Teamorganisering i studieretningsgymnasiet: Mere selvledelse - mere standardisering?

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Resumé

Denne artikel stiller skarpt på teamorganisering, der har været et af de helt centrale begreber i den række af reformer, der har haft til hensigt at modernisere uddannelsesområdet gennem de seneste 20 år. Disse reformer har bla. sigtet på at afmontere 'den privatpraktiserende lærer' og i stedet skabe selvledende organisationsmedarbejdere, der tager et bredere ansvar for hele organisationen. Artiklen undersøger, hvordan team oversættes og skaber forventninger om større frihed og øget selvledelse hos lærerne, samtidig med at team i praksis bringes i værk gennem en produktion af detaljerede standarder på det enkelte gymnasium. Hvor der i bestræbelsen på at opnå en større grad af selvledelse lægges vægt på lærernes øgede autonomi og kapacitet til selv fleksibelt at tage ansvar for helheden, så udvikles der i praksis en række standarder, der søger at forme og stabilisere dette ansvar ved fx at organisere teamets arbejde på særlige måder. Artiklen viser, at udviklingen fra regel- til kontekststyring ikke betyder færre standarder og mindre styring, men blot forskyder denne styring, som lokalt tager nye former og regulerer arbejdet på nye måder.
OriginalsprogDansk
TidsskriftTidsskrift for Arbejdsliv
Vol/bind15
Udgave nummer4
Sider (fra-til)27-41
ISSN1399-1442
DOI
StatusUdgivet - 2013

Citer dette

@article{2ad1f5a4b574481f81443c73f4e637c5,
title = "Teamorganisering i studieretningsgymnasiet: Mere selvledelse - mere standardisering?",
abstract = "Denne artikel stiller skarpt p{\aa} teamorganisering, der har v{\ae}ret et af de helt centrale begreber i den r{\ae}kke af reformer, der har haft til hensigt at modernisere uddannelsesomr{\aa}det gennem de seneste 20 {\aa}r. Disse reformer har bla. sigtet p{\aa} at afmontere 'den privatpraktiserende l{\ae}rer' og i stedet skabe selvledende organisationsmedarbejdere, der tager et bredere ansvar for hele organisationen. Artiklen unders{\o}ger, hvordan team overs{\ae}ttes og skaber forventninger om st{\o}rre frihed og {\o}get selvledelse hos l{\ae}rerne, samtidig med at team i praksis bringes i v{\ae}rk gennem en produktion af detaljerede standarder p{\aa} det enkelte gymnasium. Hvor der i bestr{\ae}belsen p{\aa} at opn{\aa} en st{\o}rre grad af selvledelse l{\ae}gges v{\ae}gt p{\aa} l{\ae}rernes {\o}gede autonomi og kapacitet til selv fleksibelt at tage ansvar for helheden, s{\aa} udvikles der i praksis en r{\ae}kke standarder, der s{\o}ger at forme og stabilisere dette ansvar ved fx at organisere teamets arbejde p{\aa} s{\ae}rlige m{\aa}der. Artiklen viser, at udviklingen fra regel- til kontekststyring ikke betyder f{\ae}rre standarder og mindre styring, men blot forskyder denne styring, som lokalt tager nye former og regulerer arbejdet p{\aa} nye m{\aa}der.",
author = "Marie Ryberg and Dorthe Pedersen",
year = "2013",
doi = "10.7146/tfa.v15i4.108946",
language = "Dansk",
volume = "15",
pages = "27--41",
journal = "Tidsskrift for Arbejdsliv",
issn = "1399-1442",
publisher = "Werks Grafiske Hus",
number = "4",

}

Teamorganisering i studieretningsgymnasiet : Mere selvledelse - mere standardisering? / Ryberg, Marie; Pedersen, Dorthe.

I: Tidsskrift for Arbejdsliv, Bind 15, Nr. 4, 2013, s. 27-41.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

TY - JOUR

T1 - Teamorganisering i studieretningsgymnasiet

T2 - Mere selvledelse - mere standardisering?

AU - Ryberg, Marie

AU - Pedersen, Dorthe

PY - 2013

Y1 - 2013

N2 - Denne artikel stiller skarpt på teamorganisering, der har været et af de helt centrale begreber i den række af reformer, der har haft til hensigt at modernisere uddannelsesområdet gennem de seneste 20 år. Disse reformer har bla. sigtet på at afmontere 'den privatpraktiserende lærer' og i stedet skabe selvledende organisationsmedarbejdere, der tager et bredere ansvar for hele organisationen. Artiklen undersøger, hvordan team oversættes og skaber forventninger om større frihed og øget selvledelse hos lærerne, samtidig med at team i praksis bringes i værk gennem en produktion af detaljerede standarder på det enkelte gymnasium. Hvor der i bestræbelsen på at opnå en større grad af selvledelse lægges vægt på lærernes øgede autonomi og kapacitet til selv fleksibelt at tage ansvar for helheden, så udvikles der i praksis en række standarder, der søger at forme og stabilisere dette ansvar ved fx at organisere teamets arbejde på særlige måder. Artiklen viser, at udviklingen fra regel- til kontekststyring ikke betyder færre standarder og mindre styring, men blot forskyder denne styring, som lokalt tager nye former og regulerer arbejdet på nye måder.

AB - Denne artikel stiller skarpt på teamorganisering, der har været et af de helt centrale begreber i den række af reformer, der har haft til hensigt at modernisere uddannelsesområdet gennem de seneste 20 år. Disse reformer har bla. sigtet på at afmontere 'den privatpraktiserende lærer' og i stedet skabe selvledende organisationsmedarbejdere, der tager et bredere ansvar for hele organisationen. Artiklen undersøger, hvordan team oversættes og skaber forventninger om større frihed og øget selvledelse hos lærerne, samtidig med at team i praksis bringes i værk gennem en produktion af detaljerede standarder på det enkelte gymnasium. Hvor der i bestræbelsen på at opnå en større grad af selvledelse lægges vægt på lærernes øgede autonomi og kapacitet til selv fleksibelt at tage ansvar for helheden, så udvikles der i praksis en række standarder, der søger at forme og stabilisere dette ansvar ved fx at organisere teamets arbejde på særlige måder. Artiklen viser, at udviklingen fra regel- til kontekststyring ikke betyder færre standarder og mindre styring, men blot forskyder denne styring, som lokalt tager nye former og regulerer arbejdet på nye måder.

U2 - 10.7146/tfa.v15i4.108946

DO - 10.7146/tfa.v15i4.108946

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 15

SP - 27

EP - 41

JO - Tidsskrift for Arbejdsliv

JF - Tidsskrift for Arbejdsliv

SN - 1399-1442

IS - 4

ER -