Om grænser for kvalitetsteknologier - og om hvorfor det er vigtigt for kvalitetseksperter at reflektere over dem

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Resumé

Kvalitetsteknologier som akkreditering og Den Danske Kvalitetsmodel præsenterer sig som om de er altomfattende – som om de dækker alle sundhedsydelser og adresserer alle relevante forhold. Overfor den forestilling hævder artiklen, at det er afgørende, at disse kvalitetsteknologier indtænker egne begrænsninger – fordi en sådan refleksion er forudsætning for at give andre typer af fornuft og aktører plads til at fremme og sikre kvaliteten af deres ydelser. Hovedparten af artiklen er en analyse af fire forskellige typer af grænser for kvalitet – som de kan iagttages i forhold til Den Danske Kvalitetsmodel, som udgør artiklens empiriske materiale. De fire typer af grænser handler om grænser ved konstruktionen af modellen; om grænser for hvilke forhold man kan formulere standarder og indikatorer for; om grænser for hvilke aktiviteter, der kan formuleres retningslinjer for og endelig om grænser for synliggørelse. De fire eksempler skal belægge den generelle pointe, at der er grænser for kvalitetsteknologier. Men vigtigere er det, at en lokalisering af de konkrete grænser er en forudsætning for at diskutere, hvordan man kan forholde sig til de specifikke begrænsninger. Som bidrag til en sådan diskussion diskuterer artiklen afslutningsvis to mulige reaktioner på lokaliseringen af grænser. Den ene reaktion handler om at udvikle forskellige typer af selvbegrænsning. Den anden handler om at få lavet repræsentationer af det udgrænsede inden for kvalitetskommunikationen.
OriginalsprogDansk
TidsskriftTidsskrift for forskning i sygdom og samfund
Vol/bind8
Udgave nummer15
Sider (fra-til)121-148
ISSN1604-3405
StatusUdgivet - 2011

Citer dette

@article{29472ffbb3c24c5dba1500b4a2b1ce2d,
title = "Om gr{\ae}nser for kvalitetsteknologier - og om hvorfor det er vigtigt for kvalitetseksperter at reflektere over dem",
abstract = "Kvalitetsteknologier som akkreditering og Den Danske Kvalitetsmodel pr{\ae}senterer sig som om de er altomfattende – som om de d{\ae}kker alle sundhedsydelser og adresserer alle relevante forhold. Overfor den forestilling h{\ae}vder artiklen, at det er afg{\o}rende, at disse kvalitetsteknologier indt{\ae}nker egne begr{\ae}nsninger – fordi en s{\aa}dan refleksion er foruds{\ae}tning for at give andre typer af fornuft og akt{\o}rer plads til at fremme og sikre kvaliteten af deres ydelser. Hovedparten af artiklen er en analyse af fire forskellige typer af gr{\ae}nser for kvalitet – som de kan iagttages i forhold til Den Danske Kvalitetsmodel, som udg{\o}r artiklens empiriske materiale. De fire typer af gr{\ae}nser handler om gr{\ae}nser ved konstruktionen af modellen; om gr{\ae}nser for hvilke forhold man kan formulere standarder og indikatorer for; om gr{\ae}nser for hvilke aktiviteter, der kan formuleres retningslinjer for og endelig om gr{\ae}nser for synligg{\o}relse. De fire eksempler skal bel{\ae}gge den generelle pointe, at der er gr{\ae}nser for kvalitetsteknologier. Men vigtigere er det, at en lokalisering af de konkrete gr{\ae}nser er en foruds{\ae}tning for at diskutere, hvordan man kan forholde sig til de specifikke begr{\ae}nsninger. Som bidrag til en s{\aa}dan diskussion diskuterer artiklen afslutningsvis to mulige reaktioner p{\aa} lokaliseringen af gr{\ae}nser. Den ene reaktion handler om at udvikle forskellige typer af selvbegr{\ae}nsning. Den anden handler om at f{\aa} lavet repr{\ae}sentationer af det udgr{\ae}nsede inden for kvalitetskommunikationen.",
author = "Morten Knudsen",
year = "2011",
language = "Dansk",
volume = "8",
pages = "121--148",
journal = "Tidsskrift for forskning i sygdom og samfund",
issn = "1604-3405",
publisher = "Medicinsk Antropologisk Forum",
number = "15",

}

Om grænser for kvalitetsteknologier - og om hvorfor det er vigtigt for kvalitetseksperter at reflektere over dem. / Knudsen, Morten.

