Tre samfundsvidenskabelige perspektiver på selvejende institutioner

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskning

Resumé

Artiklen identificerer, præsenterer og diskuterer tre samfundsvidenskabelige perspektiver på selvejende institutioner; det private fondsperspektiv, det civile serviceperspektiv og det statslige styringsperspektiv. Analyserne er baseret på et studie af samfundsvidenskabelig litteratur fra de seneste 20 år. Ved at supplere det dominerende civile serviceperspektiv med de to andre perspektiver påviser artiklen, at udviklingen i selvejende institutioner går i retningen af det, der i artiklen benævnes ’pseudo’-selveje, hvor de grundlæggende præmisser for selveje er fraværende. De fleste selvejende institutioner i Danmark fremstår som lag-på-lag hybrider, der hverken er fuldkommen civile, helt statslige eller ubetinget privatretlige. Artiklen viser, at selveje som en hybrid organisationsform mellem ren privatisering og ren offentlig opgaveløsning stadigvæk har en relevans både for de selvejende institutioner og de offentlige myndigheder i en øget markedsorientering. Det private fondsperspektiv er et forvaltningspolitisk bud på et praktisk alternativ til statsejede aktieselskaber og andre former for privatisering af offentlig virksomhed. Artiklen påpeger samtidigt, at statslig og/eller kommunal styring har sin berettigelse, når der indgår skattemæssig finansiering og andre offentlige hensyn i relation til den selvejende institutions aktiviteter. Forvaltningspolitisk argumenterer artiklen for, at det netop er tvetydigheden i selvejekonstruktionerne, der giver organisationsformen mulighed for at balancere statslig og kommunal kontrol med civil borgerinddragelse og privat markedsorientering.
OriginalsprogDansk
TidsskriftNordisk Administrativt Tidsskrift
Vol/bind95
Udgave nummer2
Sider (fra-til)35-51
Antal sider17
ISSN0029-1285
StatusUdgivet - 2018

Citer dette

@article{e1e8cc2e5dc9401d8740e8005d67cc9d,
title = "Tre samfundsvidenskabelige perspektiver p{\aa} selvejende institutioner",
abstract = "Artiklen identificerer, pr{\ae}senterer og diskuterer tre samfundsvidenskabelige perspektiver p{\aa} selvejende institutioner; det private fondsperspektiv, det civile serviceperspektiv og det statslige styringsperspektiv. Analyserne er baseret p{\aa} et studie af samfundsvidenskabelig litteratur fra de seneste 20 {\aa}r. Ved at supplere det dominerende civile serviceperspektiv med de to andre perspektiver p{\aa}viser artiklen, at udviklingen i selvejende institutioner g{\aa}r i retningen af det, der i artiklen ben{\ae}vnes ’pseudo’-selveje, hvor de grundl{\ae}ggende pr{\ae}misser for selveje er frav{\ae}rende. De fleste selvejende institutioner i Danmark fremst{\aa}r som lag-p{\aa}-lag hybrider, der hverken er fuldkommen civile, helt statslige eller ubetinget privatretlige. Artiklen viser, at selveje som en hybrid organisationsform mellem ren privatisering og ren offentlig opgavel{\o}sning stadigv{\ae}k har en relevans b{\aa}de for de selvejende institutioner og de offentlige myndigheder i en {\o}get markedsorientering. Det private fondsperspektiv er et forvaltningspolitisk bud p{\aa} et praktisk alternativ til statsejede aktieselskaber og andre former for privatisering af offentlig virksomhed. Artiklen p{\aa}peger samtidigt, at statslig og/eller kommunal styring har sin berettigelse, n{\aa}r der indg{\aa}r skattem{\ae}ssig finansiering og andre offentlige hensyn i relation til den selvejende institutions aktiviteter. Forvaltningspolitisk argumenterer artiklen for, at det netop er tvetydigheden i selvejekonstruktionerne, der giver organisationsformen mulighed for at balancere statslig og kommunal kontrol med civil borgerinddragelse og privat markedsorientering.",
author = "Christensen, {Lene Tolstrup} and Lund, {Anker Brink}",
year = "2018",
language = "Dansk",
volume = "95",
pages = "35--51",
journal = "Nordisk Administrativt Tidsskrift",
issn = "0029-1285",
publisher = "Dj{\o}f Forlag",
number = "2",

}

Tre samfundsvidenskabelige perspektiver på selvejende institutioner. / Christensen, Lene Tolstrup; Lund, Anker Brink.

