000378556&rft.object_portfolio_id=&svc.holdings=yes&svc.fulltext=yes

M3 - Tidsskriftartikel

SP - 26

EP - 31

JO - Finans/Invest

JF - Finans/Invest

SN - 0106-1798

IS - 2

ER -