Aktieporteføljepolitik og realisationsbeskatning i en én-periode model

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Abstract

I artiklen analyserer vi udskudt skat og realisationsbeskatning i en én-periode model. Under en række simplificerende forudsætninger viser vi, at merafkastet ved en passiv aktiemarkedsporteføljepolitik frem for en aktiv aktiemarkedsporteføljepolitik fremkommer som en kombination af to effekter: Den ene effekt er, at den passive aktiemarkedsporteføljepolitik er mere risikobehæftet end den aktive aktiemarkedsporteføljepolitik, fordi gearing af investors egenkapital betyder højere risiko og højere forventet afkast under forudsætning af en positiv risikopræmie. Den anden effekt er, at den passive politik giver et rentefrit lån fra staten. Jo lavere den risikofrie rente er, desto mindre betydning har denne anden effekt. Hvis den risikofrie rente er nul, er et rentefrit lån fra staten værdiløst, og med dagens lave risikofrie rente er det relativt billigt at fremskynde skat.

Original languageDanish
JournalFinans/Invest
Issue number7
Pages (from-to)15-22
ISSN0106-1798
Publication statusPublished - Nov 2011

Cite this

@article{675f808d9f3c4171b54cda8fdb3c4e50,
title = "Aktieportef{\o}ljepolitik og realisationsbeskatning i en {\'e}n-periode model",
abstract = "I artiklen analyserer vi udskudt skat og realisationsbeskatning i en {\'e}n-periode model. Under en r{\ae}kke simplificerende foruds{\ae}tninger viser vi, at merafkastet ved en passiv aktiemarkedsportef{\o}ljepolitik frem for en aktiv aktiemarkedsportef{\o}ljepolitik fremkommer som en kombination af to effekter: Den ene effekt er, at den passive aktiemarkedsportef{\o}ljepolitik er mere risikobeh{\ae}ftet end den aktive aktiemarkedsportef{\o}ljepolitik, fordi gearing af investors egenkapital betyder h{\o}jere risiko og h{\o}jere forventet afkast under foruds{\ae}tning af en positiv risikopr{\ae}mie. Den anden effekt er, at den passive politik giver et rentefrit l{\aa}n fra staten. Jo lavere den risikofrie rente er, desto mindre betydning har denne anden effekt. Hvis den risikofrie rente er nul, er et rentefrit l{\aa}n fra staten v{\ae}rdil{\o}st, og med dagens lave risikofrie rente er det relativt billigt at fremskynde skat.",
author = "Bjarne Florentsen and Michael M{\o}ller and Claus Parum",
year = "2011",
month = "11",
language = "Dansk",
pages = "15--22",
journal = "Finans/Invest",
issn = "0106-1798",
number = "7",

}

Aktieporteføljepolitik og realisationsbeskatning i en én-periode model. / Florentsen, Bjarne; Møller, Michael; Parum, Claus.

In: Finans/Invest, No. 7, 11.2011, p. 15-22.

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

TY - JOUR

T1 - Aktieporteføljepolitik og realisationsbeskatning i en én-periode model

AU - Florentsen, Bjarne

AU - Møller, Michael

AU - Parum, Claus

PY - 2011/11

Y1 - 2011/11

N2 - I artiklen analyserer vi udskudt skat og realisationsbeskatning i en én-periode model. Under en række simplificerende forudsætninger viser vi, at merafkastet ved en passiv aktiemarkedsporteføljepolitik frem for en aktiv aktiemarkedsporteføljepolitik fremkommer som en kombination af to effekter: Den ene effekt er, at den passive aktiemarkedsporteføljepolitik er mere risikobehæftet end den aktive aktiemarkedsporteføljepolitik, fordi gearing af investors egenkapital betyder højere risiko og højere forventet afkast under forudsætning af en positiv risikopræmie. Den anden effekt er, at den passive politik giver et rentefrit lån fra staten. Jo lavere den risikofrie rente er, desto mindre betydning har denne anden effekt. Hvis den risikofrie rente er nul, er et rentefrit lån fra staten værdiløst, og med dagens lave risikofrie rente er det relativt billigt at fremskynde skat.

AB - I artiklen analyserer vi udskudt skat og realisationsbeskatning i en én-periode model. Under en række simplificerende forudsætninger viser vi, at merafkastet ved en passiv aktiemarkedsporteføljepolitik frem for en aktiv aktiemarkedsporteføljepolitik fremkommer som en kombination af to effekter: Den ene effekt er, at den passive aktiemarkedsporteføljepolitik er mere risikobehæftet end den aktive aktiemarkedsporteføljepolitik, fordi gearing af investors egenkapital betyder højere risiko og højere forventet afkast under forudsætning af en positiv risikopræmie. Den anden effekt er, at den passive politik giver et rentefrit lån fra staten. Jo lavere den risikofrie rente er, desto mindre betydning har denne anden effekt. Hvis den risikofrie rente er nul, er et rentefrit lån fra staten værdiløst, og med dagens lave risikofrie rente er det relativt billigt at fremskynde skat.

M3 - Tidsskriftartikel

SP - 15

EP - 22

JO - Finans/Invest

JF - Finans/Invest

SN - 0106-1798

IS - 7

ER -