Ledelse på tværs i de danske sygehuse

Jeppe Plesner, Anne Birgitte Christensen, Mickael Bech, Magnus Larsson

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Resumé

Moderne sygehuse er kendetegnede ved udtalt kompleksitet i organisering, vidensmængde og ydelser. Aktuelle kvalitetsproblemer i sundhedsvæsenet er knyttet til denne kompleksitet, og de fremherskende NPM orienterede ledelses- og styringstilgange har ikke kunnet løse disse. Et omfattende bureaukrati, inkonsistente finansieringssystemer, vildtvoksende standardiseringsbestræbelser og kontrol peger på behovet for nye ledelsestilgange og fleksible strukturer, som kan håndtere de komplekse udfordringer i fremtidens sundhedsvæsen. Vi interviewede 14 ledere med ansvar for planlægning og implementering af Fælles Akut Modtageafdelinger (FAM), i region Syddanmark, for at finde ud af, hvilke idéer om ledelse og organisation, der lå bag de planlagte forandringer, og analyserede disse i forhold til aktuelle ledelsesdiskurser. Interviewpersonerne var meget opmærksomme
på den organisatoriske kompleksitet og på behovet for bedre koordinering og samarbejde på tværs af organisatoriske grænser. I kontrast hertil var ledelsestænkningen baseret på hierarkiske, positionsorienterede ledelsesdiskurser, der ikke matcher de organisatoriske behov. Sygehuse er komplekse organisationer, men en rationalistisk styrings- og ledelsestilgang, medfører et omfattende bureaukrati, rigiditet og suboptimering. Vi viser, at de planlagte organisationsændringer, der skulle fremme en integreret og fleksibel opgaveløsning ikke ledsages af en tilsvarende ændring i ledelsestilgangen, og vi peger på kompleksitetsorienterede ledelsesforståelser som en måde at fremme relationel koordinering, adaptabilitet og fleksibilitet.
OriginalsprogDansk
TidsskriftScandinavian Journal of Public Administration
Vol/bind16
Udgave nummer2
Sider (fra-til)165-187
ISSN2001-7405
StatusUdgivet - 2012

Emneord

  • Sygehusledelse
  • Ledelsesdiskurs
  • Organisationsændring
  • New Public Management
  • Kompleksitet

Citer dette

Plesner, J., Christensen, A. B., Bech, M., & Larsson, M. (2012). Ledelse på tværs i de danske sygehuse. Scandinavian Journal of Public Administration, 16(2), 165-187.
Plesner, Jeppe ; Christensen, Anne Birgitte ; Bech, Mickael ; Larsson, Magnus. / Ledelse på tværs i de danske sygehuse. I: Scandinavian Journal of Public Administration. 2012 ; Bind 16, Nr. 2. s. 165-187.
@article{81e55f15513d49a5b1a40ec094263723,
title = "Ledelse p{\aa} tv{\ae}rs i de danske sygehuse",
abstract = "Moderne sygehuse er kendetegnede ved udtalt kompleksitet i organisering, vidensm{\ae}ngde og ydelser. Aktuelle kvalitetsproblemer i sundhedsv{\ae}senet er knyttet til denne kompleksitet, og de fremherskende NPM orienterede ledelses- og styringstilgange har ikke kunnet l{\o}se disse. Et omfattende bureaukrati, inkonsistente finansieringssystemer, vildtvoksende standardiseringsbestr{\ae}belser og kontrol peger p{\aa} behovet for nye ledelsestilgange og fleksible strukturer, som kan h{\aa}ndtere de komplekse udfordringer i fremtidens sundhedsv{\ae}sen. Vi interviewede 14 ledere med ansvar for planl{\ae}gning og implementering af F{\ae}lles Akut Modtageafdelinger (FAM), i region Syddanmark, for at finde ud af, hvilke id{\'e}er om ledelse og organisation, der l{\aa} bag de planlagte forandringer, og analyserede disse i forhold til aktuelle ledelsesdiskurser. Interviewpersonerne var meget opm{\ae}rksommep{\aa} den organisatoriske kompleksitet og p{\aa} behovet for bedre koordinering og samarbejde p{\aa} tv{\ae}rs af organisatoriske gr{\ae}nser. I kontrast hertil var ledelsest{\ae}nkningen baseret p{\aa} hierarkiske, positionsorienterede ledelsesdiskurser, der ikke matcher de organisatoriske behov. Sygehuse er komplekse organisationer, men en rationalistisk styrings- og ledelsestilgang, medf{\o}rer et omfattende bureaukrati, rigiditet og suboptimering. Vi viser, at de planlagte organisations{\ae}ndringer, der skulle fremme en integreret og fleksibel opgavel{\o}sning ikke ledsages af en tilsvarende {\ae}ndring i ledelsestilgangen, og vi peger p{\aa} kompleksitetsorienterede ledelsesforst{\aa}elser som en m{\aa}de at fremme relationel koordinering, adaptabilitet og fleksibilitet.",
keywords = "Sygehusledelse, Ledelsesdiskurs, Organisations{\ae}ndring, New Public Management, Kompleksitet, Hospital management, Leadership discourse, Organizational change, New Public Management, Complexity leadership",
author = "Jeppe Plesner and Christensen, {Anne Birgitte} and Mickael Bech and Magnus Larsson",
year = "2012",
language = "Dansk",
volume = "16",
pages = "165--187",
journal = "Scandinavian Journal of Public Administration",
issn = "2001-7405",
publisher = "School of Public Administration, University of Gothenburg",
number = "2",

}

Plesner, J, Christensen, AB, Bech, M & Larsson, M 2012, 'Ledelse på tværs i de danske sygehuse', Scandinavian Journal of Public Administration, bind 16, nr. 2, s. 165-187.

