Ansvar for borgeres økonomiske inkompetence

Steffen Andersen, Hans Jørgen Nielsen

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Abstract

Vi belyser danskernes evne til at træffe økonomiske valg og argumenterer for, at
økonomisk inkompetence (financial literacy) potentielt er en udfordring for mange. Vi definerer begrebet økonomisk kompetence og viser, at betydelige dele af en befolkning udviser stor økonomisk inkompetence. Vi viser derefter de danske familiers investeringsadfærd og konstaterer, at størstedelen handler på måder, som må ligge langt fra deres egen interesse. Uagtet eventuel professionel rådgivning har de fleste for få forskellige aktiver og for dårlig forrentning af disse få aktiver. Og dette gælder i særlig grad for den halvdel af befolkningen, der har de mindste formuer. Som Piketty (2014, kapital 12) har argumenteret for, bidrager dette til økonomisk ulighed over tid, fordi en dårligere forrentning af opsparing giver mindre formue til fremtidigt forbrug. Vi stiller spørgsmålstegn ved, hvem der har ansvaret for – og skal stå til ansvar for – inkompetencen.
Original languageDanish
JournalNationaløkonomisk tidsskrift
Volume155
Issue number1
Pages (from-to)1-25
ISSN0028-0453
Publication statusPublished - 2017

Keywords

  • Household finance

Cite this

Andersen, Steffen ; Nielsen, Hans Jørgen. / Ansvar for borgeres økonomiske inkompetence. In: Nationaløkonomisk tidsskrift. 2017 ; Vol. 155, No. 1. pp. 1-25.
@article{b6103b4ab2744edbbff55336d9be94cc,
title = "Ansvar for borgeres {\o}konomiske inkompetence",
abstract = "Vi belyser danskernes evne til at tr{\ae}ffe {\o}konomiske valg og argumenterer for, at{\o}konomisk inkompetence (financial literacy) potentielt er en udfordring for mange. Vi definerer begrebet {\o}konomisk kompetence og viser, at betydelige dele af en befolkning udviser stor {\o}konomisk inkompetence. Vi viser derefter de danske familiers investeringsadf{\ae}rd og konstaterer, at st{\o}rstedelen handler p{\aa} m{\aa}der, som m{\aa} ligge langt fra deres egen interesse. Uagtet eventuel professionel r{\aa}dgivning har de fleste for f{\aa} forskellige aktiver og for d{\aa}rlig forrentning af disse f{\aa} aktiver. Og dette g{\ae}lder i s{\ae}rlig grad for den halvdel af befolkningen, der har de mindste formuer. Som Piketty (2014, kapital 12) har argumenteret for, bidrager dette til {\o}konomisk ulighed over tid, fordi en d{\aa}rligere forrentning af opsparing giver mindre formue til fremtidigt forbrug. Vi stiller sp{\o}rgsm{\aa}lstegn ved, hvem der har ansvaret for – og skal st{\aa} til ansvar for – inkompetencen.",
keywords = "Household finance, Household finance",
author = "Steffen Andersen and Nielsen, {Hans J{\o}rgen}",
year = "2017",
language = "Dansk",
volume = "155",
pages = "1--25",
journal = "National{\o}konomisk tidsskrift",
issn = "0028-0453",
publisher = "Nationaloekonomisk Forening",
number = "1",

}

Ansvar for borgeres økonomiske inkompetence. / Andersen, Steffen; Nielsen, Hans Jørgen.

In: Nationaløkonomisk tidsskrift, Vol. 155, No. 1, 2017, p. 1-25.

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

TY - JOUR

T1 - Ansvar for borgeres økonomiske inkompetence

AU - Andersen, Steffen

AU - Nielsen, Hans Jørgen

PY - 2017

Y1 - 2017

N2 - Vi belyser danskernes evne til at træffe økonomiske valg og argumenterer for, atøkonomisk inkompetence (financial literacy) potentielt er en udfordring for mange. Vi definerer begrebet økonomisk kompetence og viser, at betydelige dele af en befolkning udviser stor økonomisk inkompetence. Vi viser derefter de danske familiers investeringsadfærd og konstaterer, at størstedelen handler på måder, som må ligge langt fra deres egen interesse. Uagtet eventuel professionel rådgivning har de fleste for få forskellige aktiver og for dårlig forrentning af disse få aktiver. Og dette gælder i særlig grad for den halvdel af befolkningen, der har de mindste formuer. Som Piketty (2014, kapital 12) har argumenteret for, bidrager dette til økonomisk ulighed over tid, fordi en dårligere forrentning af opsparing giver mindre formue til fremtidigt forbrug. Vi stiller spørgsmålstegn ved, hvem der har ansvaret for – og skal stå til ansvar for – inkompetencen.

AB - Vi belyser danskernes evne til at træffe økonomiske valg og argumenterer for, atøkonomisk inkompetence (financial literacy) potentielt er en udfordring for mange. Vi definerer begrebet økonomisk kompetence og viser, at betydelige dele af en befolkning udviser stor økonomisk inkompetence. Vi viser derefter de danske familiers investeringsadfærd og konstaterer, at størstedelen handler på måder, som må ligge langt fra deres egen interesse. Uagtet eventuel professionel rådgivning har de fleste for få forskellige aktiver og for dårlig forrentning af disse få aktiver. Og dette gælder i særlig grad for den halvdel af befolkningen, der har de mindste formuer. Som Piketty (2014, kapital 12) har argumenteret for, bidrager dette til økonomisk ulighed over tid, fordi en dårligere forrentning af opsparing giver mindre formue til fremtidigt forbrug. Vi stiller spørgsmålstegn ved, hvem der har ansvaret for – og skal stå til ansvar for – inkompetencen.

KW - Household finance

KW - Household finance

UR - https://sfx-45cbs.hosted.exlibrisgroup.com/45cbs?url_ver=Z39.88-2004&url_ctx_fmt=info:ofi/fmt:kev:mtx:ctx&ctx_enc=info:ofi/enc:UTF-8&ctx_ver=Z39.88-2004&rfr_id=info:sid/sfxit.com:azlist&sfx.ignore_date_threshold=1&rft.object_id=954925427235&rft.object_portfolio_id=&svc.holdings=yes&svc.fulltext=yes

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 155

SP - 1

EP - 25

JO - Nationaløkonomisk tidsskrift

JF - Nationaløkonomisk tidsskrift

SN - 0028-0453

IS - 1

ER -