"Relevant forskning" har brug for relevante indikatorer

Erik Erno-Kjølhede, Finn Hansson

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Resumé

Artiklen analyserer forskningens udvikling, specielt fremkomsten af den problemløsningsorienterede såkaldte modus-2 forskning som supplement til den mere videnskabeligt orienterede såkaldte modus-1 forskning. Udviklingen i forskningen sammenlignes med forskningspolitikkens udvikling med særligt fokus på brugen af indikatorer som styringsgrundlag relateret til New Public Management. Der beskrives 2 cases fra henholdsvis Danmark og England om, hvorledes New Public Management tænkningen har vundet indpas i den overordnede styring af tildeling af basismidler til universiteternes forskning. Baseret på de to cases og analysen af forskningen og forskningspolitikkens udvikling argumenteres der for, at eksisterende indikatorsystemer ikke i tilstrækkelig grad afspejler det offentlige forskningssystems modus-2 karakteristika, og at der derfor er behov for udvikling og implementering af velegnede modus-2 indikatorer til måling og styring af den offentlige forskning. Som afslutning på artiklen gives et bidrag til udvikling af sådanne indikatorer.
OriginalsprogDansk
TidsskriftØkonomi & Politik
Vol/bind83
Udgave nummer2
Sider (fra-til)78-90
Antal sider13
ISSN0030-1906
StatusUdgivet - jun. 2010

Emneord

  • Forskning og industri
  • Forskningsformer
  • Forskningsevaluering
  • Modus-2 forskning

Citer dette

Erno-Kjølhede, Erik ; Hansson, Finn. / "Relevant forskning" har brug for relevante indikatorer. I: Økonomi & Politik. 2010 ; Bind 83, Nr. 2. s. 78-90.
@article{34f1c5d07f9c11dfb8b6000ea68e967b,
title = "{"}Relevant forskning{"} har brug for relevante indikatorer",
abstract = "Artiklen analyserer forskningens udvikling, specielt fremkomsten af den probleml{\o}sningsorienterede s{\aa}kaldte modus-2 forskning som supplement til den mere videnskabeligt orienterede s{\aa}kaldte modus-1 forskning. Udviklingen i forskningen sammenlignes med forskningspolitikkens udvikling med s{\ae}rligt fokus p{\aa} brugen af indikatorer som styringsgrundlag relateret til New Public Management. Der beskrives 2 cases fra henholdsvis Danmark og England om, hvorledes New Public Management t{\ae}nkningen har vundet indpas i den overordnede styring af tildeling af basismidler til universiteternes forskning. Baseret p{\aa} de to cases og analysen af forskningen og forskningspolitikkens udvikling argumenteres der for, at eksisterende indikatorsystemer ikke i tilstr{\ae}kkelig grad afspejler det offentlige forskningssystems modus-2 karakteristika, og at der derfor er behov for udvikling og implementering af velegnede modus-2 indikatorer til m{\aa}ling og styring af den offentlige forskning. Som afslutning p{\aa} artiklen gives et bidrag til udvikling af s{\aa}danne indikatorer.",
keywords = "Forskning og industri, Forskningsformer, Forskningsevaluering, Modus-2 forskning",
author = "Erik Erno-Kj{\o}lhede and Finn Hansson",
year = "2010",
month = "6",
language = "Dansk",
volume = "83",
pages = "78--90",
journal = "{\O}konomi og Politik",
issn = "0030-1906",
publisher = "Dj{\o}f Forlag",
number = "2",

}

"Relevant forskning" har brug for relevante indikatorer. / Erno-Kjølhede, Erik; Hansson, Finn.

I: Økonomi & Politik, Bind 83, Nr. 2, 06.2010, s. 78-90.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

TY - JOUR

T1 - "Relevant forskning" har brug for relevante indikatorer

AU - Erno-Kjølhede, Erik

AU - Hansson, Finn

PY - 2010/6

Y1 - 2010/6

N2 - Artiklen analyserer forskningens udvikling, specielt fremkomsten af den problemløsningsorienterede såkaldte modus-2 forskning som supplement til den mere videnskabeligt orienterede såkaldte modus-1 forskning. Udviklingen i forskningen sammenlignes med forskningspolitikkens udvikling med særligt fokus på brugen af indikatorer som styringsgrundlag relateret til New Public Management. Der beskrives 2 cases fra henholdsvis Danmark og England om, hvorledes New Public Management tænkningen har vundet indpas i den overordnede styring af tildeling af basismidler til universiteternes forskning. Baseret på de to cases og analysen af forskningen og forskningspolitikkens udvikling argumenteres der for, at eksisterende indikatorsystemer ikke i tilstrækkelig grad afspejler det offentlige forskningssystems modus-2 karakteristika, og at der derfor er behov for udvikling og implementering af velegnede modus-2 indikatorer til måling og styring af den offentlige forskning. Som afslutning på artiklen gives et bidrag til udvikling af sådanne indikatorer.

AB - Artiklen analyserer forskningens udvikling, specielt fremkomsten af den problemløsningsorienterede såkaldte modus-2 forskning som supplement til den mere videnskabeligt orienterede såkaldte modus-1 forskning. Udviklingen i forskningen sammenlignes med forskningspolitikkens udvikling med særligt fokus på brugen af indikatorer som styringsgrundlag relateret til New Public Management. Der beskrives 2 cases fra henholdsvis Danmark og England om, hvorledes New Public Management tænkningen har vundet indpas i den overordnede styring af tildeling af basismidler til universiteternes forskning. Baseret på de to cases og analysen af forskningen og forskningspolitikkens udvikling argumenteres der for, at eksisterende indikatorsystemer ikke i tilstrækkelig grad afspejler det offentlige forskningssystems modus-2 karakteristika, og at der derfor er behov for udvikling og implementering af velegnede modus-2 indikatorer til måling og styring af den offentlige forskning. Som afslutning på artiklen gives et bidrag til udvikling af sådanne indikatorer.

KW - Forskning og industri

KW - Forskningsformer

KW - Forskningsevaluering

KW - Modus-2 forskning

UR - https://sfx-45cbs.hosted.exlibrisgroup.com/45cbs?url_ver=Z39.88-2004&url_ctx_fmt=info:ofi/fmt:kev:mtx:ctx&ctx_enc=info:ofi/enc:UTF-8&ctx_ver=Z39.88-2004&rfr_id=info:sid/sfxit.com:azlist&sfx.ignore_date_threshold=1&rft.object_id=110978976475913&rft.object_portfolio_id=&svc.holdings=yes&svc.fulltext=yes

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 83

SP - 78

EP - 90

JO - Økonomi og Politik

JF - Økonomi og Politik

SN - 0030-1906

IS - 2

ER -