Obama-administrationens økonomiske politik: Et svar på finanskrisen baseret på keynesianisme eller på økonomisk konsolidering?

Claus Richard Bernhard Nielsen

Studenteropgave: Kandidatafhandlinger

Abstrakt

I denne afhandling vil jeg argumentere for at Obama-administrationens økonomiske politik fra 2008 og frem til i dag i højere grad har haft karakter af et moderat neoliberalt end et keynesiansk svar på finanskrisen i 2008. Moderat neoliberalisme skal her forstås som en tilgang til økonomisk politik der i overvejende grad er præget af neoliberale politikker, hvoriblandt nogle politikker dog også rummer Keynesianske elementer, såsom The American Recovery and Reinvestment Act of 2009 (ARRA), der ofte har været anset for i overvejende grad at være et keynesiansk tiltag, mens andre tiltag f.eks. indenfor skattelovgivning, eksempelvis The American Taxpayers' Relief Act of 2012, samt flere budgetforslag peger i en endnu mere neoliberal retning, hvilket ofte har været overset.
Ydermere vil jeg i denne afhandling behandle spørgsmålet om hvorfor Obama-administrationens økonomiske politik som helhed kan betragtes som værende overvejende moderat neoliberal. Jeg vil her argumentere for at denne økonomiske politik til dels var resultatet af de begrænsninger der omgav Obama-administrationen, dvs. de bredere strukturelle kræfter der var på spil, og til dels var resultatet af det politiske tankesæt der også herskede i blandt visse medlemmer af Obama- administrationen, dvs. at den økonomiske politik også til dels var baseret på politisk overbevisning. De strukturelle kræfter udgjordes af det politiske miljø i Washington, hvilket bl.a. betød at Obama- administrationen nogle gange havde vanskeligheder ved at finde støtte til sin økonomiske politik i Kongressen lige som nogle blandt Demokraterne ikke i særlig høj grad har støttet keynesiansk- inspirerede politiske tiltag. Desuden kan Obama-administrationen have haft et begrænset råderum at manøvrere i politisk som følge af de finansielle markeders struktur, når man tager disse markeders reaktion til keynesianske tiltag i betragtning.

UddannelserCand.ling.merc Erhvervssprog og International Erhvervskommunikation (Interkulturel Marketing), (Kandidatuddannelse) Afsluttende afhandling
SprogEngelsk
Udgivelsesdato2016
Antal sider73
VejledereEdward Ashbee