I: Tidsskrift for forskning i sygdom og samfund, Bind 8, Nr. 15, 2011, s. 121-148.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

TY - JOUR

T1 - Om grænser for kvalitetsteknologier - og om hvorfor det er vigtigt for kvalitetseksperter at reflektere over dem

AU - Knudsen, Morten

PY - 2011

Y1 - 2011

N2 - Kvalitetsteknologier som akkreditering og Den Danske Kvalitetsmodel præsenterer sig som om de er altomfattende – som om de dækker alle sundhedsydelser og adresserer alle relevante forhold. Overfor den forestilling hævder artiklen, at det er afgørende, at disse kvalitetsteknologier indtænker egne begrænsninger – fordi en sådan refleksion er forudsætning for at give andre typer af fornuft og aktører plads til at fremme og sikre kvaliteten af deres ydelser. Hovedparten af artiklen er en analyse af fire forskellige typer af grænser for kvalitet – som de kan iagttages i forhold til Den Danske Kvalitetsmodel, som udgør artiklens empiriske materiale. De fire typer af grænser handler om grænser ved konstruktionen af modellen; om grænser for hvilke forhold man kan formulere standarder og indikatorer for; om grænser for hvilke aktiviteter, der kan formuleres retningslinjer for og endelig om grænser for synliggørelse. De fire eksempler skal belægge den generelle pointe, at der er grænser for kvalitetsteknologier. Men vigtigere er det, at en lokalisering af de konkrete grænser er en forudsætning for at diskutere, hvordan man kan forholde sig til de specifikke begrænsninger. Som bidrag til en sådan diskussion diskuterer artiklen afslutningsvis to mulige reaktioner på lokaliseringen af grænser. Den ene reaktion handler om at udvikle forskellige typer af selvbegrænsning. Den anden handler om at få lavet repræsentationer af det udgrænsede inden for kvalitetskommunikationen.

AB - Kvalitetsteknologier som akkreditering og Den Danske Kvalitetsmodel præsenterer sig som om de er altomfattende – som om de dækker alle sundhedsydelser og adresserer alle relevante forhold. Overfor den forestilling hævder artiklen, at det er afgørende, at disse kvalitetsteknologier indtænker egne begrænsninger – fordi en sådan refleksion er forudsætning for at give andre typer af fornuft og aktører plads til at fremme og sikre kvaliteten af deres ydelser. Hovedparten af artiklen er en analyse af fire forskellige typer af grænser for kvalitet – som de kan iagttages i forhold til Den Danske Kvalitetsmodel, som udgør artiklens empiriske materiale. De fire typer af grænser handler om grænser ved konstruktionen af modellen; om grænser for hvilke forhold man kan formulere standarder og indikatorer for; om grænser for hvilke aktiviteter, der kan formuleres retningslinjer for og endelig om grænser for synliggørelse. De fire eksempler skal belægge den generelle pointe, at der er grænser for kvalitetsteknologier. Men vigtigere er det, at en lokalisering af de konkrete grænser er en forudsætning for at diskutere, hvordan man kan forholde sig til de specifikke begrænsninger. Som bidrag til en sådan diskussion diskuterer artiklen afslutningsvis to mulige reaktioner på lokaliseringen af grænser. Den ene reaktion handler om at udvikle forskellige typer af selvbegrænsning. Den anden handler om at få lavet repræsentationer af det udgrænsede inden for kvalitetskommunikationen.

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 8

SP - 121

EP - 148

JO - Tidsskrift for forskning i sygdom og samfund

JF - Tidsskrift for forskning i sygdom og samfund

SN - 1604-3405

IS - 15

ER -