Lederuddannelse som spejl: En sammenligning af renæssancens fyrstespejle og moderne lederuddannelse

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Resumé

Artiklen sammenligner forskningsbaseret lederuddannelse med renæssancens fyrstespejle. Fyrstespejlene, som var datidens ledelseshåndbøger med bud på god topledelse, tilbød et spejl for fyrstens overvejelser over egen ledelse. Som lederuddannelser gør i dag, udgjorde fyrstespejlene dengang et medie for lederens refleksioner. Forskellige refleksionsmedier muliggør og formidler forskellige selvforhold. I artiklen undersøger jeg, hvordan lederen kommer til syne i henholdsvis et dansk fyrstespejl til Christian IV fra 1597 og så en forskningsbaseret lederuddannelse. Jeg spørger også, hvilke samfundsmæssige/organisatoriske problemer, de forskellige refleksionsmedier kan ses som svar på. Afslutningsvis diskuterer artiklen, hvilke spørgsmål analysen rejser for ledere, organisationer og uddannelsesudbydere.
OriginalsprogDansk
TidsskriftPublic Governance Research
Vol/bind1
Udgave nummer1
Sider (fra-til)1-14
StatusUdgivet - 2015

Emneord

  • Lederuddannelse
  • Refleksion
  • Fyrstespejle
  • Personligt lederskab
  • Refleksionsmedier

Citer dette

@article{5eb6b0fd792d43ceb5ae6553fbf76620,
title = "Lederuddannelse som spejl: En sammenligning af ren{\ae}ssancens fyrstespejle og moderne lederuddannelse",
abstract = "Artiklen sammenligner forskningsbaseret lederuddannelse med ren{\ae}ssancens fyrstespejle. Fyrstespejlene, som var datidens ledelsesh{\aa}ndb{\o}ger med bud p{\aa} god topledelse, tilb{\o}d et spejl for fyrstens overvejelser over egen ledelse. Som lederuddannelser g{\o}r i dag, udgjorde fyrstespejlene dengang et medie for lederens refleksioner. Forskellige refleksionsmedier muligg{\o}r og formidler forskellige selvforhold. I artiklen unders{\o}ger jeg, hvordan lederen kommer til syne i henholdsvis et dansk fyrstespejl til Christian IV fra 1597 og s{\aa} en forskningsbaseret lederuddannelse. Jeg sp{\o}rger ogs{\aa}, hvilke samfundsm{\ae}ssige/organisatoriske problemer, de forskellige refleksionsmedier kan ses som svar p{\aa}. Afslutningsvis diskuterer artiklen, hvilke sp{\o}rgsm{\aa}l analysen rejser for ledere, organisationer og uddannelsesudbydere.",
keywords = "Lederuddannelse, Refleksion, Fyrstespejle, Personligt lederskab, Refleksionsmedier",
author = "Morten Knudsen",
year = "2015",
language = "Dansk",
volume = "1",
pages = "1--14",
journal = "Public Governance Research",
issn = "2445-5377",
publisher = "Copenhagen Business School",
number = "1",

}

Lederuddannelse som spejl : En sammenligning af renæssancens fyrstespejle og moderne lederuddannelse. / Knudsen, Morten.

I: Public Governance Research, Bind 1, Nr. 1, 2015, s. 1-14.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

TY - JOUR

T1 - Lederuddannelse som spejl

T2 - En sammenligning af renæssancens fyrstespejle og moderne lederuddannelse

AU - Knudsen, Morten

PY - 2015

Y1 - 2015

N2 - Artiklen sammenligner forskningsbaseret lederuddannelse med renæssancens fyrstespejle. Fyrstespejlene, som var datidens ledelseshåndbøger med bud på god topledelse, tilbød et spejl for fyrstens overvejelser over egen ledelse. Som lederuddannelser gør i dag, udgjorde fyrstespejlene dengang et medie for lederens refleksioner. Forskellige refleksionsmedier muliggør og formidler forskellige selvforhold. I artiklen undersøger jeg, hvordan lederen kommer til syne i henholdsvis et dansk fyrstespejl til Christian IV fra 1597 og så en forskningsbaseret lederuddannelse. Jeg spørger også, hvilke samfundsmæssige/organisatoriske problemer, de forskellige refleksionsmedier kan ses som svar på. Afslutningsvis diskuterer artiklen, hvilke spørgsmål analysen rejser for ledere, organisationer og uddannelsesudbydere.

AB - Artiklen sammenligner forskningsbaseret lederuddannelse med renæssancens fyrstespejle. Fyrstespejlene, som var datidens ledelseshåndbøger med bud på god topledelse, tilbød et spejl for fyrstens overvejelser over egen ledelse. Som lederuddannelser gør i dag, udgjorde fyrstespejlene dengang et medie for lederens refleksioner. Forskellige refleksionsmedier muliggør og formidler forskellige selvforhold. I artiklen undersøger jeg, hvordan lederen kommer til syne i henholdsvis et dansk fyrstespejl til Christian IV fra 1597 og så en forskningsbaseret lederuddannelse. Jeg spørger også, hvilke samfundsmæssige/organisatoriske problemer, de forskellige refleksionsmedier kan ses som svar på. Afslutningsvis diskuterer artiklen, hvilke spørgsmål analysen rejser for ledere, organisationer og uddannelsesudbydere.

KW - Lederuddannelse

KW - Refleksion

KW - Fyrstespejle

KW - Personligt lederskab

KW - Refleksionsmedier

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 1

SP - 1

EP - 14

JO - Public Governance Research

JF - Public Governance Research

SN - 2445-5377

IS - 1

ER -