The Story of the Relative: A Systems-Theoretical Analysis of the Role of the Relative in Danish Eldercare Policy from 1930 to 2020

Stine Hald Larsen

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportPh.d.-afhandling

69 Downloads (Pure)

Abstrakt

Den pårørendes historie - En systemteoretisk analyse af den pårørendes rolle i
dansk ældrepolitik mellem 1930 og 2020.
Denne afhandling handler om pårørende til ældre I Danmark. Konkret undersøger afhandlingen, hvilken rolle pårørende forventes at spille i ældreplejen – hvilket for tiden er et omdiskuteret tema i både den offentlige debat og inden for ældreforskning.
Selvom Danmark er kendetegnet ved en omfattende universel offentlig skattefinansieret ældrepleje uden formelle forpligtigelser for familien, tager mange pårørende alligevel stor del i plejen af deres ældre plejekrævende familiemedlemmer. Både blandt feltets praktikere og inden for ældreforskningen fremstår det som en central konklusion, at pårørende i dag mødes med stigende og uklare forventninger til deres deltagelse i ældrepleje. Samtidig peges der på, hvordan denne udvikling medfører en usikkerhed om pårørenderollen, der igen afføder både frustrationer og konflikter i samspillet mellem pårørende og professionelle offentlige medarbejdere.
Netop usikkerhed om den pårørendes rolle i ældreplejen er temaet for denne afhandling. Mens både praktikere og forskere har påpeget de øgede og uklare forventninger til den pårørende samt behovet for at få skabt en klar definition af rollen – og på hvordan især en partnerrolle forventes at kunne løse de nuværende udfordringer i samspillet mellem pårørende og professionelle, tager denne afhandling en anden tilgang. Den spørger i stedet til, hvordan der i dansk ældrepolitik siden 1930erne er blevet skabt skiftende roller til den pårørende og til om rollerne bidrager til klarhed i ældrepolitikken.
For at besvare disse spørgsmål er mere end 400 ældrepolitiske dokumenter helt tilbage fra 1930erne og frem til i dag blevet analyseret med afsæt i en analysestrategi, der bygger på den tyske sociolog Niklas Luhmanns arbejde. Specifikt er det de teoretiske begreber; beslutningskommunikation, rolle, funktion og usikkerhed, der udgør det teoretiske fundament for undersøgelsen af den pårørendes rolle i Dansk ældrepolitik.
Med dette teoretiske afsæt viser afhandlingen, hvordan den pårørende i løbet af de sidste 90 års ældrepolitik har fået tildelt skiftende roller som; forsvindende omsorgsgiver, arbejdsgiver, bebyrdet omsorgsgiver, ukvalificeret omsorgsgiver, med-modtager af ældrepleje, stedfortræder, mental omsorgsgiver, informationsbærer, kontinuitets-garant, medansvarlig omsorgsgiver og partner. Afhandlingen påviser, hvordan skift i rollen sker samstemmende med ændringer i ældrepolitikkens forventninger til den offentlige ældreplejes funktion i samfundet. Afhandlingen argumenterer for, at de skiftende pårørenderoller gennem tiden har skabt klarhed om, hvad der kan forventes af den pårørende, men samtidig også en øget usikkerhed om forventningerne. Konklusionen på afhandlingen er, at en partnerrolle som efterspurgt af både praktikere og forskere allerede findes i danske ældrepolitik, men at det ikke er en rolle, der har mindsket usikkerheden om, hvad der kan forventes af den pårørende i ældreplejen. Tværtimod påvises partnerrollen at afføde ubegrænsede forventninger til den pårørende.
OriginalsprogEngelsk
UdgivelsesstedFrederiksberg
ForlagCopenhagen Business School [Phd]
Antal sider299
ISBN (Trykt)9788793956704
ISBN (Elektronisk)9788793956711
StatusUdgivet - 2020
NavnPhD Series
Nummer30.2020
ISSN0906-6934

Citationsformater