Klimarelaterede risici og årsregnskabet

Nadja Fugleberg Damtoft, Dennis van Liempd, Thomas Riise Johansen

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

Abstract

Bæredygtighed som et generelt koncept, og mere specifikt klimaforandringer, fylder meget i både politiske diskussioner, medier og offentlige debatter, ligesom det i stigende grad inddrages i virksomheders rapportering til interessenter. Det er de færreste virksomheder eller brancher som ikke påvirkes af klimaforandringer og andre klimarisici. Som et resultat af dette, er der et stærkt stigende antal af både bæredygtighedsrapporter og rapporteringsstandarder der kommer med anbefalinger, og regulerer dette område.
Der er flere årsager til at investorer, långivere, NGO'er, og andre interessenter er interesseret i hvordan virksomheder håndterer klimarisici. En årsag er at virksomheders mål og indsatser har afgørende betydning, hvis vi skal undgå de mest ekstreme og skadelige fremskrivninger af klimaforandringerne. En anden årsag er at klimarelaterede risici potentielt har en meget direkte påvirkning på virksomheders forretningsmodeller, pengestrømme, økonomiske positioner og finansielle performance. Med dette i mente er det klart, at samfundsansvar, bæredygtighed og klimarisici ikke kun er forhold der skal omtales i supplerende beretninger eller i ledelsesberetningen. Det er også forhold som kan have betydning for “the back-end” af årsrapporten, dvs. årsregnskabet. Indtil videre har disse diskussioner dog ikke haft stor påvirkning på årsregnskaberne i praksis. Der er relativt få virksomheder der henviser til klimaændringer i årsregnskabet.
Artiklen fokuserer indledningsvist på hvorfor klimarelaterede forhold kan få betydning for årsregnskabet. Dernæst fokuserer artiklen på de regnskabsmæssige områder hvor det forventes, at klimarelaterede forhold kan få en konkret betydning.
OriginalsprogDansk
ArtikelnummerRR.2.2022.62
TidsskriftRevision & Regnskabsvæsen
Vol/bind91
Udgave nummer2
Sider (fra-til)62-83
Antal sider22
ISSN0034-6918
StatusUdgivet - feb. 2022

Bibliografisk note

Også udgivet under titlen: "Klima relaterede risici og årsregnskabet"

Citationsformater