Merproduktion af målbarhed: Synlighed og nye ledelsesopgaver

Publikation: Bidrag til tidsskriftKommentar/debatForskningpeer review

Resumé

Kronik. Målinger af arbejde til ledelsesformål kan konstrueres på mangfoldige måder. Når vi taler om evalueringer, kvalitetsmålinger, produktivitetsmålinger, rankings og mange andre former for målinger, er det fælles for dem, at de ofte har til formål at kontrollere og vurdere de ansattes præstationer på arbejdet, samt at de baserer sig på en eller anden form for data og på specifi kke måleapparater. Forskningen om præstationsmålinger rummer mange interessante analyser af, hvordan den slags målinger konkret designes og anvendes af ledere, og hvordan målingerne påvirker organisationen og medarbejderne på intenderede, men i høj grad også på ikke- intenderede måder. Uforudsete og ofte uhensigtsmæssige konsekvenser af målinger er bredt beskrevet og diskuteret i den kritiske organisationsforskning, mens den mere præskriptive ledelseslitteratur til stadighed søger at fi nde mere effektive – og retfærdige – måder at måle på. I begge tilfælde handler det typisk om at rette blikket mod konkrete teknologier, der er designet med målinger for øje og på det grundlag frembringe analyser af disse teknologier og deres implikationer.
OriginalsprogDansk
TidsskriftTidsskrift for Arbejdsliv
Vol/bind20
Udgave nummer4
Sider (fra-til)109-115
Antal sider7
ISSN1399-1442
DOI
StatusUdgivet - 2018

Citer dette

@article{05a2dd2b498e4ed685f71ff204a26f7f,
title = "Merproduktion af m{\aa}lbarhed: Synlighed og nye ledelsesopgaver",
abstract = "Kronik. M{\aa}linger af arbejde til ledelsesform{\aa}l kan konstrueres p{\aa} mangfoldige m{\aa}der. N{\aa}r vi taler om evalueringer, kvalitetsm{\aa}linger, produktivitetsm{\aa}linger, rankings og mange andre former for m{\aa}linger, er det f{\ae}lles for dem, at de ofte har til form{\aa}l at kontrollere og vurdere de ansattes pr{\ae}stationer p{\aa} arbejdet, samt at de baserer sig p{\aa} en eller anden form for data og p{\aa} specifi kke m{\aa}leapparater. Forskningen om pr{\ae}stationsm{\aa}linger rummer mange interessante analyser af, hvordan den slags m{\aa}linger konkret designes og anvendes af ledere, og hvordan m{\aa}lingerne p{\aa}virker organisationen og medarbejderne p{\aa} intenderede, men i h{\o}j grad ogs{\aa} p{\aa} ikke- intenderede m{\aa}der. Uforudsete og ofte uhensigtsm{\ae}ssige konsekvenser af m{\aa}linger er bredt beskrevet og diskuteret i den kritiske organisationsforskning, mens den mere pr{\ae}skriptive ledelseslitteratur til stadighed s{\o}ger at fi nde mere effektive – og retf{\ae}rdige – m{\aa}der at m{\aa}le p{\aa}. I begge tilf{\ae}lde handler det typisk om at rette blikket mod konkrete teknologier, der er designet med m{\aa}linger for {\o}je og p{\aa} det grundlag frembringe analyser af disse teknologier og deres implikationer.",
author = "Ursula Plesner and Lise Justesen",
year = "2018",
doi = "10.7146/tfa.v20i4.111595",
language = "Dansk",
volume = "20",
pages = "109--115",
journal = "Tidsskrift for Arbejdsliv",
issn = "1399-1442",
publisher = "Werks Grafiske Hus",
number = "4",

}

Merproduktion af målbarhed : Synlighed og nye ledelsesopgaver. / Plesner, Ursula; Justesen, Lise.

I: Tidsskrift for Arbejdsliv, Bind 20, Nr. 4, 2018, s. 109-115.

Publikation: Bidrag til tidsskriftKommentar/debatForskningpeer review

TY - JOUR

T1 - Merproduktion af målbarhed

T2 - Synlighed og nye ledelsesopgaver

AU - Plesner, Ursula

AU - Justesen, Lise

PY - 2018

Y1 - 2018

N2 - Kronik. Målinger af arbejde til ledelsesformål kan konstrueres på mangfoldige måder. Når vi taler om evalueringer, kvalitetsmålinger, produktivitetsmålinger, rankings og mange andre former for målinger, er det fælles for dem, at de ofte har til formål at kontrollere og vurdere de ansattes præstationer på arbejdet, samt at de baserer sig på en eller anden form for data og på specifi kke måleapparater. Forskningen om præstationsmålinger rummer mange interessante analyser af, hvordan den slags målinger konkret designes og anvendes af ledere, og hvordan målingerne påvirker organisationen og medarbejderne på intenderede, men i høj grad også på ikke- intenderede måder. Uforudsete og ofte uhensigtsmæssige konsekvenser af målinger er bredt beskrevet og diskuteret i den kritiske organisationsforskning, mens den mere præskriptive ledelseslitteratur til stadighed søger at fi nde mere effektive – og retfærdige – måder at måle på. I begge tilfælde handler det typisk om at rette blikket mod konkrete teknologier, der er designet med målinger for øje og på det grundlag frembringe analyser af disse teknologier og deres implikationer.

AB - Kronik. Målinger af arbejde til ledelsesformål kan konstrueres på mangfoldige måder. Når vi taler om evalueringer, kvalitetsmålinger, produktivitetsmålinger, rankings og mange andre former for målinger, er det fælles for dem, at de ofte har til formål at kontrollere og vurdere de ansattes præstationer på arbejdet, samt at de baserer sig på en eller anden form for data og på specifi kke måleapparater. Forskningen om præstationsmålinger rummer mange interessante analyser af, hvordan den slags målinger konkret designes og anvendes af ledere, og hvordan målingerne påvirker organisationen og medarbejderne på intenderede, men i høj grad også på ikke- intenderede måder. Uforudsete og ofte uhensigtsmæssige konsekvenser af målinger er bredt beskrevet og diskuteret i den kritiske organisationsforskning, mens den mere præskriptive ledelseslitteratur til stadighed søger at fi nde mere effektive – og retfærdige – måder at måle på. I begge tilfælde handler det typisk om at rette blikket mod konkrete teknologier, der er designet med målinger for øje og på det grundlag frembringe analyser af disse teknologier og deres implikationer.

UR - https://sfx-45cbs.hosted.exlibrisgroup.com/45cbs?url_ver=Z39.88-2004&url_ctx_fmt=info:ofi/fmt:kev:mtx:ctx&ctx_enc=info:ofi/enc:UTF-8&ctx_ver=Z39.88-2004&rfr_id=info:sid/sfxit.com:azlist&sfx.ignore_date_threshold=1&rft.object_id=1000000000289346&rft.object_portfolio_id=&svc.holdings=yes&svc.fulltext=yes

U2 - 10.7146/tfa.v20i4.111595

DO - 10.7146/tfa.v20i4.111595

M3 - Kommentar/debat

VL - 20

SP - 109

EP - 115

JO - Tidsskrift for Arbejdsliv

JF - Tidsskrift for Arbejdsliv

SN - 1399-1442

IS - 4

ER -