Slut på det grænseløse EU

  Publikation: Bidrag til tidsskriftKommentar/debatForskning

  Resumé

  Klumme. En forudsætning for de moderne nationalstater er kontrollerede grænser og pas. Derfor var det logisk at EU med Schengen aftalen fra 1985 og Amsterdam-traktaten fra 1999 nedlagde den indre grænsekontrol og gjorde det muligt at rejse uden pas. Som dansker skulle man ganske vist vise pas for at bevise hvem man er. Men det skyldtes blot vore egen modstand mod identitetspapirer, ikke EU. I EU tænkte man at det grænseløse Europa var en logisk forudsætning for arbejdskraftens fri bevægelighed. Og sådan har det fungeret, blandt andet i Øresundsregionen. Først da vi opdagede at den ydre grænsekontrol ikke fungerer og flygtningene vælter ind, genopstod den nationale grænsekontrol. EU er ikke en stat, men havde opført sig som om den var, uden den nødvendige kontrol af de ydre grænser. Det hævner sig nu, hvor grænsehegn og kontrol af identitetspapirer vælter frem.
  OriginalsprogDansk
  TidsskriftUdenrigs
  Vol/bind70
  Udgave nummer3
  Sider (fra-til)4-5
  ISSN1395-3818
  StatusUdgivet - 2015

  Citer dette

  Østergaard, Uffe. / Slut på det grænseløse EU. I: Udenrigs. 2015 ; Bind 70, Nr. 3. s. 4-5.
  @article{c0703553164247e5b73a5f9a70397fb6,
  title = "Slut p{\aa} det gr{\ae}nsel{\o}se EU",
  abstract = "Klumme. En foruds{\ae}tning for de moderne nationalstater er kontrollerede gr{\ae}nser og pas. Derfor var det logisk at EU med Schengen aftalen fra 1985 og Amsterdam-traktaten fra 1999 nedlagde den indre gr{\ae}nsekontrol og gjorde det muligt at rejse uden pas. Som dansker skulle man ganske vist vise pas for at bevise hvem man er. Men det skyldtes blot vore egen modstand mod identitetspapirer, ikke EU. I EU t{\ae}nkte man at det gr{\ae}nsel{\o}se Europa var en logisk foruds{\ae}tning for arbejdskraftens fri bev{\ae}gelighed. Og s{\aa}dan har det fungeret, blandt andet i {\O}resundsregionen. F{\o}rst da vi opdagede at den ydre gr{\ae}nsekontrol ikke fungerer og flygtningene v{\ae}lter ind, genopstod den nationale gr{\ae}nsekontrol. EU er ikke en stat, men havde opf{\o}rt sig som om den var, uden den n{\o}dvendige kontrol af de ydre gr{\ae}nser. Det h{\ae}vner sig nu, hvor gr{\ae}nsehegn og kontrol af identitetspapirer v{\ae}lter frem.",
  author = "Uffe {\O}stergaard",
  year = "2015",
  language = "Dansk",
  volume = "70",
  pages = "4--5",
  journal = "Udenrigs",
  issn = "1395-3818",
  number = "3",

  }

  Østergaard, U 2015, 'Slut på det grænseløse EU', Udenrigs, bind 70, nr. 3, s. 4-5.

  Slut på det grænseløse EU. / Østergaard, Uffe.

  I: Udenrigs, Bind 70, Nr. 3, 2015, s. 4-5.

  Publikation: Bidrag til tidsskriftKommentar/debatForskning

  TY - JOUR

  T1 - Slut på det grænseløse EU

  AU - Østergaard, Uffe

  PY - 2015

  Y1 - 2015

  N2 - Klumme. En forudsætning for de moderne nationalstater er kontrollerede grænser og pas. Derfor var det logisk at EU med Schengen aftalen fra 1985 og Amsterdam-traktaten fra 1999 nedlagde den indre grænsekontrol og gjorde det muligt at rejse uden pas. Som dansker skulle man ganske vist vise pas for at bevise hvem man er. Men det skyldtes blot vore egen modstand mod identitetspapirer, ikke EU. I EU tænkte man at det grænseløse Europa var en logisk forudsætning for arbejdskraftens fri bevægelighed. Og sådan har det fungeret, blandt andet i Øresundsregionen. Først da vi opdagede at den ydre grænsekontrol ikke fungerer og flygtningene vælter ind, genopstod den nationale grænsekontrol. EU er ikke en stat, men havde opført sig som om den var, uden den nødvendige kontrol af de ydre grænser. Det hævner sig nu, hvor grænsehegn og kontrol af identitetspapirer vælter frem.

  AB - Klumme. En forudsætning for de moderne nationalstater er kontrollerede grænser og pas. Derfor var det logisk at EU med Schengen aftalen fra 1985 og Amsterdam-traktaten fra 1999 nedlagde den indre grænsekontrol og gjorde det muligt at rejse uden pas. Som dansker skulle man ganske vist vise pas for at bevise hvem man er. Men det skyldtes blot vore egen modstand mod identitetspapirer, ikke EU. I EU tænkte man at det grænseløse Europa var en logisk forudsætning for arbejdskraftens fri bevægelighed. Og sådan har det fungeret, blandt andet i Øresundsregionen. Først da vi opdagede at den ydre grænsekontrol ikke fungerer og flygtningene vælter ind, genopstod den nationale grænsekontrol. EU er ikke en stat, men havde opført sig som om den var, uden den nødvendige kontrol af de ydre grænser. Det hævner sig nu, hvor grænsehegn og kontrol af identitetspapirer vælter frem.

  UR - https://sfx-45cbs.hosted.exlibrisgroup.com/45cbs?url_ver=Z39.88-2004&url_ctx_fmt=info:ofi/fmt:kev:mtx:ctx&ctx_enc=info:ofi/enc:UTF-8&ctx_ver=Z39.88-2004&rfr_id=info:sid/sfxit.com:azlist&sfx.ignore_date_threshold=1&rft.object_id=110978976481761&rft.object_portfolio_id=&svc.holdings=yes&svc.fulltext=yes

  M3 - Kommentar/debat

  VL - 70

  SP - 4

  EP - 5

  JO - Udenrigs

  JF - Udenrigs

  SN - 1395-3818

  IS - 3

  ER -