IT, organisation og digitalisering: Institutionelt arbejde i den kommunale digitaliseringsproces

Sofie Blinkenberg Federspiel

  Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportPh.d.-afhandlingForskning

  6 Downloads (Pure)

  Resumé

  Denne afhandling beskæftiger sig med institutionaliseringen af digitalisering i den danske kommunaladministration. At digitalisere vil i den sammenhæng sige at bruge informationsteknologi (IT) til strategisk udvikling af arbejdsgange, og digitalisering er derfor tæt forbundet med at skabe en organisation, der både er omstillingsparat, refleksiv og nytænkende. Selvom institutionalisering af digitalisering således er synonym med en radikal forandring af den kommunale administration, mangler der viden om, hvordan arbejdet med at institutionalisere digitalisering påvirkes af organisationsmedlemmernes forhold til IT: et forhold, som litteraturen tidligere har indikeret, kan have afgørende betydning for digitalisering. Afhandlingen bidrager med ny viden på området. Til det formål trækker afhandlingen på det neo-institutionelle begreb institutionelt arbejde, som giver mulighed for at belyse aktørernes rolle i institutionaliseringsprocesser. Afhandlingen baserer sig på et casestudie af to typiske danske kommunaladministrationer, hvoraf den ene er et resultat af kommunesammenlægning i forbindelse med kommunalreformen i 2007. Det empiriske grundlag består af kvalitative data i form af interviews, dokumentanalyser og mødeobservationer. Den indledende dataanalyse, som er inspireret af grounded theory, pegede på tre centrale analysetemaer i relation til afhandlingens fokus. Disse temaer, som lægger op til tre forskellige håndteringer af data og cases, danner grundlag for afhandlingens tre artikler.
  OriginalsprogDansk
  Udgivelses stedFrederiksberg
  ForlagCopenhagen Business School [Phd]
  Antal sider199
  ISBN (Trykt)9788793155602
  ISBN (Elektronisk)9788793155619
  StatusUdgivet - 2014
  NavnPh.d. Serie
  Nummer30-2014
  ISSN0906-6934

  Citer dette

  Federspiel, S. B. (2014). IT, organisation og digitalisering: Institutionelt arbejde i den kommunale digitaliseringsproces. Frederiksberg: Copenhagen Business School [Phd]. Ph.d. Serie, Nr. 30-2014
  Federspiel, Sofie Blinkenberg. / IT, organisation og digitalisering : Institutionelt arbejde i den kommunale digitaliseringsproces. Frederiksberg : Copenhagen Business School [Phd], 2014. 199 s. (Ph.d. Serie; Nr. 30-2014).
  @phdthesis{ecb720f2ba8243b89cd7e262c8b5dadf,
  title = "IT, organisation og digitalisering: Institutionelt arbejde i den kommunale digitaliseringsproces",
  abstract = "Denne afhandling besk{\ae}ftiger sig med institutionaliseringen af digitalisering i den danske kommunaladministration. At digitalisere vil i den sammenh{\ae}ng sige at bruge informationsteknologi (IT) til strategisk udvikling af arbejdsgange, og digitalisering er derfor t{\ae}t forbundet med at skabe en organisation, der b{\aa}de er omstillingsparat, refleksiv og nyt{\ae}nkende. Selvom institutionalisering af digitalisering s{\aa}ledes er synonym med en radikal forandring af den kommunale administration, mangler der viden om, hvordan arbejdet med at institutionalisere digitalisering p{\aa}virkes af organisationsmedlemmernes forhold til IT: et forhold, som litteraturen tidligere har indikeret, kan have afg{\o}rende betydning for digitalisering. Afhandlingen bidrager med ny viden p{\aa} omr{\aa}det. Til det form{\aa}l tr{\ae}kker afhandlingen p{\aa} det neo-institutionelle begreb institutionelt arbejde, som giver mulighed for at belyse akt{\o}rernes rolle i institutionaliseringsprocesser. Afhandlingen baserer sig p{\aa} et casestudie af to typiske danske kommunaladministrationer, hvoraf den ene er et resultat af kommunesammenl{\ae}gning i forbindelse med kommunalreformen i 2007. Det empiriske grundlag best{\aa}r af kvalitative data i form af interviews, dokumentanalyser og m{\o}deobservationer. Den indledende dataanalyse, som er inspireret af grounded theory, pegede p{\aa} tre centrale analysetemaer i relation til afhandlingens fokus. Disse temaer, som l{\ae}gger op til tre forskellige h{\aa}ndteringer af data og cases, danner grundlag for afhandlingens tre artikler.",
  author = "Federspiel, {Sofie Blinkenberg}",
  year = "2014",
  language = "Dansk",
  isbn = "9788793155602",
  series = "Ph.d. Serie",
  number = "30-2014",
  publisher = "Copenhagen Business School [Phd]",
  address = "Danmark",

  }

  Federspiel, SB 2014, IT, organisation og digitalisering: Institutionelt arbejde i den kommunale digitaliseringsproces. Ph.d. Serie, nr. 30-2014, Copenhagen Business School [Phd], Frederiksberg.

