Sprogkernen: En undersøgelse af fremmedsprogsundervisning i det almene gymnasium

Margrethe Mondahl, Birgit Henriksen, Mette Skovgaard Andersen, Nanna Rosenfeldt, Mikkel Bülow Skovborg, Alex Klinge, Helle Birk

  Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportRapportForskning

  2 Downloads (Pure)

  Resumé

  Den globale borger skal kunne klare sig i en stadig mere kompleks verden – en verden der står åben for nye generationer af unge danskere. Den stigende kompleksitet betyder at det danske uddannelsessystem stilles over for nye udfordringer. Danmark er specielt udfordret af globaliseringen: Det danske sprogområde er lille, men samtidig skal vi sikre at de bedste internationale hjerner vælger at arbejde for vores virksomheder, og vi skal kunne agere klogt i den sproglige og kulturelle mangfoldighed globaliseringen indebærer. Udviklingen gennem de seneste årtier har dog indikeret ,at Danmark går i den forkerte retning hvad angår uddannelsessystemets evne til at motivere de unges tilegnelse af kultur- og sprogkompetencer. Fremmedsprogsdisciplinerne, hvorfra såvel fremmedsprogs- som kulturkompetencer forventes at udspringe,opfattes gennemgående som lavstatusfag i gymnasiet og færre og færre unge vælger at dygtiggøre sig inden for de traditionelle fremmedsprogsdiscipliner, bl.a. fordi de ikke kan se at kompetencer fra disse discipliner bidrager væsentligt til en spændende karriere. For fremadrettet at kunne forholde sig til de udfordringer
  som gymnasiet står overfor i forhold til at gøre kommende medarbejdere interkulturelt handlingskompetente, har Projekt Sprogkernen afdækket fremmedsprogenes udfordringer i gymnasiet og kommer i denne rapport med anbefalinger til en ændring/fornyelse af kernefagligheden i fremmedsprogsundervisningen i de gymnasiale uddannelser.
  OriginalsprogDansk
  Udgivelses stedFrederiksberg
  ForlagInstitut for Internationale Sprogstudier og Vidensteknologi, CBS
  Antal sider42
  StatusUdgivet - 17 jun. 2011

  Citer dette

  Mondahl, M., Henriksen, B., Skovgaard Andersen, M., Rosenfeldt, N., Skovborg, M. B., Klinge, A., & Birk, H. (2011). Sprogkernen: En undersøgelse af fremmedsprogsundervisning i det almene gymnasium. Frederiksberg: Institut for Internationale Sprogstudier og Vidensteknologi, CBS.
  Mondahl, Margrethe ; Henriksen, Birgit ; Skovgaard Andersen, Mette ; Rosenfeldt, Nanna ; Skovborg, Mikkel Bülow ; Klinge, Alex ; Birk, Helle. / Sprogkernen : En undersøgelse af fremmedsprogsundervisning i det almene gymnasium. Frederiksberg : Institut for Internationale Sprogstudier og Vidensteknologi, CBS, 2011. 42 s.
  @book{55328fd8eafa4214a42e968d2fe7fde6,
  title = "Sprogkernen: En unders{\o}gelse af fremmedsprogsundervisning i det almene gymnasium",
  abstract = "Den globale borger skal kunne klare sig i en stadig mere kompleks verden – en verden der st{\aa}r {\aa}ben for nye generationer af unge danskere. Den stigende kompleksitet betyder at det danske uddannelsessystem stilles over for nye udfordringer. Danmark er specielt udfordret af globaliseringen: Det danske sprogomr{\aa}de er lille, men samtidig skal vi sikre at de bedste internationale hjerner v{\ae}lger at arbejde for vores virksomheder, og vi skal kunne agere klogt i den sproglige og kulturelle mangfoldighed globaliseringen indeb{\ae}rer. Udviklingen gennem de seneste {\aa}rtier har dog indikeret ,at Danmark g{\aa}r i den forkerte retning hvad ang{\aa}r uddannelsessystemets evne til at motivere de unges tilegnelse af kultur- og sprogkompetencer. Fremmedsprogsdisciplinerne, hvorfra s{\aa}vel fremmedsprogs- som kulturkompetencer forventes at udspringe,opfattes gennemg{\aa}ende som lavstatusfag i gymnasiet og f{\ae}rre og f{\ae}rre unge v{\ae}lger at dygtigg{\o}re sig inden for de traditionelle fremmedsprogsdiscipliner, bl.a. fordi de ikke kan se at kompetencer fra disse discipliner bidrager v{\ae}sentligt til en sp{\ae}ndende karriere. For fremadrettet at kunne forholde sig til de udfordringersom gymnasiet st{\aa}r overfor i forhold til at g{\o}re kommende medarbejdere interkulturelt handlingskompetente, har Projekt Sprogkernen afd{\ae}kket fremmedsprogenes udfordringer i gymnasiet og kommer i denne rapport med anbefalinger til en {\ae}ndring/fornyelse af kernefagligheden i fremmedsprogsundervisningen i de gymnasiale uddannelser.",
  author = "Margrethe Mondahl and Birgit Henriksen and {Skovgaard Andersen}, Mette and Nanna Rosenfeldt and Skovborg, {Mikkel B{\"u}low} and Alex Klinge and Helle Birk",
  year = "2011",
  month = "6",
  day = "17",
  language = "Dansk",
  publisher = "Institut for Internationale Sprogstudier og Vidensteknologi, CBS",

  }

  Mondahl, M, Henriksen, B, Skovgaard Andersen, M, Rosenfeldt, N, Skovborg, MB, Klinge, A & Birk, H 2011, Sprogkernen: En undersøgelse af fremmedsprogsundervisning i det almene gymnasium. Institut for Internationale Sprogstudier og Vidensteknologi, CBS, Frederiksberg.

