Virksomhedsomdannelse for Advokatkontoret

Niklas Klug Groth & Simon Abrahamsen

Studenteropgave: HD-afhandlinger

Abstrakt

Ved opstart af en virksomhed er der mange overvejelser. En af overvejelserne er struktur og virksomhedsform, hvor mange vælger at starte virksomheden i personligt regi som enkeltmandsvirksomhed eller interessentskab. Denne virksomhedsform er ofte anvendt da rapporteringskravene er lave og ikke kræver kapitalindskud. I mange tilfælde vil der over tid opstå overvejelser om det stadig er hensigtsmæssigt at drive virksomhed i personligt regi. Specielt den personlige hæftelse får mange virksomheder til at overveje at omdanne til et kapitalselskab, hvor man kun hæfter med den indskudte kapital.
Ved en sådan omdannelse vil der være juridiske og skattemæssige konsekvenser, som virksomheden ligeledes skal have med i sine overvejelser for at vurdere om det er rentabelt at omdanne.

Til udførelsen af virksomhedsomdannelsen kan der anvendes 2 metoder, den skattepligtige metode og den skattefrie metode. Valget af metode opgøres primært ud fra virksomhedens skattemæssige og likviditetsmæssige situation.

Da der ikke er et entydigt svar for hvilken af metoderne der er mest fordelagtigt, beregnes begge metoder, hvorefter disse kan sammenlignes for således at konstatere hvilken af metoderne der skal anvendes.
Opgaven vil tage udgangspunkt i en virksomhedsomdannelse af en personlig virksomhed hvor ønsket er at omdanne til et anpartsselskab. Dels for at undgå den personlige hæftelse samt ønsket om efterfølgende at omstrukturerer det omdannede selskab til en holdingstruktur for at gøre klar til et fremtidigt delsalg af driftsselskabet. Opgavens formål er således at opstille de forskellige problemstillinger samt belyse de retslige og skattemæssige konsekvenser der opstår ved en virksomhedsomdannelse.

UddannelserHD Regnskab og Økonomistyring, (HD uddannelse) Afsluttende afhandling
SprogDansk
Udgivelsesdato2020
Antal sider84