Ledelse på tværs i de danske sygehuse. / Plesner, Jeppe; Christensen, Anne Birgitte ; Bech, Mickael; Larsson, Magnus.

I: Scandinavian Journal of Public Administration, Bind 16, Nr. 2, 2012, s. 165-187.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

TY - JOUR

T1 - Ledelse på tværs i de danske sygehuse

AU - Plesner, Jeppe

AU - Christensen, Anne Birgitte

AU - Bech, Mickael

AU - Larsson, Magnus

PY - 2012

Y1 - 2012

N2 - Moderne sygehuse er kendetegnede ved udtalt kompleksitet i organisering, vidensmængde og ydelser. Aktuelle kvalitetsproblemer i sundhedsvæsenet er knyttet til denne kompleksitet, og de fremherskende NPM orienterede ledelses- og styringstilgange har ikke kunnet løse disse. Et omfattende bureaukrati, inkonsistente finansieringssystemer, vildtvoksende standardiseringsbestræbelser og kontrol peger på behovet for nye ledelsestilgange og fleksible strukturer, som kan håndtere de komplekse udfordringer i fremtidens sundhedsvæsen. Vi interviewede 14 ledere med ansvar for planlægning og implementering af Fælles Akut Modtageafdelinger (FAM), i region Syddanmark, for at finde ud af, hvilke idéer om ledelse og organisation, der lå bag de planlagte forandringer, og analyserede disse i forhold til aktuelle ledelsesdiskurser. Interviewpersonerne var meget opmærksommepå den organisatoriske kompleksitet og på behovet for bedre koordinering og samarbejde på tværs af organisatoriske grænser. I kontrast hertil var ledelsestænkningen baseret på hierarkiske, positionsorienterede ledelsesdiskurser, der ikke matcher de organisatoriske behov. Sygehuse er komplekse organisationer, men en rationalistisk styrings- og ledelsestilgang, medfører et omfattende bureaukrati, rigiditet og suboptimering. Vi viser, at de planlagte organisationsændringer, der skulle fremme en integreret og fleksibel opgaveløsning ikke ledsages af en tilsvarende ændring i ledelsestilgangen, og vi peger på kompleksitetsorienterede ledelsesforståelser som en måde at fremme relationel koordinering, adaptabilitet og fleksibilitet.

AB - Moderne sygehuse er kendetegnede ved udtalt kompleksitet i organisering, vidensmængde og ydelser. Aktuelle kvalitetsproblemer i sundhedsvæsenet er knyttet til denne kompleksitet, og de fremherskende NPM orienterede ledelses- og styringstilgange har ikke kunnet løse disse. Et omfattende bureaukrati, inkonsistente finansieringssystemer, vildtvoksende standardiseringsbestræbelser og kontrol peger på behovet for nye ledelsestilgange og fleksible strukturer, som kan håndtere de komplekse udfordringer i fremtidens sundhedsvæsen. Vi interviewede 14 ledere med ansvar for planlægning og implementering af Fælles Akut Modtageafdelinger (FAM), i region Syddanmark, for at finde ud af, hvilke idéer om ledelse og organisation, der lå bag de planlagte forandringer, og analyserede disse i forhold til aktuelle ledelsesdiskurser. Interviewpersonerne var meget opmærksommepå den organisatoriske kompleksitet og på behovet for bedre koordinering og samarbejde på tværs af organisatoriske grænser. I kontrast hertil var ledelsestænkningen baseret på hierarkiske, positionsorienterede ledelsesdiskurser, der ikke matcher de organisatoriske behov. Sygehuse er komplekse organisationer, men en rationalistisk styrings- og ledelsestilgang, medfører et omfattende bureaukrati, rigiditet og suboptimering. Vi viser, at de planlagte organisationsændringer, der skulle fremme en integreret og fleksibel opgaveløsning ikke ledsages af en tilsvarende ændring i ledelsestilgangen, og vi peger på kompleksitetsorienterede ledelsesforståelser som en måde at fremme relationel koordinering, adaptabilitet og fleksibilitet.

KW - Sygehusledelse

KW - Ledelsesdiskurs

KW - Organisationsændring

KW - New Public Management

KW - Kompleksitet

KW - Hospital management

KW - Leadership discourse

KW - Organizational change

KW - New Public Management

KW - Complexity leadership

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 16

SP - 165

EP - 187

JO - Scandinavian Journal of Public Administration

JF - Scandinavian Journal of Public Administration

SN - 2001-7405

IS - 2

ER -