  Sprogkernen : En undersøgelse af fremmedsprogsundervisning i det almene gymnasium. / Mondahl, Margrethe; Henriksen, Birgit; Skovgaard Andersen, Mette; Rosenfeldt, Nanna; Skovborg, Mikkel Bülow; Klinge, Alex; Birk, Helle.

  Frederiksberg : Institut for Internationale Sprogstudier og Vidensteknologi, CBS, 2011. 42 s.

  Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportRapportForskning

  TY - RPRT

  T1 - Sprogkernen

  T2 - En undersøgelse af fremmedsprogsundervisning i det almene gymnasium

  AU - Mondahl, Margrethe

  AU - Henriksen, Birgit

  AU - Skovgaard Andersen, Mette

  AU - Rosenfeldt, Nanna

  AU - Skovborg, Mikkel Bülow

  AU - Klinge, Alex

  AU - Birk, Helle

  PY - 2011/6/17

  Y1 - 2011/6/17

  N2 - Den globale borger skal kunne klare sig i en stadig mere kompleks verden – en verden der står åben for nye generationer af unge danskere. Den stigende kompleksitet betyder at det danske uddannelsessystem stilles over for nye udfordringer. Danmark er specielt udfordret af globaliseringen: Det danske sprogområde er lille, men samtidig skal vi sikre at de bedste internationale hjerner vælger at arbejde for vores virksomheder, og vi skal kunne agere klogt i den sproglige og kulturelle mangfoldighed globaliseringen indebærer. Udviklingen gennem de seneste årtier har dog indikeret ,at Danmark går i den forkerte retning hvad angår uddannelsessystemets evne til at motivere de unges tilegnelse af kultur- og sprogkompetencer. Fremmedsprogsdisciplinerne, hvorfra såvel fremmedsprogs- som kulturkompetencer forventes at udspringe,opfattes gennemgående som lavstatusfag i gymnasiet og færre og færre unge vælger at dygtiggøre sig inden for de traditionelle fremmedsprogsdiscipliner, bl.a. fordi de ikke kan se at kompetencer fra disse discipliner bidrager væsentligt til en spændende karriere. For fremadrettet at kunne forholde sig til de udfordringersom gymnasiet står overfor i forhold til at gøre kommende medarbejdere interkulturelt handlingskompetente, har Projekt Sprogkernen afdækket fremmedsprogenes udfordringer i gymnasiet og kommer i denne rapport med anbefalinger til en ændring/fornyelse af kernefagligheden i fremmedsprogsundervisningen i de gymnasiale uddannelser.

  AB - Den globale borger skal kunne klare sig i en stadig mere kompleks verden – en verden der står åben for nye generationer af unge danskere. Den stigende kompleksitet betyder at det danske uddannelsessystem stilles over for nye udfordringer. Danmark er specielt udfordret af globaliseringen: Det danske sprogområde er lille, men samtidig skal vi sikre at de bedste internationale hjerner vælger at arbejde for vores virksomheder, og vi skal kunne agere klogt i den sproglige og kulturelle mangfoldighed globaliseringen indebærer. Udviklingen gennem de seneste årtier har dog indikeret ,at Danmark går i den forkerte retning hvad angår uddannelsessystemets evne til at motivere de unges tilegnelse af kultur- og sprogkompetencer. Fremmedsprogsdisciplinerne, hvorfra såvel fremmedsprogs- som kulturkompetencer forventes at udspringe,opfattes gennemgående som lavstatusfag i gymnasiet og færre og færre unge vælger at dygtiggøre sig inden for de traditionelle fremmedsprogsdiscipliner, bl.a. fordi de ikke kan se at kompetencer fra disse discipliner bidrager væsentligt til en spændende karriere. For fremadrettet at kunne forholde sig til de udfordringersom gymnasiet står overfor i forhold til at gøre kommende medarbejdere interkulturelt handlingskompetente, har Projekt Sprogkernen afdækket fremmedsprogenes udfordringer i gymnasiet og kommer i denne rapport med anbefalinger til en ændring/fornyelse af kernefagligheden i fremmedsprogsundervisningen i de gymnasiale uddannelser.

  M3 - Rapport

  BT - Sprogkernen

  PB - Institut for Internationale Sprogstudier og Vidensteknologi, CBS

  CY - Frederiksberg

  ER -

  Mondahl M, Henriksen B, Skovgaard Andersen M, Rosenfeldt N, Skovborg MB, Klinge A et al. Sprogkernen: En undersøgelse af fremmedsprogsundervisning i det almene gymnasium. Frederiksberg: Institut for Internationale Sprogstudier og Vidensteknologi, CBS, 2011. 42 s.