  IT, organisation og digitalisering : Institutionelt arbejde i den kommunale digitaliseringsproces. / Federspiel, Sofie Blinkenberg.

  Frederiksberg : Copenhagen Business School [Phd], 2014. 199 s. (Ph.d. Serie; Nr. 30-2014).

  Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportPh.d.-afhandlingForskning

  TY - BOOK

  T1 - IT, organisation og digitalisering

  T2 - Institutionelt arbejde i den kommunale digitaliseringsproces

  AU - Federspiel, Sofie Blinkenberg

  PY - 2014

  Y1 - 2014

  N2 - Denne afhandling beskæftiger sig med institutionaliseringen af digitalisering i den danske kommunaladministration. At digitalisere vil i den sammenhæng sige at bruge informationsteknologi (IT) til strategisk udvikling af arbejdsgange, og digitalisering er derfor tæt forbundet med at skabe en organisation, der både er omstillingsparat, refleksiv og nytænkende. Selvom institutionalisering af digitalisering således er synonym med en radikal forandring af den kommunale administration, mangler der viden om, hvordan arbejdet med at institutionalisere digitalisering påvirkes af organisationsmedlemmernes forhold til IT: et forhold, som litteraturen tidligere har indikeret, kan have afgørende betydning for digitalisering. Afhandlingen bidrager med ny viden på området. Til det formål trækker afhandlingen på det neo-institutionelle begreb institutionelt arbejde, som giver mulighed for at belyse aktørernes rolle i institutionaliseringsprocesser. Afhandlingen baserer sig på et casestudie af to typiske danske kommunaladministrationer, hvoraf den ene er et resultat af kommunesammenlægning i forbindelse med kommunalreformen i 2007. Det empiriske grundlag består af kvalitative data i form af interviews, dokumentanalyser og mødeobservationer. Den indledende dataanalyse, som er inspireret af grounded theory, pegede på tre centrale analysetemaer i relation til afhandlingens fokus. Disse temaer, som lægger op til tre forskellige håndteringer af data og cases, danner grundlag for afhandlingens tre artikler.

  AB - Denne afhandling beskæftiger sig med institutionaliseringen af digitalisering i den danske kommunaladministration. At digitalisere vil i den sammenhæng sige at bruge informationsteknologi (IT) til strategisk udvikling af arbejdsgange, og digitalisering er derfor tæt forbundet med at skabe en organisation, der både er omstillingsparat, refleksiv og nytænkende. Selvom institutionalisering af digitalisering således er synonym med en radikal forandring af den kommunale administration, mangler der viden om, hvordan arbejdet med at institutionalisere digitalisering påvirkes af organisationsmedlemmernes forhold til IT: et forhold, som litteraturen tidligere har indikeret, kan have afgørende betydning for digitalisering. Afhandlingen bidrager med ny viden på området. Til det formål trækker afhandlingen på det neo-institutionelle begreb institutionelt arbejde, som giver mulighed for at belyse aktørernes rolle i institutionaliseringsprocesser. Afhandlingen baserer sig på et casestudie af to typiske danske kommunaladministrationer, hvoraf den ene er et resultat af kommunesammenlægning i forbindelse med kommunalreformen i 2007. Det empiriske grundlag består af kvalitative data i form af interviews, dokumentanalyser og mødeobservationer. Den indledende dataanalyse, som er inspireret af grounded theory, pegede på tre centrale analysetemaer i relation til afhandlingens fokus. Disse temaer, som lægger op til tre forskellige håndteringer af data og cases, danner grundlag for afhandlingens tre artikler.

  UR - http://libsearch.cbs.dk/primo_library/libweb/action/dlDisplay.do?docId=CBS01000679996&vid=CBS&afterPDS=true

  M3 - Ph.d.-afhandling

  SN - 9788793155602

  T3 - Ph.d. Serie

  BT - IT, organisation og digitalisering

  PB - Copenhagen Business School [Phd]

  CY - Frederiksberg

  ER -

  Federspiel SB. IT, organisation og digitalisering: Institutionelt arbejde i den kommunale digitaliseringsproces. Frederiksberg: Copenhagen Business School [Phd], 2014. 199 s. (Ph.d. Serie; Nr. 30-2014).