I: Nordisk Administrativt Tidsskrift, Bind 95, Nr. 2, 2018, s. 35-51.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskning

TY - JOUR

T1 - Tre samfundsvidenskabelige perspektiver på selvejende institutioner

AU - Christensen, Lene Tolstrup

AU - Lund, Anker Brink

PY - 2018

Y1 - 2018

N2 - Artiklen identificerer, præsenterer og diskuterer tre samfundsvidenskabelige perspektiver på selvejende institutioner; det private fondsperspektiv, det civile serviceperspektiv og det statslige styringsperspektiv. Analyserne er baseret på et studie af samfundsvidenskabelig litteratur fra de seneste 20 år. Ved at supplere det dominerende civile serviceperspektiv med de to andre perspektiver påviser artiklen, at udviklingen i selvejende institutioner går i retningen af det, der i artiklen benævnes ’pseudo’-selveje, hvor de grundlæggende præmisser for selveje er fraværende. De fleste selvejende institutioner i Danmark fremstår som lag-på-lag hybrider, der hverken er fuldkommen civile, helt statslige eller ubetinget privatretlige. Artiklen viser, at selveje som en hybrid organisationsform mellem ren privatisering og ren offentlig opgaveløsning stadigvæk har en relevans både for de selvejende institutioner og de offentlige myndigheder i en øget markedsorientering. Det private fondsperspektiv er et forvaltningspolitisk bud på et praktisk alternativ til statsejede aktieselskaber og andre former for privatisering af offentlig virksomhed. Artiklen påpeger samtidigt, at statslig og/eller kommunal styring har sin berettigelse, når der indgår skattemæssig finansiering og andre offentlige hensyn i relation til den selvejende institutions aktiviteter. Forvaltningspolitisk argumenterer artiklen for, at det netop er tvetydigheden i selvejekonstruktionerne, der giver organisationsformen mulighed for at balancere statslig og kommunal kontrol med civil borgerinddragelse og privat markedsorientering.

AB - Artiklen identificerer, præsenterer og diskuterer tre samfundsvidenskabelige perspektiver på selvejende institutioner; det private fondsperspektiv, det civile serviceperspektiv og det statslige styringsperspektiv. Analyserne er baseret på et studie af samfundsvidenskabelig litteratur fra de seneste 20 år. Ved at supplere det dominerende civile serviceperspektiv med de to andre perspektiver påviser artiklen, at udviklingen i selvejende institutioner går i retningen af det, der i artiklen benævnes ’pseudo’-selveje, hvor de grundlæggende præmisser for selveje er fraværende. De fleste selvejende institutioner i Danmark fremstår som lag-på-lag hybrider, der hverken er fuldkommen civile, helt statslige eller ubetinget privatretlige. Artiklen viser, at selveje som en hybrid organisationsform mellem ren privatisering og ren offentlig opgaveløsning stadigvæk har en relevans både for de selvejende institutioner og de offentlige myndigheder i en øget markedsorientering. Det private fondsperspektiv er et forvaltningspolitisk bud på et praktisk alternativ til statsejede aktieselskaber og andre former for privatisering af offentlig virksomhed. Artiklen påpeger samtidigt, at statslig og/eller kommunal styring har sin berettigelse, når der indgår skattemæssig finansiering og andre offentlige hensyn i relation til den selvejende institutions aktiviteter. Forvaltningspolitisk argumenterer artiklen for, at det netop er tvetydigheden i selvejekonstruktionerne, der giver organisationsformen mulighed for at balancere statslig og kommunal kontrol med civil borgerinddragelse og privat markedsorientering.

UR - https://sfx-45cbs.hosted.exlibrisgroup.com/45cbs?url_ver=Z39.88-2004&url_ctx_fmt=info:ofi/fmt:kev:mtx:ctx&ctx_enc=info:ofi/enc:UTF-8&ctx_ver=Z39.88-2004&rfr_id=info:sid/sfxit.com:azlist&sfx.ignore_date_threshold=1&rft.object_id=110978976475769&rft.object_portfolio_id=&svc.holdings=yes&svc.fulltext=yes

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 95

SP - 35

EP - 51

JO - Nordisk Administrativt Tidsskrift

JF - Nordisk Administrativt Tidsskrift

SN - 0029-1285

IS - 2

ER -